Proti risanju meja s krvjo

Okrogla miza, intervju ali pogovor
29. 8. 2018 - 18.00

Pogovor s Teno Prelec in Adnanom Ćerimagičem, ki sta kot »mlada strokovnjaka« nastopila na nedeljskem panelu z voditelji iz regije.

Naša sogovornika sta minulo nedeljo nastopila na panelu skupaj z Evropskim komisarjem za širitev Johannesom Hahnom in predsedniki Avstrije, Kosova, Srbije in Slovenije. Na panelu sta nastopila kot »mlada strokovnjaka iz regije«. Tena je med drugim raziskovalka na London School of Economics, Adnan pa je zaposlen kot raziskovalec European Stability Initiative v Berlinu. Kot politologa se oba ukvarjata z raziskovanjem »Zahodnega Balkana«. Njun nastop je srbski predsednik Aleksandar Vučić kasneje označil kot »zasedo«.

Osrednja tema panela je bila evropska širitev in aktualna pogajanja med Prištino in Beogradom, predvsem pa vprašanje potencialne zamenjave ozemlja med Kosovom in Srbijo, za katero se zdi, da jo odobrava tudi EU. Adnan je skozi osebno zgodbo deklariral svoje nasprotovanje ideji, citiramo: »risanja meja s krvjo«. Ob tej frazi je Vučić padel v vidni posmeh in izjavo kasneje označil kot »napad na Srbijo«. Vseeno pa je panel pustil vtis, da je potencialno spreminjanje meja na nacionalni osnovi lahko predmet pogajanj. To lahko ima potencialno katastrofalne posledice za Bosno in Hercegovino, kjer je bil mir kupljen s trdnim zagotovilom mednarodne skupnosti, da spreminjanje meja ne more biti predmet pogajanj.

Pahor, Thaci, Vučić
 / 30. 8. 2018
Na panelu balkanskih predsednikov, evropskih varušk in Pahorja je našima sogovornikoma tako pripadla »čast« otvoritvenega nagovora, pripadla pa naj bi jima tudi minuta za odgovore na koncu, kar se potem ni zgodilo. Najprej nas je zanimalo, kako je sploh prišlo do njunega nastopa, kaj sta želela sporočiti in ali je panel res tako »zgodovinski«, kot ga je označil avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.