Delat, gospodje!

Delat, gospodje!

Oddaja
18. 4. 2017 - 16.30

Metelkova:

 

A-Infoshop:

19:00 Veganska večerja

20:00 CrimethInc: Anarhistični boj v času Trumpa // Trumpovo zmago bomo v diskusiji s tovariši iz anarhističnega kolektiva CrimethInc. iz ZDA poskušali umestiti v globalni kontekst. Razpravljali bomo o novih pogojih družbenih bojev in raziskovali načine, s katerimi so anarhisti pristopili k samorganizaciji in samoobrambi v ZDA od konca lanskega leta. //

 

Jalla Jalla ob 20:00: Benefit za Brcnimo rasizem: No Fly Zone (Hardcore, Italija), Kommando 5. juli (Anarcho punk, Švica)

 

Klub Gromka ob 21:00: Moonlee koncert: LVL UP (ZDA) + HAIKU GARDEN (Slo) >> Moonlee Records predstavlja koncert newyorške post-punk skupine LVL UP, ki je svoj tretji album izdala za kultno založbo Sub Pop Records!

 

Channel Zero ob 21:00: LOW PEAK CHARLIE - Iz viškega podzemlja se znova sliši rjovenje primorske zasedbe Low Peak Charlie, ki se po krajšem premoru vrača z novim albumom “Čas disket je pozabljen”, ki ga bodo premierno predstavili v klubu Channel Zero na Metelkovi. Low peak Charlie so Primorci, ki prisegajo na eksploziven crossover rock.

 

Glasba izven:

 

Klub CD ob 20:00: Cankarjevi torki – Kevin Seddiki & Jean-Louis Matinier + Klarisa Jovanovic

Vstopnina: 14, 9 EUR

 

Klub ZOO ob 20:00: Groovie Tuesday: Simon & The Rusks!

Začelo se je nekega jesenskega večera leta 2012 na jam session-u na Metelkovi, nato pa smo se kar kmalu še enkrat dobili v železobetonskih kletnih prostorih na Rudniku. Kmalu zatem smo posneli prvi album. Zdaj vam pa po trnovi poti ponujamo sveže prepečene glasbene dobrote, ki jih bo mogoče kmalu slišati na drugem albumu. Zasedbo sestavljajo, kot gonilna sila Prepečencev/The Rusks na kitari in vokalu Simon Urbas, kantavtor pesmi, ki se jih je v destetih letih nabralo že kar nekaj ducatov. Srce banda, ki skrbi za pravi tempo in brutalni groove Kristjan Buzeti ter in na dolgovalovni kitari Damir Vintar. Vljudno vabljeni v torek 18.4. 2017 na koncert v klub ZOO, kjer se nam bo na solo kitari pridružil tudi Julijan Erič (Prismojeni profesorji bluesa) stara prepečena skorjica, ki je z nami že od samega začetka The Rusks.

Vstopka: 3€.

 

Prulček Bar od 20:00: Prulčkove karaoke!

Danes se pa malo zamenjamo: vi pojete, mi poslušamo!

Prulčkove karaoke!
Glede na to, kakšna super publika ste, kakšen talent vas krasi in kako obvladate muziko, boste tudi na odru zagotovo blesteli ... ;-)
Izberite enega (ali tri - plus bis, hehe) od 25.000+ komadov - jazz, blues, soul, rock, punk, vse - in razturite bajto!

Brez vstopnine

 

Orto bar ob 20:30: Orto Fest 2017 - Orto Fest 2017 - Los Ventilos (SLO)

Z zadnje plošče #aveš skupina LOS VENTILOS predstavlja novo skladbo z naslovom SVET NA RAMI. Balada, ki je pri poslušalcih zagotovo požela največ zanimanja.  Skladba govori o občutku, ko nas zagrabi "življenski krč", ko se ne uspemo in ne zmoremo premakniti niti za centimeter v katerokoli stran. O občutku, da ne zmoremo zajeti sape, da vedno lovimo svoj rep. In o občutku, ko krč premagamo, ko zadihamo, ko se nam zdi, da smo spet tako veliki, da si lahko svet naložimo na rame in se sprehajamo po življenju. Avtorja glasbe sta Boštjan Gradišek in Martin Lunder, avtor besedila Martin Lunder, aranžma pa je delo celega benda.

Vstopnina 8 €

 

Hostel Celica od 21:00: Sozvočja sveta – Boris Šinigoj

Boris Šinigoj, portugalska kitara iz Lizbone & portugalska kitara iz Coimbre

Sledil bo Celični Etno jam.

Brez vstopnine

 

Teater, odrske deske, gledališče, in...:

 

Lutkovno gledališče Ljubljana ob 18:00: Skriti kotički

Enkrat na mesec otroci in starši odkrivajo skrite kotičke Lutkovnega gledališča Ljubljana. Obiščejo različne gledališke odre, pokukajo v lutkovno delavnico, maskirnico, tonsko kabino in zaodrje ... Obiščejo celo Martina Krpana, ki s strešnega okna vsako uro pozdravlja turiste in Ljubljančane. 

Vstopnina: 5.00 €

 

SNG Opera in balet Ljubljana ob 19:30: Simfonija otožnih pesmi

Hommage Tomažu Pandurju
Režiser Tomaž Pandur je v miselnem konceptu baleta Simfonija otožnih pesmi vstopil v pokrajino časa, v imaginativni, nepojasnjeni in težko dotakljivi ris našega bivanja, v pokrajino življenja in smrti, v intimno zgodovino izgub, v iskanje resnice – kot potnik, ki vidi dlje v čas in prostor. Na glasbo Henrika Mikołaja Góreckega je ustvaril sedem scenskih ikon, ki z narativnim tokom sovpadajo z likovnostjo suprematizma. V drugi realnosti, v drugem toku zavesti, v razpokah in ranah je naslikal poemo neizrečenega v iskanju definiranja absolutne lepote, vsega tistega, kar se v migracijah misli ne da ubesediti, a se manifestira z jezikom gledališča. V Simfoniji otožnih pesmi je Tomaž Pandur v sodelovanju s koreografom Ronaldom Savkovićem skulpturiral čas nedosegljivega, neizrekljivega in neotipljivega, kibernetični čas gledališke miselne enačbe.

"Edino možno potovanje je potovanje navznoter."
Andrej Tarkovski

 

SNG Drama:

Veliki oder ob 19:30: Biblija, prvi poskus

"IOKANJE IMA ЈVOJ ZHAS, INU ЈMÉH IMA TUDI ЈVOJ ZHAS."

Izvajalci glasbe na posnetku: Branko Rožman, Štefica Stipančević (sopran), Eva Jurgec (oboa, kljunaste flavte), Kaja Novosel (flavta).

Velika in največja knjiga. In ta velika in največja knjiga je postajala vse večja in še večja. In še večja je postala. Postala je tako velika, da je bila že prevelika. In ko je postala prevelika, se je začela prazniti. In ko je postala še bolj prevelika, je postala tudi še bolj prazna. Napihovala in napihovala se je, ne da bi opazila, da se je skoraj povsem izpraznila.
Knjiga vseh knjig.
Na njenem skoraj povsem izpraznjenem pogorišču bomo iskali preživele. V nekdaj veliki, celo največji knjigi, v knjigi vseh knjig, v obljubi vseh obljub, v razočaranju vseh razočaranj, bomo iskali zgodbo – ali dve. Zgodbo – ali dve – bomo posvetili preživelim iz te zgodbe – ali dveh. Morda zgodbo o človeku, ki je verjel, pa ni imel v kaj verjeti, morda zgodbo o človeku, ki je živel, pa ni imel za kaj živeti. Morda o bogu, ki se je umaknil. Ali o tistem, ki se ni prikazal. Morda samo o tem, da je bog ves čas tu, da je bog prostor med mano in tabo, med nami in vami; in od nas je odvisno, če ga bomo znali napolniti – z božjim, ki je od nekdaj in za zmeraj zgolj prav ta medčloveški prostor, do kraja ranljiv. Krhek prostor. Prostor rana.

mala drama ob 20:00: Razglednice ali Strah je od znotraj votel, od zunaj pa ga nič ni

"Mi – ustvarjalci grozljivk.
Vsak v svojem ograjenem kraljestvu
Ena sedeminpolmilijardinka.
Strah je kralj.
Sovraštvo kraljica.
Mi dvorni norci."

Simona Hamer sodi v najmlajšo generacijo slovenskih dramatikov, v gledališču pa deluje tudi kot dramaturginja. Dolgoletna članica PreGleja je svojo pisavo dodatno mojstrila na številnih delavnicah dramskega pisanja v Sloveniji in tujini, z raziskovanjem performativnega segmenta gledališča v avtorskih projektih in s (so)ustvarjanjem priredb in dramatizacij za gledališče in radio.
Dramski tekst Razglednice, ki je nastal na pobudo ravnatelja Igorja Samoborja, črpa inspiracijo iz (slovenskih) posameznic, ki so prestopile in premaknile meje znanega in mogočega. Razglednice so potovanje. Dobesedno in metaforično. Živopisen vrtiljak dogodivščin in spoznanj na življenjskem vandranju neke ženske − Slehernice. Tekst postavlja v svoje središče vprašanje alternative današnjemu bezljanju skozi življenje, kjer večina mehanično prehaja vedno isto pot od doma do službe, z občasnim nedeljskim izletom na Šmarno goro. Povprečen zahodnjak se tako duši pod težo nakupovalnih polic, tarna nad tankostjo denarnice, izgublja glavo v vseh "moram", medtem ko radira sezname, ki se začenjajo z "želim", in z vedno večjim strahom škili čez ograjo k sosedom. Z orožjem v roki; za vsak primer. Iskanje drugačnih, še ne uhojenih in s civilizacijskimi smetmi zapacanih poti se zdi danes hkrati nuja in eksotika. Redki, ki stopajo po njih, so deležni tako občudovanja kot prezira. Raziskovanje in upovedovanje sveta skozi žensko perspektivo v Razglednicah zaživi v fragmentarni dramaturgiji, besednih in žanrskih preigravanjih ter v spogledovanju s tradicijo naratorstva. Vsaka postaja prinaša novo preizkušnjo in vsako križišče novo odločitev: katero pot izbrati?

 

KD Španski borci od 20:00: 20. Exodos: Pogovarjajmo se o seksu: Začetek vojne

Klikni za nakup oziroma prijavo

"Vsem ljudem je skupna želja po izkazovanju čustev in ljubezni, pa tudi potreba in pohlep po moči, oblasti. Oboje se izrazito kaže v stalnici človeške zgodovine – vojni. In v vsakdanjiku slehernika – dejanju, v katerem izkazujemo svoja najgloblja čustva in potrebe, dejanju, v katerem mnogi uživajo, a mnogi tudi trpijo. Seksu. Vzporednice namigujejo, da lahko s pomočjo seksa odkrijemo razloge za vojno …" Chuma Sopotela, Ahmed Tobasi

Vstopnina: 5 EUR

 

MGL ob 20:00: Seksualna perverzija

Po motivih Seksualne perverzije v Chicagu Davida Mameta

Smo v osrčju Chicaga, mesta, ki je znano po kriminalu. Večer je. Dva moška blizu tridesetih igrata že enajsto partijo kart. Popeljala nas bosta v zgodbo, polno seksualnosti. Neustavljiv moški svet bo trčil ob ženskega. Ko Danny, eden izmed nerazdružljive dvojice, spozna ljubezen svojega življenja, se vsa razmerja obrnejo na glavo. Prijateljici se ne pogovarjata več. Zavist vse bolj krha njihovo zaupanje. Sčasoma pa tudi odnos med sveže zaljubljenima ni več takšen, kot se je zdel sprva. Je iskrenost med njimi sploh mogoča? Ali bodo lahko prisluhnili drug drugemu? V naši zgodbi se zločini dogajajo na nivoju medosebnih odnosov, žrtve padajo neslišno. Seksualnost ostane le še maska za razpadajoče odnose. Besede poskušajo prikriti umanjkanje nečesa veliko bolj temeljnega. O čem pravzaprav govorimo, ko govorimo o seksu?
David Mamet, ki je zaslovel prav s tem besedilom, v svoji inteligentni mojstrovini vzpostavi dve plasti življenja, ki se neprestano prepletata. Vrstijo se variacije na razmerja med moškim in žensko, razkrivajo se pričakovanja in podirajo stereotipi.

 

SiTi Teater ob 20:00: Maestro (TM): Odpuljen spopad za impro prestol - licenčno improvizacijsko tekmovanje, komedija

En večer, in trinajst odličnih improvizatorjev pod taktirko dveh režiserjev, ki se borijo za titulo Maestro! Enkrat mesečno!

Vstopnina: 6-10 EUR

 

10KA klub smeha od 20:30: 10kin Večer Novega #102, stand-up / impro

Ta torek nas bodo nasmejali Matic Kokošar, Nik Beseničar, Marko Žerjal in Blaž Curk

MC Jan Kreuzer

Vstopnina: 4EUR

 

Modra soba/5. nad. na FF ob 17:00: Besedna postaja: Rok Svetlič, Prenašati bit sveta

Na Besedni postaji se bomo pogovarjali s prof. dr. Rokom Svetličem o njegovi knjigi Prenašati bit sveta (Slovenska matica, 2015)
"Gre za delo s področja klasične ontologije, v katerem se srečujeta dva ključna misleca filozofske tradicije, G. W. F. Hegel in M. Heidegger. Problemsko razprava sodi na področje, ki ga tematizirata Heglovi deli Fenomenologija duha in Oris filozofije pravice. Številne reference na prebolevanje metafizike po padcu berlinskega zidu, zlasti v podobi neomarksizma, potrjujejo, kako bogat filozofski instrumentarij ponuja Heglova filozofija za razumevanje anomalij podobe človeka in sveta, ki danes zavezuje Evropo. Knjiga prinaša afirmacijo razsvetljenske paradigme, ki jo na koncu razgrne skozi preinterpretacijo Heideggrovega četvorja kot kraja srečevanja končne in neskončne plati človeka."

Z avtorjem se bosta pogovarjala red. prof. dr. Ksenija Vidmar Horvat in red. prof. dr. Borut Ošlaj.

Brez vstopnine

 

Pritličje ob 18:00: Vprašanja levice: Naborništvo?

Javna diskusija v okviru IDŠ cikla predavanj na temo »Nasilje«
Desetletje in pol za tem, ko je Slovenija služenje obveznega vojaškega roka povsem opustila, se vprašanje naborništva vrača v programe predvolilnih kampanj in na anketne vprašalnike javnomnenjskih raziskav. Izstop iz NATA ali povečanje njegovih sredstev? Poklicna vojska ali naborništvo? Obvezni vojaški rok kot breme ali ustavna pravica? Večja vključenost državljanov v lastno skupnost ali nepotrebni rezi v že tako preobremenjeni javni sektor? Večje oboroževanje kot zagotovitev nacionalne varnosti ali nepotrebna provokacija?
Dileme, ki tresejo tla pod nogami še tako zagretim zagovornikom egalitarnih in demokratičnih stališč, se ponavadi odpravijo z argumentom več kot potrebne »trde roke«, ki bo popravila uničujoče posledice liberalne vzgoje in v življenje razvajenih milenijcev vnesla nekaj reda in discipline. Mi bomo stopili korak nazaj, se za trenutek pomudili pri strukturnih težavah, ki porajajo omenjene dileme same in skozi še posebej negotove leve perspektive poskusili odkriti ali lahko naborništvo pomeni kaj več kot disciplinski ukrep.
Gostje: dr. Marko Kržan, dr. Tadej Troha
Dogodek bo moderirala Lea Kuhar, članica programskega odbora IDŠ.

 

 

KOŽ ob 18:00: Nataša Fabjančič : Kako naj govorim …, predavanje

Nataša Fabjančič : Kako naj govorim, da me bodo slišali, razumeli in upoštevali?

Človek je bitje odnosov in komunikacija predstavlja eno od najosnovnejših človekovih potreb. Katere so napake v komuniciranju in zakaj ponavljamo stare, naučene vzorce komunikacije, katerih posledica so porušeni medosebni odnosi? Se je mogoče naučiti bolje, bolj zadovoljivo komunicirati? Da. Tak način komunikacije imenujemo asertivnost. Predavanje organizira Društvo "UP" v okviru Šole življenjskih veščin. Predavanja sofinancirata MOL- Urad za preprečevanje zasvojenosti in FIHO.

Brez vstopnine

 

Cankarjev dom:

Linhartova dvorana ob 18:00: Kristina Vončina: Zgodovina pleše

Mentorice: Marjana Brenčič Jenko, Marijana Klemenčič Glavica, Manica Habjanič Gaberšek, Nina Engelman
Plesna predstava

Kosovelova dvorana ob 20:00: Komu pripada Capa?

Predavanje dr. Eve Fisli ob razstavi Robert Capa

Dr. Eva Fisli, kuratorka v Madžarskem narodnem muzeju, je po študiju na Eötvös Collegiumu diplomirala iz zgodovine in literature na budimpeški Univerzi Eötvös (ELTE). Leta 2012 je doktorirala iz zgodovine na univerzah Sciences Po v Parizu in ELTE v Budimpešti. Med letoma 2005 in 2009 je delovala kot registratorka v Madžarskem narodnem muzeju. Od jeseni 2009 je bila zaposlena kot kuratorka mednarodne zbirke fotografij na muzejskem oddelku za zgodovinsko fotografijo. Od leta 2011 je zasnovala več razstav ter izdala cikel publikacij o življenju in delu Roberta Cape. Od 2012 deluje kot sekretarka Madžarskega društva za zgodovino fotografije in urednica njegove spletne strani (

Med njenimi nedavnimi raziskavami so ženske fotografinje in družbena uporaba fotografije.

Predavateljica bo predstavila Capovo kulturno dediščino, blagovno znamko in fotografsko zapuščino.

Vstopnina: 5, 3 EUR

 

Vodnikova domačija Šiška od 19:00: Tipogovori 2017, sezona pogovorov z mladimi tipografi

Četrta sezona pogovorov z mladimi tipografi, oblikovalci črkovnih vrst. Gosti jih Vodnikova domačija Šiška v organizaciji Društva Tipo Brda, Naravoslovnotehniške fakultete in Akademije za likovno umetnost in oblikovanje UL.

Tipogovori so govori in pogovori, ki jim je skupna iztočnica predanost tipografiji. Zrasli so iz seminarjev pri predmetih Načrtovanje pisav in Ustvarjalna tipografija na študijskem programu Grafične in interaktivne komunikacije Oddelka za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje Naravoslovnotehniške fakultete, pod vodstvom izr. prof. Domna Frasa. Z njimi smo začeli v poletnem semestru 2014 in jih utrdili v letih 2015 in 2016.

#12 Anja Delbello
OBLIKOVANJE KOT DEL VSEBINE
Načrtovanje didaktično-kulinarične knjige Plava
Anja Delbello je grafična oblikovalka s fokusom na oblikovanju knjig in drugih publikacij. Njen pristop je oblikovanje, ki je osnovano na vsebini in ima v mislih končnega uporabnika/bralca/gledalca, kar je podrobneje raziskala tudi v magistrskem delu, ki ga je leta 2016 zaključila na smeri Grafične in interaktivne komunikacije na NTF. Z Aljažem Veselom tvorita oblikovalski tandem AA, deluje pa tudi znotraj kolektiva Matej Koren Studio. Njeno delo je bilo razstavljeno na različnih skupinskih razstavah doma in po svetu, prejela pa je tudi nagrade, kot sta Najlepša slovenska knjiga 2015 na 31. Slovenskem knjižnem sejmu in Certificate of Typographic Excellence na oblikovalskem tekmovanju TDC62 (New York).

Brez vstopnine

 

Trubarjeva hiša literature ob 20:00: Poti filmske glasbe do poslušalca – Mitja Reichenberg (strokovno predavanje)

Četrto srečanje bo pokazalo predvsem na percepcijo glasbe in neposredno na vlogo filmskega zvoka kot celote. Oba fenomena sta namreč tesno povezana z razumevanjem in interpretiranjem filmske podobe do te mere, da se lahko tudi sama filmska zgodba spremeni ali ob tem pridobi drugačno poanto ob drugačnem zvočnem oblikovanju. Filmski zvok se namreč spremeni v nevidnega pripovedovalca, ki s svojo neposrednostjo vpliva na konkretno filmsko podobo in celo na podobo celotnega filmskega žanra. Ker je glasba ob zvoku še dodaten element, s katerim se oblikuje doživljanje filma, je potrebno razumeti, kaj poslušamo in morda predvsem - kako to razumemo.

 

Kranj:

Trainstation SubArt ob 19:00: Tomo Križnar - Razkrivanje resnice, predavanje, diskusija

Nadaljujemo s serijo predavanj družbeno kritičnih aktualnih tem.
Vojna in največja humanitarna katastrofa v Južnem Sudanu in Sudanu se nadaljujeta. Zakaj tudi konvoji hrane namenjene na ta območja, lakote ne bodo ustavili? Ter o razmerjih med lokalnimi in državnimi akterji, vlogi oboroženih skupin in različnih etničnih skupin, odporu staroselskih skupnosti in interesih velesil, o kompleksni situaciji, o katerih mednarodni mediji ne poročajo.

Brez vstopnine

 

Bežeče sličice!!!

 

Slovenska kinoteka:

20:00 Kratki! Magija Avstrijskega filmskega muzeja

Obsedenost z zlatom (L'obsession de l'or), Segundo De Chomón, Francija, 1906, 35mm, 6'
Pasje gledališče (Les chiens savants), neznan režiser, Francija, 1909, 35mm, 5’
Špijoni – napovednik (Spione [trailer]), Fritz Lang, Nemčija, 1928, 35mm, 5’
Primer Lene Smith (fragment) (The Case of Lena Smith [fragment]), Josef Von Sternberg, ZDA, 1929, 35mm, 5’
Trade Tattoo, Len Lye, VB, 1937, 35mm, 6’
Duck Amuck, Chuck Jones, ZDA, 1953, 16mm, 7’
Window Water Baby Moving, Stan Brakhage, ZDA, 1959, 16mm, 12’
L.B.J., Santiago Álvarez, Kuba, 1968, 35mm, 18’
Vampyros Lesbos – napovednik (Vampyros Lesbos [trailer]), Jesús Franco, ZRN/Španija, 1971, 35mm, 3’
37/78 Tree Again, Kurt Kren, Avstrija, 1978, 16mm, 4’
Srce sveta (The Heart Of The World), Guy Maddin, Kanada, 2000, 35mm, 7’
Filter črne smrti (Black Death Filter), Dietmar Brehm, Avstrija, 2003, 16mm, 10’
Notes On Film 03: Mosaik Mécanique – Cinematic Version, Norbert Pfaffenbichler, Avstrija, 2008, 35mm, 10’
Filme bo predstavil Christoph Huber iz Avstrijskega filmskega muzeja. V sodelovanju z Avstrijskim filmskim muzejem in Avstrijskim kulturnim forumom.

 

Kinodvor:

18:30 Ko ljubezni ni več (L'Économie du couple), Joachim Lafosse, Francija / Belgija, 2016, DCP, 100'

Joachim Lafosse (Najini otroci) razpre široko paleto silovitih čustev, ki jih iz nekoč ljubečega para iztisne ločitev.

20:30 Potovanje časa: pot življenja (Voyage of Time: Life's Journey), Terrence Malick, ZDA / Francija / Nemčija, 2016, DCP, 90'

Prvi, a dolga desetletja tleč in monumentalen dokumentarni projekt Terrencea Malicka (Drevo življenja, Čudežu naproti) je hvalnica naravi, življenju in znanstvenemu spoznanju, katere protagonist je vesolje samo.

Mala dvorana:

19:00 Dan osvoboditve (Liberation Day), Uģis Olte, Morten Traavik , Norveška / Latvija / Velika Britanija / Slovenija, 2016, DCP, 100'

Glasbeni dokumentarec o zgodovinskem koncertu skupine Laibach v Severni Koreji.

21:00 Safari, Ulrich Seidl, Avstrija, 2016, DCP, 91'

Ulrich Seidl, neprizanesljivi raziskovalec najmračnejših kotičkov človeške duše, svoj objektiv tokrat uperi v evropske lovske turiste v Afriki. Safari je "počitniški film o ubijanju, film o človeški naravi".

 

Komuna:

19:00 Upokojitev v stilu (Going in Style), Zach Braff, ZDA, komedija

20:45 Hitri in drzni 8 (The Fate of the Furious), F. Gary Gray, ZDA, Japonska, Francija, Kanada, Ameriška Samoa, akcijski kriminalni triler

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness