27. 10. 2024 – 20.00

Trnjeva pot do kraja

Audio file
Vir: Avtor ozadja - Boris Kralj, avtor kolaža = avtor oddaje

 V pričujočem Repetitiu bomo obravnavali idejo o koncu sveta ter s tem sklenili spremljevalni program Redakcije za kulturo in humanistične vede znanstvene konference Avantgarda in konec sveta. 

 

Razpravo o ultimativni usodi obstoja so v zadnjem času skoraj povsem kolonizirali astrofiziki in umetniki. Vendar pa so ta vprašanja svojčas pestila malone vsakega teologa, ki je dal nekaj nase. Sodobna umetniška in naravoslovna pojmovanja bomo tokrat pustili ob strani in se raje podali na polje – lahko bi rekli – bolj tradicionalnih pojmovanj konca sveta.

 

Mitološkim povestim o propadu sveta je žanrsko poimenovanje nadela zadnja knjiga Svetega pisma z naslovom Apokalipsa, ki je sicer starogrški izraz za Razodetje. Tokrat se bomo sicer odmaknili od paradigmatičnega apokaliptičnega teksta. V izogib obujanju morebitnih mladostniških travm z uric osnovnošolskega verouka smo se etrski prostor raje odločili nameniti kakšnemu drugemu koncu sveta. V srži pričujoče oddaje namreč stoji proučevanje nekoliko slabše poznanega islamskega konca sveta.

Kraj dogajanja

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.