Trije v Kinodvoru

Kulturna ali glasbena novica
16. 8. 2023 - 15.10

Naslovnica: Facebook dogodek

 

Pred tednom dni, minulo sredo, je v ljubljanskem Kinodvoru potekala premierna projekcija kratkega filma, naslovljenega Trije. Režiser in scenarist filma je Simon Moe, smo izvedeli v opisu Facebook dogodka. Na naslovni grafiki pa smo lahko videli tri mlade ljudi, igrivo in ležerno zleknjene na talnem jogiju, napol pokrite z odejo. Začetek projekcije je bil napovedan ob enih popoldne, že pol ure prej pa se je pred kinematografom na Kolodvorski začela zbirati množica mladih ljudi.

Izjava

Poleg omenjenih običajnih razlogov – podpora znancev in splošna podpora lokalne scene – se je zdelo, da je dogodek pritegnil tudi velik delež kvir ljudi. Na Facebooku smo lahko v opisu filma prebrali, da je »barvita oda ljubljanski kvir sceni« in da se njegova zgodba vrti okoli treh prijateljev: Klare, ki jo igra Rosa Romih, je kvir devetnajstletnica iz Ljubljane in preživlja zadnjo poletno noč s svojima prijateljema Nejlo in Larsom – ki ju igrata Špela Lovrec in Nikola Drole.

Dvorano Kinodvora je mogoče najeti za zasebne projekcije in prireditve. Običajno jo najamejo komercialna podjetja, tokrat pa je kinodvorano najel sam avtor oziroma produkcijska ekipa, ki je stroške najema kanila pokriti s prostovoljnimi prispevki. Po koncu projekcije, ki ji je sledila pogostitev sponzorja Burek Olimpija, smo spregovorili s 23-letnim Simonom Moejem, režiserjem in scenaristom, ki razloži, kako se je ekipa lotila promocije.

Izjava

Čez palec si je glede na kapaciteto kinodvorane premiero filma ogledalo več kot sto štirideset ljudi. Film Trije je bil posnet že julija lani, v postprodukciji pa je bil jeseni. Ena od treh producentk, Aiko Zakrajšek, nam je povedala, kako so pridobili financiranje za svojo neodvisno filmsko produkcijo.

Izjava

Film Trije prikazuje kratek časovni razpon v življenju treh, Larsa, Nejle in Klare, ter dinamiko njihovega poliamornega prijateljstva, medtem ko se vsi trije zavedajo, da Klara odhaja študirat v tujino.

Izjava

Čeprav film v izumljanju neustaljenih oblik družbenega življenja prikazuje mlade, režiser priznava, da so starejše generacije kvir oseb pogosto spregledane. Poudari, da s filmom ni želel prikazati mlajših generacij kvir oseb kot drugačnih od starejših.

Izjava

Reprezentacija trans(spol)nosti v slovenskih igranih televizijskih serijah
 / 25. 6. 2023

Da je reprezentacija kvir oseb radikalna, včasih ni treba nič več kot priznanje, da take osebe obstajajo. Film Trije počne ravno to – še pred samoprepoznavanjem v reprezentacijah ali njihovim zavračanjem je tu univerzalno sporočilo golega obstoja oseb, ki živijo po nekonformnih življenjskih vzorcih. Leta 2013 je časnik The Guardian navajal, da naj bi ena sedmina do ena četrtina vseh heteroseksualnih in približno polovica homo- in biseksualnih oseb živela v neke vrste »netradicionalnem«, se pravi nemonogamnem sporazumu s svojimi partnerji_kami.

Eden glavnih stereotipnih, a tudi realnih zadržkov do poliamorije zadeva ljubosumje. Tudi to je v filmu reprezentirano, in sicer najočitneje v prizoru, ko se dva izmed glavnih likov poljubljata, tretja, Nejla, pa nekoliko nejevoljno gleda v njuno smer. V zvezi s tem smo spregovorili še z igralko Špelo Lovrec, ki je upodobila Nejlo.

Izjava

Kratki film se torej dotakne tudi vprašanja ljubosumja, a ga ne obravnava kot abstraktno stalnico, ki naj bi a priori spodkopavala vsakršno nemonogamnost, temveč ga postavi v konkretno situacijo, kjer konec koncev tudi vselej že je. Film zato prikazanega odnosa med tremi ne kaže niti kot modelno stanje niti ga ne moralistično obsoja.

Film Trije je bil predvajan tudi predvčerajšnjim na letošnjem Festivalu kratkega filma, krajše FeKK, ki, mimogrede, v Ljubljani poteka še do sobote, 19. avgusta.

Institucije: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness