izbira je

Oddaja
3. 3. 2023 - 16.30

Kongresni trg, ob 13:05

Podnebni štrajk

Samopredstavitev gibanja Mladi za podnebno pravičnost: Mladi za podnebno pravičnost smo samoorganizirano, demokratično in raznoliko gibanje več kot sto posameznic in posameznikov iz vse Slovenije. Zavzemamo se za dostojno življenje vseh na ohranjenem planetu. Po načelih nenasilnega upora se borimo za konkretne, ljudem in okolju prijazne ukrepe, ter na dolgi rok gradimo alternativo sistemu izkoriščanja človeka in narave. Nesprejemljivo je, da aktualna vlada le še poglablja obstoječo okoljsko krizo, ki bo brez takojšnjega ukrepanja spodkopala pogoje za življenje na našem planetu. Zato beremo, se izobražujemo in povezujemo z najrazličnejšimi skupinami in organizacijami. Organiziramo vse od bralnih krožkov, predavanj in delavnic pa do akcij v javnem prostoru, kulturnih intervencij in protestov. S svojim delovanjem zahtevamo ukrepe, predlagamo konkretne rešitve in postopno gradimo lepšo prihodnost za vse.

 

Channel Zero, ob 23:00

GROUNDØ: Hose, Riba, Spade, Sunneh

DNB se vrača v Channel v novi preobleki – kot serialka GROUNDØ!

Hose, Riba, Spade, Sunneh

Music policy: Drumnbass

GROUNDØ je nova drumnbass serialka, cilj serialke je predstavljati in združevati tako lokalne kot tudi producente / DJ-e / live acte iz sosednjih držav, nenazadnje pa tudi kakšno odmevnejše ime, stay tuned!

Vstopnina: 6€

 

Gala Hala, ob 22:00

ZELENO SONCE 145: HOT & SPICY

Glasbena skrbnika:

DJ Monday

Udo Brenner

Po oktobrski uverturi v Zelenosončnem kozmosu nas bo v marčevski ediciji ponovno obiskal retrofuturistični DJ Monday. Znova bo svoje prste zakopal med skrbno izbrane vinile in nas presenetil tako s starejšimi kot tudi aktualnimi plesnimi komadi. Zabavali se bomo s poletno obarvanimi vižami, se pomudili v temačnih klubskih re-edit-ih in se vrnili h koreninam surovega plesnega funka. Kot je v navadi, bo k plesnem vzdušju svoj delež dodal tudi rezident Brenner.

Music policy: soul/funk/nu disco/latino/aor/boogie/rare groove

Vstopnina: 5 € do 23h, 7 € kasnej

 

Jalla Jalla, ob 21:00

MexOff (IT - fastcore/powerviolence)

Underground band prihaja iz Italije in bo med manjšo turnejo v februarju in marcu obiskal tudi nas.

Skupina močno verjame v DIY, zaradi česar vse svoje albume producirajo sami, od snemanja do tiskanja in distribucije.

Za sabo imajo dva albuma in nekaj zbirk, ter prihajajo iz projektov in bendov Brossa, II Disagio, MrMurrungio, RaW, Full Of Hate, KeKem, Miscredente. Pred kratkim so izdali tudi split 12" s skupino bivšega Doom vokalista, PointBlank.

Vstop // donacije

Gromka, ob 22:30

BACK TO THE 90`S: EURODANCE

 Happy music for happy people!

Razgreli bomo plesišče z bogatimi melodični vokali in rap inserti združenimi s sintesizerji, močnimi bas ritmi in uho všečnimi melodijami. Skrbno izbran nabor izpod rok najboljše Eurodance selektorke. We got the power!

 

Klub Monokel, ob 23:00

Sava & Đakka

Za pohujšljiv poprotestni zaključek pa bosta v stilu poskrbeli Sava in Đakka, Kaj se obeta? Mogoče celo prevali. Pridite se pozanimat, še prej pa podnebni rejv v Pritličju s štartom ob 19.00.

Sava od zadnje ledene dobe, ko so ledeniki izginili, odnaša svoje lastne naplavine. Rada ima visoke BPMje in synthe.

Đakko boli za opis

 

Bar 42, ob 20:30

JUNGLE JAZZ FUSION vol.3 Feat. Katja Koren

Special guest: Katja Koren (LA)

Lovro Ravbar - saxophone

Igor Leonardi - guitar

Tadej Kampl - bass

Lovro Bone - drums

No door damage

 

Klub K4, ob 23:00

K4x4 pogon bo 3. marca odpeljal v Kijev, od koder v goste prihaja neizprosna techno domina Daria Kolosova.

Berghain, Awakenings, Rotte Sone, Culture Box, Robert Johnson, Bassiani ... Če se malce pošalimo, je skrajni čas, da po obiskih vseh omenjenih rejverskih templjev Daria zavije tudi na Kersnikovo 4. In to ne bo običajen zavoj temveč kar štiri ure techno bičanja in žaganja. Sveža kladiva, tribal digalice izpred dveh desetletij ali hard techno hitiči, Daria pozna le peto prestavo.

Po skoraj 10 letih vrtenja po podtalni ukrajinski sceni je zadnja leta Daria eno izmed bolj zaželenih imen na klasičnih techno festivalih in klubih. Pogosto vrti b2b sete s soprogom, Berghain rezidentom Etappom Kylom, skrbi za uverture v nastope očakov kot sta Jeff Mills in Dave Clarke ter razbija s prvo ligo techno sukačic kot so Paula Temple, Anetha in Miss Kittin.

V petek 3. marca nas na velikem flooru čaka 4 urni set glavne gostje, ki prihaja sveža po nastopu v legendarnem londonskem klubu Printworks ter intro domačega Doucheana, na malem pa v bolj cik cak ovinkih Nulla in Vasko.

Bazen:

Daria Kolosova
Douchean (DE/FRAGMENT)
 

Bar:
Nulla (CLSTRFNK)
Vasko

Vstopnina: Early Bird: 10€, Predprodaja: 12€
Link: https://olaii.com/event/2606/k4x4-w-daria-kolosova-ua

 

Zorica, ob 21:00

SUKANICA: Mila, Ziz & Andre

SUKANICA je tedenska serialka, ki poskrbi, da svoje večere preživite v fini družbi ob dobri glasbi.

Za zvočno podlago bodo skrbeli domači in tuji dj-i, stari mački scene ter mladi nadobudneži.

Tokrat z nami sveže pečena trojica mladičkov: Mila, Ziz & Andre!

Afrobrazilian lounge - disco - yugo - house - balearic - funk

VSTOPNINE NI!

 

Publika, ob 22:00

Ekipo 𝐀𝐍𝐃𝐑𝐎𝐌𝐄𝐃𝐀 sestavljajo 4je mladi, kočevskih dj-i, ki jih že nekaj let prevzema “underground” klubska glasba. Na prvi petek v mesecu marcu bodo s svojevrstno selekcijo, ki se širi vse od globokih house ritmov pa do poskočnih elektro zvokov dobro pretresli plesišče Publike.

Za DJ pultom se jim pridrži že uveljavljena ekipa Agregat Privat ter special guest Krosheer, ki bo ogrel plesišče.

Lineup A-Z:

𝐀𝐆𝐑𝐄𝐆𝐀𝐓 𝐏𝐑𝐈𝐕𝐀𝐓

Krona

Rokid

Siegmund Freund

Wtrina

𝐀𝐍𝐃𝐑𝐎𝐌𝐄𝐃𝐀

HejTadej

Makoter

Sppuzzii

Tian

𝐊𝐑𝐎𝐒𝐇𝐄𝐄𝐑

Vstopnina: 8 € < 00:00h < 12 €

 

PLAC, ob 19:00

Koncert Feminističnega pevskega zbora Z’borke

FPZ Z’borke je samoorganiziran feminističen, nehierarhičen in antikapitalističen pevski zbor. S svojimi pesmimi skušamo skozi intersekcijsko perspektivo osvetliti boje proti seksizmu, mizoginiji, homofobiji, transfobiji ter katerikoli drugi obliki dominacije v družbi. Prav toliko kot v širjenje idej pa Z’borke verjamemo v moč petja pri povezovanju skupnosti in opolnomočenju vsake_ga članice_a ter celotne skupine.

Vse od začetka je naše delovanje prepleteno z avtonomnimi prostori in kolektivi tako v Ljubljani kot drugod. Končno bomo nastopile tudi v Placu, enem od redkih prostorov, ki še omogočajo kakovostno življenje v tem mestu.

 

PLAC, ob 20:00

Listening Circuits: Krvavo korantanje

Tarik Haskić, je rojen leta 1994 v Kopru. Leta 2016 je opravil študiji Rehabilitacije (specijalne pedagogike in Art Terapije) v Zagrebu in kasneje, leta 2019, dokončal magisteriji Sound Art-a na Londonski fakulteti UAL London College of Communication.

Tarikova umetniška praksa temelji na zvoku kot mediju preko katerega raziskuje Terapevtske odnose poslušanja med bitji. Zanima ga ozaveščanje situacije in vpliv na povezanost med čutili in lastno percepcijo, vloga poslušanja pri gradnji sočutnih konteskov in soustvarjanje

Slišanega prostora v katerem zvok odpira globja vprašanja lastne biti, ekologije, sočloveka, sobivanja in odnosi med ljudmi.

Njegovo delo obsega inštalacije, field recording, multimedijska dela, svobodno improvizacijo in eksperimentalno glasbo.

Tokrat bo Tarik predstavil “Krvavo Korantanje”, participatorno in performativno delo, ki re-interpretira vlogo spomladi, pregnjanje zime in zvoka v prebujanju novih naravnih

ciklusov. Audio-vizualno delo se bo temeljilo na uporabi ročno izdelanih inštrumentov, field recordinga, poslušanja ter občinske participacije.

 

Prulček, ob 20:00

Belin - Za dotik globin

Zasedba Belin vam bo ponudila edinstveno glasbeno izkušnjo z mešanico pesmi sveta, vključno z romskimi, hebrejskimi in sevdalinkami, ter avtorskimi pesmimi. Njihovo umetniško delo spodbuja pristnost stila, zato je velik del njihovega repertoarja sestavljen iz avtorskih skladb.

Koncerti skupine Belin so globoka čustvena popotovanja skozi etno zvoke, polni presenečenj in živahnih srečanj. Pričakujemo vas na večeru, ki bo navdušil in razveselil vaša čustva.

Zasedba

Neža Drobnič – vokal
Klemen Bračko – violina
Matic Smolnikar – kitara
Vanja Dizdarević – kontrabas
Matej Javoršek – tolkala

 

Cankarjev dom, ob 18:00

  1. Finalni večer med. klav. tekmovanja, Simf. orkester RTV Slovenija, R. CASTRO

Vstopnina: 29-14 e.

 

 

 

Odtujitev

 

 

 

Skladišče Libertas, ob 18:00

Magazzino

Bošadraga. Tanka meja med morjem in mestom. Sol prihaja v stare mandrače ob obzidju, kjer iz starih kamnitih temeljev raste skladišče.

Skladišče zori, blago se spreminja. Libertas zadiha s polnimi pljuči, ponese Koper v Evropo, ter na vrh Olimpa in nato odloži vesla. Po treningu se članstvo razkropi po oštarijah v bližnjih uličicah. A veste kje so oštarije danes?

Vojna. Nasilje. Izgon. Travma. Spoj bivših in bodočih, tukajšnjih in tamkajšnjih. Skladišče ostaja, tokrat za skladiščenje bombaža.

Nato prično rasti luški žerjavi, ki se ogradijo z visokim zidom in bodečo žico. Razdeli se Evropa, razdeli se Berlin, tudi Koper se razdeli v dva vzporedna svetova. Skladišče ostaja, tokrat kot delavnica. Čas se meri z izmenami, delavsko trpljenje pa v profitih. Žerjavi rastejo in hrup se gosti. Pristanišče se širi. Profiti se prisvajajo.Vsak dan isto.

Preobrat. Pristanišče stopi korak nazaj. Zidovi padejo. Skladišče se izprazne. Kopru zavlada ''le roi soleil''. Občina, to je on. Skladišče se polni s plastičnim kičem, a je v bistvu še vedno prazno.

Mesto zažene upor. “Libertas, Egalitas, Fraternitas” se sliši pod obzidjem mestnih utrdb. Geslo kot ritem, ki vibrira po gladini morja in odzvanja od okovja žerjavov.

 

Mostovna, ob 21:00

PeteRoots legendarni selector iz Solkana, kateri nam bo pripravil odlično selekcijo skaja, rocksteadya, danchalla, duba itd. na vinilu.

 

Trainstation subart, ob 21:00

Cenjene Hip Hop glave, za vas pripravljamo rapchugo, ki nas bo popeljala v boom bap ero 90ih let. Na odru se bosta predstavili kar 2 slovenski založbi, katerih članov ni strah pljuniti mastno rimo ali dve čez udaren instrumental.

Genxta Gregi je besedno-igrski rimoklepač, ki svoje MC skille pili ob surovih boom bap beatih, v svojih textih pa se večkrat požvižga na cenzuro. Leta 2022 je postal član založbe Anarhitekt records s katero je izdal tudi svoj debitantski album “Pančlajn genij”, ki ga bo skupaj z gosti predstavil 3. 3. 2023 na Trainu v Kranju!

ANARHITEKT RECORDS

Anarhitekt records je neodvisna glasbena založba s Ptuja, pod vodstvom MC veterana Gotti-ja, ki je prejšnje leto izdal svoj solo prvenec. V sklopu Anarhitekt records delujejo talentirani MC-ji iz celotne Slovenije kot so SDP, Genxta Gregi in Wera Bestrd. Njihov zvok ostaja zvest esenci s poudarkom na izpiljenih tekstih polnih večzložnih rim.

MUNJE RECORDS

Munje Records je neodvisna založba, ustvarjena leta 2020. Založba je obarvana v hip hop, breakbeat in dub ritmih, skratka vesela in debela nizkotonska glasba. Njeni člani so Fraw Blanka, Vuki Vuk, Mirko Grozny in ustanovitelj Sajkoslav. Do sedaj je ekipa izdala že tri albume, in sicer Mirko Grozny – Morilne Veščine (2021), Vuki Vuk – Zvok Jeze (2021) in Fraw Blanka – Stranski Učinki (2022).

Za hip hop vzdušje pred in po koncertu bo skrbel Dj Korkie (Illegal Kru / UFF Raps)

Cena: člani KŠK: 5€ (na dan dogodka 7€), nečlani: 7€ (na dan dogodka 9€).

 

Klub eMCe, ob 22:00

Lignite 2nd Edition w/ ERIK GROSS & UNO TAMAN

Po prvencu katerega smo si lahko samo želeli, se vračamo s polno paro naprej v naši drugi ediciji sklopov dogodkov Lignite. V tokratni ediciji gostimo dva uveljavljena artista, katera treseta plesišča kot za šalo. V Velenje prihajata Erik Gross ter Uno Taman. Slednji je rezident Dj pri Reload Events, vrti tehno in si je delil mešalno mizo z najprepoznavnejšimi imeni. Uno Taman je nepogrešljiv člen založbe innocent music, katera prevladuje slovensko minimal sceno že 10 let. Kot stalnica na Lignite dogodkih se jima bosta pridružila še naša rezidenta 5$ Milkshake ter o4.

Vrata : 21:00

Vstopnina:

5 eur do 23:00
8 eur po 23:00

 

Oder

 

Nova pošta, ob 19:00

Spolna vzgoja II: Zmožnost

Zmožnost temelji na zgodbah štirih žensk o njihovem spolnem zorenju, odnosu do lastnega telesa, spolnosti in partnerskih odnosih. Štirim ženskam je skupno to, da živijo s hendikepom in so tako, kot pravi Elena Pečarič v svojem eseju Tako lepa, pa invalid, dvakrat diskriminirane, kot osebe s hendikepom in kot ženske. Pri nas je na sistemski ravni seksualnost oseb s hendikepom spregledana in na tem področju še posebej primanjkuje spolne vzgoje, delavke_ci v socialnem varstvu pa se po lastni presoji odločajo, ali naj ženskam s hendikepom pri sami spolnosti pomagajo, saj tega v opisu njihovih delovnih nalog ni.

Vstopnina: 15 e.

 

Drama, ob 19:30

Mrtvaški ples

Strindberg je v tekstu predstavil profile posameznikov, ki so izrazito toksični. So nekakšni duhovni vampirji. Njihovo življenje je prikazano kot eno samo zdraharstvo, celo kot vojna. Medčloveški odnosi so vse kaj drugega kot humani in etični. Ljudje se delijo na ovce in volkove. V tem svetu ni nihče ponosen, da je ovca, in vsak z lahkoto zamenja človečnost za volčjost. V tej tekmi zmaga tisti, ki je najbolj aroganten spletkar, hiter barantač, kradljivec tujih idej, opravljivec, nepotist, manipulator, lobist, karierist, kalkulant. In še več: vse to počne transparentno, brez skrivanja ali prodajanja lažne morale. Življenje je bojno polje, konverzacija streljanje.

Vstopnina: od 10-20 e.

 

Cankarjev dom, ob 20:00

Oksana Zabužko o romanu Terenske raziskave ukrajinskega seksa

Roman Terenske raziskave ukrajinskega seksa (1996) je postal kulten, še preden je doživel prvo uradno izdajo. Zaradi provokativnega naslova je sprožil pravo nevihto, že ko je avtorica s študijskega potovanja iz ZDA prinesla nekaj vezanih izvodov za prijatelje in znance. Ti naj bi nedokončano knjigo nato širili in s tem nepričakovano obudili samoizdat. Del literarne kritike ga je sicer označil za avtobiografski roman, vendar se Zabužko temu še danes upira. Čeprav je med avtorico in prvoosebno pripovedovalko resnično nekaj podobnosti, pripovedna spretnost Oksane Zabužko zgodbo o strastnem, a tudi nasilnem ljubezenskem razmerju z ukrajinskim umetnikom izkoristi za reflektiranje boleče ukrajinske zgodovine, tematiziranje obdobja tranzicije, vprašanj ženske emancipacije, pisave, jezika, vprašanj identitete.

 

Cukrarna, ob 19:00

avdiovizualni performans

Večerja s hiperobjektom je najnovejše delo umetnika in kreativnega programerja Tadeja Droljca, ki s sodobnimi umetniškimi pristopi na presečišču elektronske glasbe, računalniško generiranih avdiovizualnih kompozicij in drugih oblik intermedijske umetnosti ustvarja na stičišču zvoka, slike in svetlobe.

Na odprtju razstave konSekvence ≡ Fragmenti možnega ekosistema bo Tadej Droljc premierno v živo uprizoril avdio-vizualni performans, ki je del projekta Večerja s hiperobjektom.

 

 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.