Naš čas prihaja

Oddaja
7. 2. 2022 - 23.00

»Danes, v ponedeljek, 7. februarja 2022, mineva 80 let odkar je Kričač izrekel: Naš čas prihaja – in poslušalcem v okupirani Ljubljani omogočil povezanost in podporo v boju proti okupatorju.«

Naš čas je prišel.

 

R A D A R

V etru RŠ se bo pričaralo tripartitno popotovanje v času, ki se bo raztezalo vse od okupirane Ljubljane med letoma 1941 in 1942 v prvem delu, preko zglitchane spominske zvočne ture po Kričačevi in zakloniščni Ljubljani v sedanjosti v drugem delu, vse do danes, nocoj, prav tukaj in zdaj, s tretjim delom – programom v živo. Vsakokraten prelom časa (zgodovina-sedanjost-zdaj) bosta poslušalec in poslušalka detektirala skozi presek – krik zvonca, prav tako kot je zvonilo v etru nad Ljubljano leta 1942.

V prvem, dokumentaristično-umetniškem delu oddaje bosta poslušalec in poslušalka poslušala radijski tekst, ustvarjen na podlagi transkriptov in arhivskih spisov, v obliki komemorativne radijske meta-igre, skozi katere vas bodo peljali pripovedovalec in tehniki RŠ. V tem delu se bodo stapljali meta-dialogi in interpretacije zgodovinskih narativov, odjeknil pa bo tudi izsek zvočnega posnetka videa z naslovom Slovenska kultura med drugo svetovno vojno, ki je nastal v produkciji Središča za javno zgodovino na Oddelku za zgodovino FF UL. Video vsebuje originalni posnetek izvedbe pesmi Lipa, ki jo je Akademski pevski zbor zapel 12. decembra 1941 v Unionski dvorani v Ljubljani, pričevanje Boga Gorjana, ki je bil na omenjenem koncertu, in pogovor zgodovinarjev Aleša Gabriča (INZ), Boža Repeta in Bojana Balkovca (oba FF UL). Video je dostopen na naslovu https://youtu.be/op7jBRykln8. Pogovor je posnel Božidar Flajšman. 

V drugem delu oddaje bo radijski eter zaobjel set glitchov v zvočnem dialogu z izseki posnetkov ture po Kričačevi Ljubljani in refleksijami na temo izrednega stanja, ki je na samosvoj način zaznamovalo tako leto 1941 kot tudi 2021. V drugem delu bo figuriral tudi zvočni patchwork, ki reflektira pojem zaklonišč in umeščenost tovrstnih prostorov za ljudsko samoohranjanje v izrednem času, zlit z refleksijo na globalno in regionalno poročanje o izrednem stanju, s sopostavljanjem mikrokozmosa ulic, na katerih se dandanes nahajajo zaklonišča, in ulic odpora, na katerih je vadil ali deloval Radio Kričač v času okupacije. 

Tretji del oddaje bo kalejdoskop arhivskih oddaj: Glas uporne Ljubljane  Radijska šola za višjo stopnjo iz leta 1973Radio Kričač  Prvi glasnik svobodne Evrope iz leta 1981 in Še pomnite tovariši iz leta 1981 v prepletu z delno predpripravljenim in delno živo-improviziranim umetniškim brikolažem gostujočih v živo.

In noč se bo prebudila v novo jutro.

O zgodovini Radia Kričač
 / 6. 2. 2022

80. obletnica Radia Kričač in kultura odpora v Ljubljani ali RADART #13
 / 7. 2. 2022

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.