Škedenjska železarna na BritOFF

Aktualno-politična novica
21. 1. 2020 - 10.05
 / BritOFF

Ob 10. uri

Vsak dan s'm se u'zu s ku'lm z Repnča u Sk'd'n. Ker s'm mogu b't u železarni u šesti uri s'm ustaj'u saldo zgudej. Vas je prekriv'la še t'ma. Včasih se je t'di zg'dilo, da s'm se u'rnu nekaj pred pounočjo in s'm taku spal samo štjri ure, ker sem mogu b't u šesti nazaj n' deli. Ah, t'krt je blo žiulenje z'rejs saldo trdo. Človek ni j'mu cajta za zabavo, mislu je samo na preživetje.

Tako se glasi pričevanje enega izmed delavcev škedenjske železarne, ki ga je v članku Od železa do kruha v reviji Etnolog leta 1997 popisala Katja Colja. Drugi torkov BritOFF, v katerem obravnavamo lokalne tematike, tokrat torej posvečamo industrijskemu obratu, ki ga je leta 1896 v Trstu postavila Kranjska industrijska družba, da bi zadostila potrebam avstro-ogrske monarhije po litem železu.

Z začetkom prihodnjega meseca pa bosta, po 124 letih, v škedenjski železarni ugasnila plavž in koksarna. Tamkajšnji delavci so se na referendumu namreč izrekli o zaprtju železarne in o preoblikovanju območja ter prekvalifikaciji delavcev; od 513 upravičencev je za sindikalni dogovor z lastnikom, družbo Arvedi, glasovalo 277 delavcev, proti jih je bilo 192.

Dogovor med sindikati uživa podporo, nasprotovali so mu le v sindikatu Fiom Cgil, v katerem trdijo, da ne vsebuje zagotovil o zaposlitveni kontinuiteti, pravicah v delovnem razmerju in zaščiti plač ter da je sporočilo za javnost, s katerim so v Arvediju pojasnili, da programskega dogovora ne bo moč doseči, če delavci ne bodo sprejeli sindikalnega, znatno vplival na glasovalni izid. Programski dogovor med Arvedijem in javno upravo, pokroviteljstvo katerega je prevzelo ministrstvo za gospodarski razvoj Stefana Patuanellija, sicer cilja na ohranitev trenutne zaposlitvene ravni; večino delavcev naj bi namreč prezaposlili v tamkajšnjo valjarno. 

Zaprtje škedenjske železarne je vroča politična tema tako med Italijani kot med zamejskimi Slovenci. V reševanje situacije, ki jo je z vmešavanjem deželne politike, zaradi katere so se pri Arvediju odločili za umik iz Trsta, pravzaprav ustvarila sama, se je poleg omenjenega ministrstva vključila tržaška občina, pa tudi predsednik deželne vlade Furlanije-Julijske krajine Massimiliano Fedriga. Proces deindustrializacije na tem območju pomeni, v žurnalističnem žargonu rečeno, tiktakajočo socialno bombo, saj si mnogi kruh služijo prav v industrijskih panogah. Vsemu navkljub bo Škedenj z okolico z zaprtjem in razgradnjo plavža in koksarne postal nekoliko manj onesnaženo okolje za bivanje, saj se tako končuje era, ko so prašni delci iz železarne vsakodnevno presegali mejne vrednosti, a čistejšega in zdravju manj škodljivega življenja ob Tržaškem zalivu na obzorju za zdaj še ni moč uzreti.

Ob 8. uri

Na Norveškem je desničarsko populistična Napredna stranka zaradi spora o repatriaciji soproge džihadista izstopila iz koalicije. Kot je pojasnila predsednica omenjene stranke Siv Jensen, so se za izstop odločili, ker so mnenja, da lahko v državo sprejemajo le otroke oseb, ki so sodelovale v terorističnih organizacijah, ne pa tudi staršev samih. Po tem ko je vlada oktobra zaradi bolezni enega izmed otrok odobrila repatriacijo soproge borca samooklicane Islamske države, se je ta v petek z njima iz sirskega taborišča Al Hol namreč vrnila na Norveško. Napredna stranka je podpirala vrnitev otrok, nasprotovala pa vrnitvi njune matere, ki je obtožena sodelovanja v terorističnih organizacijah in trenutno v priporu. Premierka Erna Solberg je napovedala, da bo ostala na položaju, in nameravava voditi manjšinsko vlado; v 169-članskem parlamentu ima njena Konservativna stranka skupaj z liberalci in krščanskimi demokrati 61 poslancev, z odhodom Napredne stranke iz koalicije pa bodo izgubili 27 glasov, vlada pa bo morala predlagati novega ministra za finance ter nafto in energetiko.

Pristojni odbor v italijanskem senatu je izglasoval, da nekdanjemu notranjemu ministru Matteu Salviniju odvzamejo imuniteto. Imuniteta po italijanski zakonodaji pripada vsem ministrom in senatorjem, ki jim za njihova dejanja v času mandata ni mogoče soditi brez odobritve pristojnega senatnega odbora in senatorjev. Ti bodo o odvzemu imunitete odločali predvidoma februarja. Sodišče v Catanii Salviniju očita, da kot notranji minister med 27. in 31. julijem lani 131 migrantom, ki so bili na ladji obalne straže Grigoretti, ni dovolil izkrcanja do dogovora o njihovi prerazporeditvi med druge članice Evropske unije, da je zlorabil svoj položaj in da bi mu morali soditi zaradi ugrabitve. Salvini se je s podobno obtožbo v preteklosti že soočal, a so senatorji marca prejšnje leto zavrnili odvzem njegove imunitete. Le-te se Salvini tokrat, bržkone tudi v luči nabiranja političnih točk pred regionalnimi volitvami, otepa in je senatorje svoje stranke Liga Salvini premier pozval, naj glasujejo za odvzem imunitete, saj želi svojo nedolžnost dokazati pred sodiščem.

Ministrstvo za obrambo je objavilo dolgo napovedovano belo knjigo o obrambi Republike Slovenije. Dokument, ki podaja vizijo dolgoročnega razvoja obrambnega sistema države do leta 2035 “z namenom izboljšanja njegove sposobnosti in pripravljenosti za soočenje s spremenjenim in nepredvidljivim mednarodnim varnostnim okoljem”, opredeljuje nadaljnji razvoj obrambnih zmogljivosti. Ta bi temeljil na postopnem približevanju proračunskih izdatkov za obrambo na raven v zvezi Nato zastavljenih dveh odstotkov bruto družbenega proizvoda. S celovito prenovo sistema pridobivanja, zadrževanja in izstopa pripadnikov Slovenske vojske naj bi se število stalne sestave le-teh postopoma povečalo na osem tisoč, število pripadnikov pogodbene rezervne sestave pa na dva tisoč.

V dneh, ko se veliko govori o predlogu novele zakona o vojaški dolžnosti, ki ga je predstavila Slovenska demokratska stranka in predvideva ponovno uvedbo splošne vojaške obveznosti, velja dodati, da razmislek o naborništvu, če predvideni ukrepi ne bi bili uspešni pri povečanju števila pripadnikov Slovenske vojske, posredno omenjajo tudi avtorji bele knjige. A pred reševanjem kadrovske podhranjenosti med vojaki bo za začetek treba poiskati in čez parlamentarno sito potrditi novega ministra za obrambo, ki bo po napovedanem odstopu zamenjal Karla Erjavca.

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness