Čuhapuha

Aktualno-politična novica
1. 10. 2019 - 10.05
 / BritOFF

1005

Dobro jutro, dober dan. Poslušate drugi jutranji BritOFF aktualnopolitične redakcije Radia Študent. Torek je, kar pomeni, da je na sporedu lokalni BritOFF, pozornost pa usmerjamo v Podgurje, natančneje v občino Šentjernej, kjer je prejšnji teden aktualni župan Radko Luzar podal odstopno izjavo, s katero se bo 19. decembra uradno poslovil od stolčka, ki ga je zasedel leta 2014 in ga obdržal tudi na lanskih lokalnih volitvah. Razlog za odstop so zapleti okoli obnove občinske ceste skozi Dolenjo Staro vas, kjer župan živi.

Vaš kanal: Novice tedna 28. september 2019

Župan trdi, da je občinska uprava pri zaprtju občinske ceste ravnala samovoljno. Na to so se odzvali določeni občani in fizično sami odstranili blokado. Bojda ne gre za prvo tovrstno državljansko nepokorščino na omenjenih cestah. Po naših neuradnih informacijah so podoben upor zanetili ležeči policaji izpred petnajstih let, ko so lokalni kmetje le-te lastnoročno umaknili, a pri tem naleteli na grožnje lokalnega prebivalca, ki naj bi pomotoma tudi sprožil pištolo, s katero je želel pregnati kmete. Žrtev ni bilo, saj je metek po odboju od tal končal v avtomobilski gumi enega izmed občanov.

Tokrat do streljanja ni prišlo, ob najavi odstopa pa je bil Luzar skop z besedami in dejal le, citiramo: » … ker pa imam nasprotnike v občinskem svetu, celo med tistimi, ki so me prepričevali za župansko kandidaturo, nima smisla vztrajati.« Konec citata. Včeraj je bil na Facebooku Luzar bolj neposreden.

»Ko povežem dogodke zadnjih mesecev, mi je povsem jasno kje je izvor in kdo stoji za temi dogodki ter zakaj se je vse to zgodilo. Prav je, da to javno tudi povem. Pred dvema mesecema me je občinski svetnik Albert Pavlič ponovno prosil za mesto podžupana v zameno, da ustavi civilno iniciativo Staro sejmišče, ki jo nadzoruje. Ker zaradi svoje načelnosti in vrednot, ne pristajam na politična izsiljevanja, posledično prihaja do omenjenih dogodkov. Zagrožen mi je bil tudi protestni shod pred občinsko stavbo, podoben tistemu izpred nekaj let, katerega je organiziral svetnik Pavlič. V resnici problematika z obvozom ni nepremostljiva težava in bi se jo dalo rešiti po mirni poti s pogajanji in iskanjem najboljšega kompromisa v korist obeh strani, če bi bila taka volja in interes glavnih akterjev.«

Dvojec Samo Hudoklin in Albert Pavlič ne sedi prvič skupaj na zatožni klopi, tja ju je na sodišču že posedel bivši župan Franc Hudoklin zaradi domnevne razžalitve in obrekovanja uradne osebe v tisku. Hudoklina nista v sorodu. 

Luzarjevemu predbožičnemu odstopu bodo sledile lokalne volitve. Ali bo na njih kandidiral tudi Pavlič, za zdaj ni znano. V letu 2018 je nekdanji vplivni sindikalist Slovenskih železnic iz Starega sejmišča kot kandidat SDS osvojil 241 glasov ali 6 odstotkov.

 

0805

Vodstvo letalskega prevoznika Adria Airways je na kranjsko okrožno sodišče vložilo predlog za stečaj družbe, čemur je sledilo še obvestilo Javne agencije za civilno letalstvo, da je 58 let stara družba ostala brez licence, s čimer se je dokončno končala zgodba nacionalnega prevoznika. Po besedah ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška bo določene linije prevzela nemška Lufthansa, verjetno pa bo sčasoma vzpostavljen tudi nov državni letalski prevoznik z namenom krpanja lukenj, ki jih bo puščala nevidna roka trga.

Nova grška vlada premiera Kiriakosa Micotakisa nadaljuje z implementacijo represivnejših mejnih politik. Včerajšnji požar v enem od prenatrpanih sprejemnih centrov za migrante na otoku Lezbos, ki je terjal tudi eno žrtev, je tako konservativna vlada izkoristila za napoved izgona 10 tisoč migrantov v Turčijo, češ da to zahteva vnovično povišanje števila prihodov na otoke, ki dosega najvišje ravni od podpisa sporazuma med EU in Turčijo o omejevanju migracij.

Posebno telo Fife, krovne svetovne nogometne organizacije, je presodilo, da mora nogometni klub Cardiff City francoskemu prvoligašu Nantesu plačati šest milijonov evrov odškodnine za prestop argentinskega nogometaša Emiliana Sale, ki je nesrečno preminil v letalski nesreči na poti prek Rokavskega preliva v Wales, kjer naj bi podpisal pogodbo z novim klubom. Gre za kompromisno rešitev, saj bi celoten transfer sicer moral znašati 15 milijonov evrov, prvi obrok pa bi znašal ravno šest milijonov.

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness