Še več prisluhov britoff

Aktualno-politična novica
29. 10. 2013 - 10.00
 / BritOFF

SEDMA

 

Število podpisov jeznih Kenijcev pod spletno peticijo, ki zahteva pravico za žrtev brutalnega skupinskega posilstva, je preseglo milijon. Lokalna policija namreč ni ustrezno obravnavala posilstva šestnajstletnice, pri katerem so ji storilci celo polomili hrbet, pač pa je trem nasilnežem kot kazen zgolj naložilo košnjo trave. Besni Kenijci tako po razkritju zgodbe dekleta, ki je sedaj obsojeno na invalidski voziček od vodje kenijske policije Davida Kimaiya zahteva pravico, storilci pa so se že poskrili.

 

Južnoafriška vlada je prevzela nadzor nad zasebnim zaporom Mangaung, ki ga upravlja britanska varnostna družba G4S. V javnost so namreč pricurljali šokantni posnetki mučenja z uporabo elektrošokov, prisilnimi injekcijami in pretepanjem. Zasebniki krivdo zavračajo oziroma preiskujejo, v preiskavo se je vrgla tudi vladna stran, strogo varovani zapor pa do nadaljnjega ostaja pod nadzorom vlade.

 

Zračne sile Združenih držav Amerike so z zračnim napadom na avtomobil vozeč med somalskima mestoma Barawe in Jilib ubile dva vodilna poveljnika milice al-Šabab, ki je odgovorna za napad na nakupovalno središče v kenijskem Nairobiju pred nekaj tedni. Milica sicer nadzoruje večji del južne Somalije vseskozi pa jo napadajo ameriški troti v koaliciji s kenijsko vojsko. Po zadnjem napadu so ameriški komandosi tudi želeli vdreti v mesto Barawe, vendar pa so njihov napad islamisti odbili.

 

OSMA

 

V duhu splošnega ogorčenja nad vseobsežnostjo ameriškega prisluškovanja sedaj tudi Španija zahteva podatke o kakršnemkoli prisluškovanju njihovim državljanom s strani ameriške Nacionalne agencije za varnost. V zadnjem letu naj bi namreč omenjena agencija prisluškovala 60 milijonom klicev španskih državljanov, kar je po mnenju Iniga Mendeza de Viga, ministra za evropske zadeve, nesprejemljivo, Španijo pa bo verjetno postavilo ob bok Nemčiji in Franciji, ki sta prav tako ogorčeni.

 

V svoji klasično sprenevedavi maniri pa se je končno odzvala tudi Bela hiša. Tiskovni predstavnik Jay Carney je tako potrdil, da poteka ponovna ocena primernosti politike Združenih držav na področju zbiranja podatkov s posebnim poudarkom na zasebnosti. poleg tega predsednik Barack Obama menda priznava potrebo po dodatnih omejitvah glede zbiranja in uporabe podatkov. Do specifičnih obtožb, ki najbolj tarejo svetovne partnerje pa se ameriška administracija ni opredelila.

 

Glede teme, ki zadnje mesece razburja številne po svetu, pa je bolj spravljivo pot ubral ruski predsednik Vladimir Putin. Zagotovil je namreč, da se geji in lezbijke, ki se bodo udeležili prihajajočih zimskih olimpijskih iger v Sočiju nimajo ničesar bati, celo več, počutili naj bi se sproščeno. Putinov odziv je sprožila kampanja LGBT aktivistov in podpornikov, ki so pozivali k bojkotu olimpijade, ker v Rusiji od pred kratkim velja zakon, ki prepoveduje tako imenovano gejevsko propagando.

 

DEVETA

 

Brazilija je objavila načrt, da bo začela proizvajati nizkocenovno cepivo za ošpice in rdečke in le to izvažati v države razvijajočega sveta. Doza cepiva naj bi stala nekaj več kot pol dolarja, milijon dolarjev je že darovala tudi fundacija Billa Gatesa, do leta 2017 pa naj bi Brazilija letno zagotovila 30 milijonov doz ugodnega cepiva.

 

Že tako opustošeno Sirijo pa je medtem prizadel še izbruh visoko nalezljive otroške paralize. Prvič po štirinajstih letih tako Svetovna zdravstvena organizacija poroča o tej bolezni, za katero je samo v vzhodni provinci Deid Ezzor zbolelo 22 otrok. Pred izbruhom državljanske vojne je bilo proti otroški paralizi cepljenih 95 odstotkov sirskih otrok, zdaj pa oblasti ocenjujejo, da je brez cepiva, ki je tudi edina zaščita, ostalo pol milijona otrok.

 

Je pa Sirija domnevno bolj uspešna pri izpolnjevanju zavez glede uničenja kemičnega orožja. Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon je namreč potrdil, da je bilo v prvi seriji obiskov mednarodnih inšpektorjev obiskanih 37 od 41 lokacij kjer je hranjeno kemično orožje, najdeno pa se sklada s podatki, ki jih je pred tem posredoval sirski režim. Zadnji datum za dokončno uničenje sirskega kemičnega arzenala je sicer 30. junij prihodnje leto.

 

DESETA

 

Iz Nigra pa prihaja še ena žalostna zgodba o iskalcih boljšega življenja v obljubljeni Evropi. Zaradi dehidracije je namreč v bližini mesta Agadez umrlo več kot štirideset ljudi, ki se jim je na poti sredi puščave pokvarilo vozilo, v iskanju pomoči pa so nato omagali. Preko Agadeza sicer vodi glavna migrantska pot do Mediterana, kjer se nato migranti največkrat vkrcajo na čolne, zgodbo od tam naprej pa že poznamo.

 

Več kot 2000 protestnikov je napadlo policiste pred zgradbo sodišča v Ankari, potem ko je to odločilo, da bo policist obtožen uboja protestnika med pomladnimi množičnimi protesti, sojenje pričakal na prostosti. Protestniki vlado obtožujejo neustrezne obravnave brutalne uporabe policijske sile med junijskimi protesti, ko je umrlo šest protestnikov in tudi en policist.

 

Mineva eno leto od prvega protesta v Mariboru, ki je nato sprožil največje spontane proteste v samostojni Sloveniji in prebudil zatohlo slovensko družbo. V spomin na ta dogodek in v opozorilo, da se je kljub novi vladi zgodilo točno to, na kar so protestniki opozarjali, se bodo danes popoldne v večjih mestih po Sloveniji zopet zbrali protestniki. Največ jih je pričakovati v Mariboru.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness