10. 7. 2024 – 16.30

Commander

Vir: screenshot

.: 1 :.

GLASBA

 

 

Gala Hala // 20.00 // DUB CORNER

Dub Corner se vrača s svojim brezkompromisnim izborom jamajških dub in roots reggae ritmov, za katerega bo v sproščenem vzdušju letnega vrta gala hale poskrbel selector ohoRoho.

 

 

Klub Monokel // 19.00 // Jam session

Ob sredah se nam vse LGBTIQ+ osebe lahko pridružite v pisanemu glasbenemu doživetju!

 

 

Križanke // 20.30 // Charles Lloyd Sky Quartet [Jazz festival Ljubljana]

Charles Lloyd je jazzovska eminenca in institucija. Je še eden redkih dejavnih saksofonistov iz »generacije velikanov, ki so se kalili v petdesetih letih« od boku Rollinsa, Coltrana in Colemana. V najstniških letih je prve odrske izkušnje nabiral kot spremljevalec raznih resnih bluesovskih imen. Leta 1960 je prevzel izjemno službo – postal je glasbeni vodja zasedbe Chica Hamiltona – zanj pa tudi pisal in aranžiral glasbo prelomnih albumov, ki so izšli pri založbi Impulse!. Prvi album kot vodja je Lloyd posnel pred točno šestdesetimi leti, torej 1964, in se isto leto pridružil sekstetu Cannonballa Adderleyja. Ta je nanj ključno vplival pri prvih samostojnih korakih, ti so sledili hitro in pomenijo nastanek Lloydovega prvega kvarteta, že takoj zmagovalnega, saj so bili člani Keith Jarrett, Jack DeJohnette in Cecil McBee. Ustroj je hitro uspel v več žanrih, plošče so se prodajale v več kot milijonskih nakladah (prvi val preboja jazza med uveljavljene glasbene zvrsti) in sledila je logična poteza: 1967 je Charles Lloyd postal »jazz glasbenik leta« po izboru revije Downbeat.

 

 

Križanke // 22.00 // Chief Adjuah [Jazz festival Ljubljana]

Chief Xian aTunde Adjuah se je kot Christian Scott rodil v znameniti neworleanški rodbini poglavarja Donalda Harrisona, Sr..Trobenta – inštrument oznanjevalcev, je bila, zdi se, zanj logična izbira in staroste so prikimavali, da iz nje izvablja »tak zvok, ki kliče otroke domov«. 

Mladi Christian je patentiral atraktivno trobilo, ki združuje trobento, krilovko in rog, pa tudi električno harfo, ki je hibrid tradicionalnih zahodnoafriških glasbil ngoni in kora. Tako je definiral svoj zvok in ga poimenoval »stretch music«. 

Ustvarja komunikativno glasbo – pravcati »call and response«, v ospredju pa poklon bogati kulturni in aktivistični zapuščini prednikov. Da bi njegove korenine odražalo tudi njegovo ime, se je leta 2023 uradno preimenoval v Chiefa Xiana aTunda Adjuaha.

42 EUR (36 EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence) - velja tudi za koncert Charlesa Lloyda!

 

 

Kavarna Kina Šiška // 20.00 // Poletje v Šiški: BLAŽ - mojster sintetizatorjev

Kot menjava za odpadli koncert Das Kinn prihaja še en mojster sintetizatorjev Blaž!
Blaž Gracar je vsestranski umetnik iz Izole, ki ga v glasbenem kontekstu poznamo predvsem kot elektronskega producenta, lani pa je na letnem odru stal kot klaviaturist zasedbe Lelee. Predstavil bo svoj solistični glasbeni projekt Blaž, v okviru katerega je nazadnje lani pri založbi Beton Records izdal kritiško čislani dolgometražni album “Are You A Player”.
Vstop prost!

 

 

Prulček // 20.00 // ShekBand

ShekBand je najstniški jazz triom iz Kijeva, Ukrajina, Sestavljen in sorojencev, ki študirajo jazz improvizacijo in kompozicijo. Njihova glasba združuje sodobni jazz, ukrajinske ljudske vplive in mladostno energijo v čarobno glasbo.

Njihovi nastopi so edinstvena vizija sodobnega jazza: iskanje novega jezika in individualnosti, hkrati pa tudi priznanje tradicijam velikih mojstrov preteklosti in ukrajinskih ljudskih melodij, vse skozi prizmo otroške spontanosti, radosti in nezmanjšane čustvene izraženosti. Oblikovani leta 2015 je ShekBand že dosegel opazen uspeh. Kljub svoji mladosti so že napolnili največjo glasbeno dvorano v Kijevu z ljubitelji jazza. So laureati in zmagovalci veliko prestižnih mednarodnih tekmovanj ter udeleženci mnogih festivalov.

Rezervirajte svojo vstopnico in se prepustite čarobnosti njihove glasbe!

Zasedba:

  • Anna Shekera – klavir, harfa
  • Artem Shekera – kontrabas
  • Maksym Shekera – bobni, flavta

 

 

 


 

.: 2 :.

KINO

 

 

Dvorana Kinodvora // 18.30 // Motoristi

Chicago šestdesetih let. Ob naključnem srečanju v lokalnem baru se Kathy usodno zaljubi v Bennyja, najnovejšega člana motoristične tolpe, ki ga vodi karizmatični Johnny. Toda v času burnih političnih, gospodarskih in družbenih preobratov se spreminja tudi klub, ki se iz zbirališča za obstrance prelevi v nevarno kriminalno združbo …

Film Jeffa Nicholsa (Zaklonišče, Mud, Loving), navdihnjen s fotografsko študijo chicaških motoristov Dannyja Lyona iz leta 1968, je portret testosteronske, mačistične, z bencinom zapacane in v usnje odete subkulture ameriškega Srednjega zahoda, hkrati pa univerzalna zgodba o iskanju identitete in pripadnosti.

 

 

Mala dvorana Kinodvora // 19.45 // Joan Baez: Jaz sem hrošč

»Nisem svetnica, jaz sem hrušč,« je v svoj dnevnik zapisala trinajstletna Joan, namigujoč na neskladje med svojim zunanjim in notranjim življenjem. Dokumentarec, ki ni niti običajna biografija niti klasičen koncertni film, spremlja »kraljico folka« na poslovilni turneji leta 2018 ter oživlja njeno preteklost z brskanjem po bogatem osebnem arhivu: družinskih filmih, najstniških dnevnikih in risbah, posnetkih psihoterapij ter zvočnih pismih. Joan Baez je zaslovela pri osemnajstih (»bila sem pravi glas v pravem trenutku«), pri enaindvajsetih se je znašla na naslovnici revije TIME, imela je kratko, a intenzivno romanco z mladim Bobom Dylanom (»mislim, da mi je zlomil srce«) in kot glasna zagovornica državljanskih pravic korakala ob Martinu Luthru Kingu … Izvemo pa tudi, da je bila v otroštvu pogosto tarča rasizma (njen oče je bil Mehičan), da se je od malega borila z anksioznostjo in da jo je vse življenje spremljala globoko zakopana otroška travma …

Intimen dokumentarni portret, v katerem legendarna pevka in aktivistka neobičajno odkrito spregovori o svojem življenju na odru in za njim.

 

 

Dvorana Kinodvora // 21.00 // Črni čaj

Aya pred oltarjem v zadnjem trenutku reče »ne«, zapusti Slonokoščeno obalo in začne novo življenje v Guangzhouju na Kitajskem. V živahnem »Čokoladnem mestu«, četrti, kjer se srečujeta afriška in kitajska kultura, najde delo v čajnem butiku, ki ga vodi Kitajec Cai. Medtem ko jo Cai vpeljuje v starodavno umetnost pitja čaja, se med njima počasi rojeva nežna ljubezen …

Veliki poet afriškega filma Abderrahmane Sissako (Čakajoč na srečo) se vrača z melanholično romanco, postavljeno v afriško četrt tretjega največjega kitajskega mesta.

 

 

Avtorji del

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.