Kritična psihologija

Oddaja
16. 11. 2017 - 21.30

Pozdravljeni v novembrski Psihoteki, kjer bo govora o marksizmu, neoliberalizmu, Žižku in občasno tudi o psihologiji. Pogovarjali smo se z Ianom Parkerjem, kritičnim psihologom iz Manchestra.

Ian Parker je psiholog, psihoanalitik in podpornik četrte internacionale, ki se ukvarja z diskurzi, kritično psihologijo, socialno teorijo, duševnim zdravjem in politično dejavnostjo. Dela kot psihoanalitik, profesor in mentor. Z Erico Burman sta leta 1990 ustanovila Discourse unit, ki služi kot center za mreženje raziskovalcev in raziskovalk, podporni steber za ustvarjanje radikalne teorije in pomoč študentom ter študentkam pri raziskovanju področij kritične psihologije, feminizma, psihoanalize.

Na začetku sva se pogovarjala o zamenjavi službe in aktivnem boju zoper neoliberalizacijo šolstva. Predstavil je svoja opažanja o Žižkovem delu in govoril o povezavi psihologije z marksizmom, diskurzivno analizo ter psihoanalizo. Zanimalo me je, kaj je razlika med psihologijo in kritično psihologijo ter kaj so prednosti nezahodne psihologije.

Intervju

Sinnead O'Connor: This is a rebel song

Pravkar smo poslušali prvi del intervjuja z Ianom Parkerjem o neoliberalizaciji šolstva, povezavi psihologije, marksizma in psihoanalize ter razlikah med psihologijo in kritično psihologijo.

Kaj točno je kritična psihologija in kako se vzpostavlja znotraj psihologije, je težko definirati, a poskus tega lahko slišimo v drugem delu intervjuja.

Intervju

Pozdravljeni nazaj v oddaji Psihoteka na valovih Radia študent. Pogovarjamo se z Ianom Parkerjem, kritičnim psihologom iz Manchestra, ki je do sedaj predstavil svoje navdušenje nad Žižkom, neoliberalizacijo šolstva v Veliki Britaniji in odgovarjal na vsebinsko zastavitev kritične psihologije.

V tretjem delu smo se pogovarjali o političnosti psihologije, obratu k Foucaultu [fukoju] v kritični psihologiji in njeni definiciji. Ian je s primeri ponazoril moč prevladujoče psihologije proti nemoči kritične psihologije znotraj univerzitetnega okolja.

Intervju

Laurie Anderson: O Superman

Smo pri zadnjem delu intervjuja s kritičnim psihologom Ianom Parkerjem na Radiu Študent. Do sedaj smo v oddaji Psihoteka poslušali o neoliberalizaciji šolstva, definiciji kritične psihologije in njenih razsežnostih. Za konec je Ian predstavil omejitve in napačne predstave o kritični psihologiji. Predstavil je združenje Discourse unit, zaključila pa sva z Laibachi in Slovenijo.

Intervju

Laibach: The whistleblower

Komade je izbral intervjuvanec Ian Parker, z njim se je pogovarjala njegova fenica Ana.

 

Institucije: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

posnetek?

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness