21. 12. 2013 – 18.00

Skromni stripi za praznike

Audio file

Tokrat pogovor z Ziko Tamburićem o Modesty Comics...

 

Recenzija Dicka Longa in Pascina..

 

NAPOVEDI IN NOVICE IZ SVETA STRIPA

Decembrski Stripburger

Potovanje pričenjamo s Propadom starega sveta, četrtim delom serijeLarsa Sjunnesona (SE/DE) o Åkeju Jävlu. Za redne bralce Stripburgerja bo še kako zanimiv uvodni razmislek o tem (anti)junaku Larsovega stripa (in našega časa), ki ga je brez dlake na jeziku spisal skrivnostni Toby Esterhase. Mednarodno zastavljeno pot strumno nadaljujemo v družbi Petra Lallyja(UK) in Alexa Pottsa (UK) ter se ustavimo v eni od stockholmskih knjigarn na skodelici čaja z Gunnarjem Lundkvistom (SE), ki smo ga zvabili iz ustvarjalne tišine švedskih gozdov na plano oz. v mesto, da bi z njim opravili intervju. Ta je hkrati tudi napoved slovenske izdaje zbirke stripov o njegovem zvestem sopotniku, mačku Klass Kattu, ki vas pozdravlja tudi z naslovnice. V drugem, precej bolj zajetnem intervjuju pa bomo spoznali Marcosa Farrajoto (PT), neutrudnega akterja portugalske underground stripovske scene. Intervjujema seveda delata družbo tudi reprezentativna stripa obeh avtorjev. Na barvnih straneh je ponovno z nami Anna Ehrlemark (SE), redna potnica na relaciji Ljubljana – Stockholm,  pot v še nevidene širjave stripa pa nadaljujemo v družbi trojke nadvse zanimivih francoskih avtorjev, ki se v Stripburgerju predstavljajo prvič: Matieu Z (FR) nas popelje na temačno ekspedicijo v osrčje Amazonije, medtem ko nas ustvarjalni tandemFlorent Ruppert & Jerome Mulot (FR) navduši z odpuljenim stripom (tako na ravni forme kot tudi vsebine), ob gledanju in branju katerega bo potrebno Stripburger kdaj pa kdaj obrniti tudi na glavo. Tik pred koncem naše avanture se znajdemo še v svetu sanj  Laure Teixeira (BR). Vabljeni ste na kratko ekskurzijo v zgodovino slovenskega stripa v stripu pod vodstvom Izarja Lunačka(SI), Gašper Rus (SI) in Andrej Štular (SI) se tokrat predstavljata z enostranskima stripoma, David Krančan (SI) pa se v svoji teoretični rubriki Raz dva strip sprašuje in nam razkriva, kaj nam govorijo stripovski oblački. ________________________________________

Današnji zadnji strip bazar na gimnaziji Ledina ste verjetno zamudili, ker se je zaključil ob 14. uri

________________________________________

Odprla se je nova trgovina na Topniški 29, ki je knjigarna, vendar so velik prostor namenili tudi stripom, v prihodnje pa se nadejajo tudi kakšnih literarnih in strip dogodkov o katerih vas še obvestimo.

_________________________________

Danes recenzirana stripa pa lahko oba dobite pri Buchu.

____________________________________

V ZRC SAZU pa še do jutri razstava slovenskega mladinskega stripa Razstava stripov Mateja de Cecca, Marjana Mančka, Ivana Mitrevskega in Damijana Stepančiča.

__________________________________________________________

Že prvi teden pa je bila prodana celotna naklada Francoske izdaje Asterixa t.j. dva milijona kopij.

Tudi Slovenska izdaja se dobro prodaja. Od prvega dne do danes t.j. v dveh tednih je prodanih že več kot 1000 izvodov.

_______________________________________________________

Pa še nekaj božičnih stripov za vesele praznike!

http://jinglebelljunction.com/funny-christmas-comics/

http://www.glasbergen.com/tag/funny-christmas-comics/

Institucije

Dodaj komentar

Komentiraj