Kaj naredi tale gumb?

Oddaja
Mishi Choudhary
1. 9. 2017 - 18.00

Se vam je že kdaj zgodilo, da vam je internet nehal delat, ravno ko ste si želeli predvajati Sovjetsko himno?

V zadnjem času smo vse pogosteje priča umikanju političnih vsebin z medmrežja ali omejevanju dostopa do njih. Omejitve se odvijajo na različne načine, na primer kot poslovne odločitve podjetij, ki tržijo IT storitve. Primeri takšnih praks so spremembe Googlovih iskalnih algoritmov, tako da prikazujejo rezultate, ki so po njihovem bolj “vredni zaupanja”, kar smo obdelali v odprtem terminu z naslovom Politična prepustnost Googlovih sit. Zelo podobne ukrepe je pred kratkim napovedal tudi Facebook. Odmevnejši primer pa je bila prekinitev gostovanja za neonacistični portal Daily Stormer, ki kasneje ni uspel pridobiti novega ponudnika gostovanja. Tudi platforma Youtube vse pogosteje svojim uporabnikom, ki na platformi objavljajo politične komentarje, ki jih spozna za skrajne, odvzema možnost oglaševanja ob njihovih prispevkih, s tem pa jih prikrajša za vir zaslužka, lahko bi rekli, da jih ekonomsko kaznuje.

Če se zasebne korporacije poslužujejo poslovne, k dobičku usmerjene “politične cenzure”, pa se oblasti raje poslužijo splošne prekinitve širokopasovnih komunikacij.

Na svetovni ravni o izklopih interneta opozarja organizacija AccessNow, s svojo kampanjo #keepItOn. Primeri izklapljanja omrežne infrastrukture so pogosti v Afriki, Access Now pa opozarja, da so močno kolerirani s kršenjem človekovih pravic. Indijska podružnica Software freedom law centra, tudi članica Access now, je v zadnjih letih opazila, da se je frekventnost izklapljanja internata v Indiji močno povečala. Če je bilo leta v letih 2013, 14 in 15 zgolj okrog 5 izklopitev medmrežja, je bila ta številka 31, letos pa jih je bilo že 42. Najbolj internetno izklopljena regija je Kašmir na meji s Pakistanom, kjer redno prihaja do vojaških konfliktov. V Darjeelingu se je prav pred kratkim končala dvo mesečna tema mobilnih omrežij, ki je v veljavo stopila po smrti vodje opozicijske politične stranke. Za namen opozarjanja na število izklopov interneta ter spodbujanja širše debate so v SFLC pripravili spletno platformo, ki jo najdete na domeni internetshutdowns.in.

Internet ShutdownsOb morebitnih protestih oblasti poslužijo izklopa internetnega omrežja. Na ta način zmanjšajo organizacijske in mobilizacijske zmožnosti prebivalcev, potencialnih protestnikov. Izbruh protestov sicer ni edini razlog, zakaj se oblasti poslužijo izklopa medmrežja je pa daleč najpogostejši.

Govorimo z Mishi Choudhary predsednico indijske podružnice Software freedom law centra.


Sorodni prispevki:

 - Humanitarne informacijske investicije

 - Fronte spletne nevtralnosti

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness