TransForma :: Potencialno usmerjen festival (PUF)

TransForma :: Potencialno usmerjen festival (PUF)

Okrogla miza, intervju ali pogovor
10. 8. 2015 - 23.00

V avgustovski oddaji Odprte radijske raziskovalne platforme RADAR se resno-sproščeno pogovarjamo z udeleženci gibanja/platforme Transforma - pred tridnevnim festivalom PUF, ki se začne ta petek v Tovarni Rog ...

*** Kaj je PUF in zakaj? ***

"Vam je bedno, evo nas!

Tabor je pridelal primanjkljaj, kar je odlično. Kaj torej storiti da bo volk cel, koza sita, oba pa bosta plesala? Transforma se širi v urbano okolje in vam sredi praznega avgusta prinaša tri dnevno rajanje.

PUF! je brezplačni Potencialno Usmerjeni Festival, ki se bo pojavil v avtonomni Tovarni Rog od 14. do 16. avgusta.

Program bo. Ušesa na peclje. E to."

https://www.facebook.com/events/860800334008253/

*** Kaj in zakaj pa TRANSFORMA? ****

"Transforma je gibanje in platforma za povezovanje podobno mislečih, s ciljem skupnega delovanja. Kot ključno poudarjamo samoorganizacijo in avtonomno produkcijo, oboje v smislu opolnomočenja ljudi na lokalnem nivoju.

Gonilo naših prizadevanj je nevzdržnost družbeno-ekonomske situacije, katere probleme prepoznavamo kot sistemske.

Samo stanje nas sili k alternativi, saj nam obstoječe strukture ne morejo zagotoviti dostojanstva, varnosti ali smisla. Odtujeni od produkcijskih sredstev smo obsojeni na prekernost in podložnost. Počutimo se oropane lastne prihodnosti in zadolžene brez privolitve. Ob splošni dekonstrukciji in plenjenju skupnega, ob ignorantskem odnosu do zelo realnih problemov s katerimi se kot družba soočamo, se čutimo primorane h kolektivni akciji.

Zato si prizadevamo k vzpostavljanju in jačanju vzporednih struktur organiziranja. Odgovornost prevzemamo nase, zanašamo se na bližnje in manjše avtonomne skupine (skupnosti, kooperative, solidarnostne mreže). To se čedalje bolj kaže kot eden redkih načinov za podpiranje dostojne eksistence. Hkrati pa to vidimo kot prakso nepokorščine kapitalizmu, njegovim principom in logiki delovanja. Vse to hira sistem in hrani tiste, ki smo zaradi sistema tako ali drugače podhranjeni.

Ključen se nam zdi tudi pojem permakulture, mišljen širše od zgolj načina agrikulture, kot prestrukturiranje v smeri trajnostnega družbenega razvoja. Zavračamo koncept gospodarske rasti. Zavzemamo se za zmanjševanje potrošnje in prevpraševanje potreb, za reorganizacijo in reciklažo.

Naša protislovja in paradoksi so družbena protislovja in paradoksi, zato ne moremo ponuditi koherentne opcije. Lahko pa si prilastimo prostor, ki ga ti paradoksi odpirajo in poizkušamo v njem delovati.

Tabor, ki je trenutno osrednja točka Transforme vidimo kot projekt, ki nam omogoča neko izkušnjo skupnega delovanja. Je prostor povezovanja in učenja. Želeli bi, da tabor proizvede konkretne učinke, da se na njem odvije proces produkcije praks in idej usmerjenih v delovanje v prihodnosti.

Delo in odločanje v okviru Transforme sledita principom anti-hierarhičnosti. Hierarhičnost, ki jo razumemo kot pripisovanje fiksnih vrednosti določenim pozicijam, problematiziramo, jo ozaveščamo in jo poskušamo odpravljati. Delo vrednotimo enako, delo ki je vsem odvečno si delimo.

Transforma je fluidna, se spreminja, odziva, to je edina fiksna točka."

Avtorji: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.