9. 9. 2024 – 13.15

Rana je vstop v žilo

Audio file
Vir: Iza Lesjak

»A drugačna kri se bo razlila. Sestra bo,« pravi začetek Žilažili, druge pesniške zbirke Anje Novak – Anjute, ki s tem verzom povezuje obe svoji deli v sestrstvo. 

Njena prva, Rane rane, predstavlja pesnico in razkriva njeno mladost, sanje in otroško iskrenost. Dotika se tako lahkotnih kot tudi bolečih tem, podaja pa jih z drznostjo, pristnostjo in živim spominjanjem. Poezija v njej je osebna, QR kode ob vsaki pesmi pa odpirajo vrata v pesničino intimno doživljanje svojih ran, ki jih je na papirju razprla pred bralcem v obliki zvočnih in video posnetkov, slik in zapisov.

Izjava

Žilažili poezija še zmeraj ostaja predvsem osebnoizpovedna, vendar pa Anjuta, s čimer me rahlo spominja na Edouarda Louisa, skozi svoj literarni opus gleda nase iz drugega zornega kota – zrelejšega in modrejšega. Tudi zato je ta knjiga modra, prejšnja pa je bila rdeča, z nasmehom nadaljuje Novak. 

Izjava

Na predstavitvi pesniške zbirke, ki se je v Vodnikovi domačiji odvila šestega septembra ob 19.31, točno ob sončnem zahodu, je pesnica določene pesmi predstavila kot glasbene komade. Pri tem ji je pomagal skladatelj Drago Ivanušapravi pa, da je do te ideje prišla čisto spontano.

Izjava

Pri branju svoje poezije sta avtorici na pomoč priskočila še gosta, mladi igralec Voranc Mandić in sodelavec iz Slovenskega mladinskega gledališča Blaž Šef.

Izjava

Vsi trije so prebirali skupaj, vendar vsak po svoje. Pesnici se namreč ravno lastna interpretacija zdi nekaj najlepšega, tako pri poeziji kot v gledališču. Meni, da ni pravila, kako brati. Ne na splošno, še manj, ko gre za njene verze.

Izjava

Tudi pri samem oblikovanju zbirke se avtorica ni ozirala na predvidljivo podobo, kako naj bi neko pesniško delo izgledalo, pač pa ravno nasprotno. Dovolila si je celo nekaj naknadnih, rokopisnih dodatkov.

Izjava

Po Žilažili se pretakajo tudi razni citati, ki razmejujejo pesmi na smiselna poglavja. V njej Anjuta citira vse, kar jo navdihuje – od Korana pa do Klemna Kovačiča.

Izjava

Seveda pa ne moremo mimo tega, da ne bi vprašali pesnice, zakaj sploh piše poezijo. Kljub osnovnosti tega vprašanja, je pomembno, da si ga vsake toliko postavimo. Da vemo, kaj smo in kaj nismo. Nadaljuje Novak:

Izjava

Izjava

»Poezija je, ko čustvo najde svojo misel, misel pa najde besede, da ga lahko izrazi,« pravi Robert Frost. Lahko bi rekli, da gre za poseben, inspirativni trenutek ustvarjanja, če bi želeli stvar romantizirati. Gotovo pa lahko rečemo, da pisati ne moremo vsak trenutek in da je krč navdiha še kako resničen, kar potrjuje tudi Novak.

Izjava

Anjutina prva zbirka Rane rane je izšla pri založbi Sanje, pri Žilažili pa se je avtorica odločila za pogumno pot samozaložnice.

Izjava

Vendar pa je pot do samozaložbe lažja, če ne izvzamemo, da pri takšnem projektu za avtorjem stoji ogromno ljudi, ki bogati in dopolnjuje končno podobo. 

Izjava

Če se po poslušanem v vaši krvi pretaka lakota po poeziji, zbirko Žilažili zaenkrat lahko dobite le pri avtorici osebno ali pa ji pišete na njen profil na Instagram.

Leto izdaje

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.