💥 𝗧𝗥𝗘𝗦𝗞𝗔𝗟𝗢 𝗕𝗢! 💥

Oddaja
16. 9. 2021 - 16.30

______________________________F e s t i v a l   T R E S K   # 1 2

Tresk #12, ki se bo letos odvil med 16. in 18. septembrom, posebej izpostavlja vzhajajoča imena domače urbane glasbene ustvarjalnosti (𝗦𝗮𝗵𝗮𝗿𝗲𝘆𝗮, 𝗔𝗿𝗻𝗲 & 𝗧𝗮𝗼, .𝘁𝗿𝗮𝘃𝗻𝗶𝗸, 𝗦𝗽𝗶𝗿𝗮𝗹 𝗠𝗶𝗻𝗱, 𝗗𝗼𝗿𝗮 𝗧𝗼𝗺𝗼𝗿𝗶) in spletne glasbene založbe, ki se bodo prvič predstavile na festivalu v sklopu interaktivnega virtualnega sejmišča. Letošnji program vključuje dvotedensko 𝗿𝗮𝘇𝘀𝘁𝗮𝘃𝗼 𝘃𝗶𝘇𝘂𝗮𝗹𝗻𝗶𝗵 𝗻𝗮𝘁𝗲𝗰̌𝗮𝗷𝗲𝘃 v vitrinah 𝗥𝗮𝗰̌𝘂𝗻𝗮𝗹𝗻𝗶𝘀̌𝗸𝗲𝗴𝗮 𝗺𝘂𝘇𝗲𝗷𝗮, prvo 𝘃𝗶𝗿𝘁𝘂𝗮𝗹𝗻𝗼 𝘀𝗲𝗷𝗺𝗶𝘀̌𝗰̌𝗲 slovenskih glasbenih založnikov na spletni platformi 𝗚𝗮𝘁𝗵𝗲𝗿, tradicionalno 𝘀𝗲𝗷𝗺𝗶𝘀̌𝗰̌𝗲 na 𝗦𝘁𝗿𝗶𝘁𝗮𝗿𝗷𝗲𝘃𝗶 𝘂𝗹𝗶𝗰𝗶, 𝗸𝗼𝗻𝗰𝗲𝗿𝘁𝗻𝗶 𝘃𝗲𝗰̌𝗲𝗿 z najobetavnejšim podmladkom slovenske glasbene scene v 𝗞𝗶𝗻𝘂 𝗦̌𝗶𝘀̌𝗸𝗮, spremljevalni 𝗱𝗶𝘀𝗸𝘂𝗿𝘇𝗶𝘃𝗻𝗶 𝗽𝗿𝗼𝗴𝗿𝗮𝗺, 𝗱𝗲𝗹𝗮𝘃𝗻𝗶𝗰𝗲 in 𝗿𝗮𝗱𝗶𝗷𝘀𝗸𝗲 𝗗𝗝 𝗺𝗶𝗸𝘀𝗲.

16:15 - 𝗽𝗼𝗴𝗼𝘃𝗼𝗿: Glasbeniki in založniki kot pravne osebe – zavod ali društvo? (𝗦𝗶𝗴𝗶𝗰/stream)
18:00 - 𝗱𝗲𝗹𝗮𝘃𝗻𝗶𝗰𝗮: Osnove manipulacije zvoka in avdio produkcije (𝗦𝗶𝗴𝗶𝗰)

💥 𝗧𝗥𝗘𝗦𝗞𝗔𝗟𝗢 𝗕𝗢! 💥

______________________________ G L A S B E N O

M E T E L K O V A
Gala Hala @ 20H:

        Meduzalem
    Music policy: space metal/experimental/rock
Na burji, teranu in brinjevcu vzgojena trojica MeduzaleM prihaja na letni vrt Gala hale!
Z mešanico space metala, experimentala in rocka posega po zapeljivih mastnih rifih, visoko letečem vokalu in mogočnih ritmičnih strukturah. V skupnem jeziku se spopada z družbeno kritiko in puhlostjo sveta. Po dveh izdanih albumih, zadnji je “Seacock Seance”, posnet na ankaranski plaži, zasedba napoveduje tretjo ploščo “La terza gamba”.
Vabljeni na teran z okusom današnjega časa!
    vstopka 6€
        v primeru dežja se dogodek prestavi

Lok4cija @ 20H:
        MUZIKA: LELEE + BOO pop up

Domači zvedavi indie-rock/post-punk trojec Lelee, ki predstavlja utelešenje multikulturnega povezovanja med balkanskimi glasbeniki od Vardarja do Triglava, saj ga sestavljajo beograjčanka Jelena Rusjan (Borghesia, TRUS!) na vokalu in basu, Makedonec Damjan Manevski (Rush to Relax, Molokai) na vokalu in kitari ter domači bobnar Jan Kmet (balans, Kalu). Kot del karavane Klubskega maratona Radia Študent leta 2020 se je trio s svojim iskrivim in vznemirljivim indie kitarskim zvenom ter prepletanjem moško-ženskih vokalov v makedonščini in srbščini hitro vpisal v zavest regionalne alternativne javnosti.
+ POP UP BOO
Zadnji BOO kosi iščejo svoje lastnike, zato vabijo na pop-up od 11.ure dalje. Razstavljeni bodo kosi iz novejše kolekcije, prav tako pa tudi vse iz prejšnjih kolekcij. 
Vse cene bodo super super nizke – tako kot se za pravi clearance spodobi.
    vstop prost

CSK @ 20H
        Hedera Vento

S prepletanjem ljudske glasbe, glasb svetov in avtorskih skladb trio Hedera Vento glasbeno krajino bogati že skoraj desetletje, posneli pa so tudi že dva albuma. Navezanost na filozofijo esperantskega jezika je zasedbi nadela tudi ime, Hedera Vento namreč pomeni Bršljanov veter. Trio sestavljajo violistka Mojca Kamnik, violinistka Urša Lorber ter kitarist Aljaž Lipuš.
    vstopka 5€ na cskfp.si/trgovina/vstopnice/210916-hedera-vento

Orto Bar @ 19H
        Sober Assault, Licence to Hate, Life on Display - Kadilnica of Death 

Žgal ga bodo Sober Assault, Licence to Hate in Life on Display. Podpri lokalno sceno!
    Vstopnina: 8€ do 20h, 10€ po 20h

Dvorana Gustaf Pekarna v Mariboru @ 20H:
        The Mentors - Pimpin' Europe tour 2021 + local support - Uporabniki

MENTORS (heavy/thrash metal/punk - USA) est. 1976
UPORABNIKI (thrash metal - Maribor)

Pripravljajo prvi dogodek po skoraj dveh letih. Zaradi okoliščin bo nekaj več nevšečnosti, saj ukrepi ne dovoljujejo normalne izvedbe koncerta v dvorani. Ampak glede na to, da so Mentors američani in da so prepotovali dolgo pot, bi bilo fer, da jih podprejo ne glede na ovire.

Mestni špital s kapelo Sv. Elizabete v Celju @ 20H
        FriFormA\V: Primož Bončina & DISKOlektiv - Joga gostote

Primož Bončina – gesta, električna kitara, kompozicija
DISKOlektiv – telesni položaji, ples, koreografija

Uro trajajoča dolgometražna struktura temelji na fenomenologiji zvoka in akustike prostora, doseženih z visoko ojačanim volumnom, katerega vibracijska fizičnost v prostoru informira gibanje telesa v telesnih položajih, ki dalje informira gesto udarca strun. Izvajalca soustvarjata organsko, dinamično, elementarno strukturo skozi temporalno okno blizu skulpturi, ki je vedno v migetanju. Gostota vizualno razgaljenega prostora, v katerega se naselita praksi, je toliko bolj otipljiva in prostor toliko bolj z otipljivostjo gostote razgaljen. Edino, kar je odsotno, je brezup. In njegova odsotnost še bolj gosti že zgoščeno. Taki gostoti zvoka, giba in še česa, se je na estetski, etični, afektivni, doživljajski, telesni in še kaki ravni, sprejemniku srečanja dveh praks težko upreti, ker delujeta neposredno na percepcijo in pri recepciji obideta um ter ga vključita v proces doživljanja šele post affectum. Gostota dotika gostot v vibracijo spravi še tako od vsakdana omrtvičeno tkivo in bitje. Oživljanje in obnavljanje tkiv. Osvetljevanje. Sončenje.
    Za ogled predstave priporočajo uporabo sredstev za zaščito pred visoko glasnostjo.

Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika, Ravne na Koroškem @ 19:30
        Marko Čepak Maki & Roberto Franceschini: Kje je tista trava

Celoten 17. Festival slovenskega jazza je posvečen spominu na Mojmirja Sepeta, zato tudi četrtkov večer ne bo izjema. Najprej se obeta uradno odprtje razstave »Podobe življenja Mojmirja Sepeta« – poklon našemu velikemu umetniku. Izbor fotografij in osebnih predmetov iz bogatega arhiva Mojmirja Sepeta so opravili Sepetov vnuk Igor Godina, Nika Hölcl Praper - fotobeležNica in Franc Kokal. Sledi koncert »Kje je tista trava«, ki je avtorski projekt Marka Čepaka Makija in Roberta Franceschinija, poklon glasbi Mojmirja Sepeta. Melodičnost in harmonska bogatost, ta dragocena zapuščina Mojmirja Sepeta, je ganila oba glasbenika, njuno glasbo pa bosta premierno predstavila na Ravnah na Koroškem v okviru 17. Festivala slovenskega jazza 

______________________________ N E         G L A S B E N O

_______RAZSTAVE IN POGOVORI

MSUM, ob 17:00,
        OKROGLA MIZA: Performans v devetdesetih v Sloveniji

Sodelujejo: Jurij Krpan, Blaž Lukan, Dragan Živadinov.
Moderira Rok Vevar

Mestna galerija Ljubljana, ob 19.00
        Naj bo kvir! | Razstava LGBTIQ+| odprtje razstave

V sklopu razstave se predstavljajo: Andrej Brumen Čop, Andreja Gomišček, Jasna Klančišar, Neža Knez, Andrea Knezović, Gašper Kunšič Aprilija Lužar, Miha Satler, strtgm, Filip Vurnik.
Razstava LGBTIQ+ za naslovom Naj bo Kvir! Je obsežen pregled ustvarjanja, ki je povezano s problematiko spolov. Razstava prinaša likovne poglede in misli izbranih umetnic in umetnikov, ki so tudi družbeno kritični, a hkrati razvijajo sodobno avtorsko in estetsko izpovednost. Do sedaj verjetno v slovenskem prostoru tako velike in likovno raznolike ter vsebinsko jasno usmerjene razstave povezane z vprašanji LGBTIQ+ še ni bilo. Na razstavi v Mestni galeriji Ljubljana razstavlja deset ustvarjalk in ustvarjalcev, ki s prepoznavnim likovnim jezikom zaznamujejo in opredeljujejo sodobno slovensko in širšo likovno umetnost.
    __Na odprtju razstave bo izveden Buto plesni performans:
Jernej Škof: Srečevanja, vrzeli in sledi
Glasba: Maja Pahor
Avtor razstave: Brane Mozetič
Kustos razstave dr. Sarival Sosič

ZDSLU, ob 18.00
        Jasna Kozar, Lucija Stramec in Marijan Mirt: Preizpraševanja

Razstavo treh uveljavljenih ustvarjalcev, članov Društva likovnih umetnikov Maribor v galeriji ZDSLU sestavljajo dela akademskih slikark Jasne Kozar in Lucije Stramec ter magistra umetnosti, kiparja Marijana Mirta. Vsak iz med njih se nam s svojo avtorsko poetiko na poseben vizualni način predstavlja z obravnavo nepogrešljive tematike našega vsakdana – družbo. Kozarjeva neposredno komentira brezkompromisno in represivno delovanje politike, medtem ko je Mirtova skulptura parafraza širše psihosocialne problematike človeštva. Lucija Stramec pa nas s prepričljivo naklonjenostjo do narave simbolično primerja z drevesi. Torej vsak iz med njih s svojim metjejsko dognanim likovnim izrazom gledalca nagovarja k aktivnemu tolmačenju upodobljenega.

Klub rečnih kapitanov, ob 21.00
        Galerija za eno noč: Neresnični kresovi

Na pobudo Svetlobne gverile in poljskega kolektiva NOKS se v okviru programa Pod golim nebom v Ljubljani in Kamniku obeta niz dogodkov, ki se izvajajo v sklopu mednarodne iniciative, znane pod imenom Galerija za eno noč. Gre za projekt, posvečen video umetnosti v javnem prostoru, ki sta ga leta 2018 zagnala poljska kuratorja ter producenta Weronika Morawiec in Robert Sochacki; razstavni format je zasnovan kot enkratni site-specific dogodek na prostem, najpogosteje na nekonvencionalnih lokacijah v urbanem okoljuKuratorja in Svetlobna gverila so k sodelovanju na štirih dogodkih v Ljubljani oziroma Kamniku povabili vrsto mlajših avtorjev in avtoric: heterogen nabor avtorskih poetik, ki gradijo na dialogu med prostorom in gibljivo podobo, zagotavlja imerzivno doživetje prostranstev digitalnih pikslov. Na vsaki lokaciji bodo projicirana druga dela.
Sodelujoči: knnz (Neža Knez, SI), Daphne Vlassis (CA), Santiago Colombo Migliorero & Yese Astarloa (AR), Jeremy Griffaud (FR), Daria Pugachova & Zhanar Bereketova, Janek Kowal (PL)Avdio tehnika in oblikovanje zvoka: Črt Trkman

Slovenska kinoteka, ob 21:00
        Mednarodni kolokvij o(b) knjigi Radeta Pantića Umetnost skozi teorijo

Knjiga Umetnost skozi teorijo: historičnomaterialistične analize, ki je izšla pri Založbi /*cf., je bistven prispevek k teoriji in zgodovini umetnostnih praks, njihovih izdelkov in učinkov. Pogovor v okviru kolokvija o(b) knjigi bo skušal problemsko polje in konceptualni aparat, ki ju v svojem delu razvije Pantić, povezati z umetnostnimi praksami in ideološkimi mehanizmi filma – natančneje, jugoslovanskega filma in filmske avantgarde.
V sodelovanju z Založbo /*cf.
    Brezplačne vstopnice.  

________KINO

Slovenska kinoteka:
19:00 / Filmski program mednarodnega kolokvija o(b) knjigi Radeta Pantića Umetnost skozi teorijo

    Splav Meduze (Karpo Godina, Srbija/Slovenija (Jugoslavija), 1980, 35 mm, 1.66, barvni, 100', ap)
Film, obogaten z literarnimi in vizualnimi elementi dadaizma in nadrealizma, se spopade z vzdušjem dvajsetih let prejšnjega stoletja. Zgodba ni toliko pomembna, glavni poudarek je na možnosti napredka znotraj nereda – podobno kot pri ubežnikih na Géricaultovi sliki Splav Meduze, klasičnem primeru francoskega slikarstva iz obdobja romantike. Glavno vprašanje filma je: ali je imel avantgardizem na Balkanu smisel? Ironično-nostalgična pripoved o avantgardnem umetniškem gibanju.

Kinodvor:
17.45 / Okus lakote (g. Boe) // Sladko. Kislo. Mastno. Slano. Pekoče. 
    Zgodba v petih poglavjih o ljubezni in strasti, družini in vrhunski kulinariki. Scenarij za film, v katerem nastopa Nikolaj Coster-Waldau, je skupaj z režiserjem napisal Tobias Lindholm, soscenarist Nažganih.
Carsten in Maggie sta najnovejši zvezdi na danskem gurmanskem nebu. On je virtuozni kuharski mojster, ona pa antropologinja hrane. Ljubita se, imata dva čudovita otroka in vodita eno najbolj vročih restavracij v Kopenhagnu. Njuno življenje je popolno. Skoraj popolno: manjka jima le še prestižna Michelinova zvezdica – in zanjo sta pripravljena žrtvovati prav vse.

20.30 / Martin Eden (Pietro Marcello) NOVO NA SPOREDU // Avtobiografski roman Jacka Londona o mornarju, ki se s pisateljevanjem povzpne po družbeni lestvici, postane v rokah italijanskega režiserja Pietra Marcella strastno filmsko popotovanje skozi nemirno dvajseto stoletje. Nagrada za najboljšega igralca v Benetkah in nagrada Art kino mreže Slovenije na zadnjem Ljubljanskem filmskem festivalu.
    Ko mornar Martin Eden nekega dne po naključju spozna Eleno, hčerko premožnih industrialcev, ga njen svet v trenutku povsem prevzame. Omikano in prefinjeno dekle ne postane le Martinova ljubezenska obsesija, pač pa tudi simbol družbenega položaja, po katerem hrepeni. Mladenič sklene, da se bo izobrazil, postal pisatelj in si tako prislužil poroko z dekletom. A medtem ko zagrizeno uresničuje svoje sanje, ga vse bolj preganja občutek, da je izdal svoj delavski razred. Poleg tega začne pod vplivom starega intelektualca Russa Brissendena zahajati v socialistične kroge, to pa ga pripelje v navzkrižje z Eleno in njenim buržoaznim svetom.

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness