B britoff

Aktualno-politična novica
15. 10. 2018 - 10.05
 / BritOFF

1005

Abecedarij spregledanih: ponedeljkova jutranja rubrika Aktualnopolitične redakcije, kjer poleg tega, da že itak veliko poročamo o dogajanju v državah, ki jih večina drugih slovenskih medijev ne pokriva, zdaj pokrivamo še dogajanje v tistih, ki jih skoraj sploh nikoli nihče ne pokriva, tudi mi ne. Po abecednem redu. Ob desetih. In danes je na vrsti najbolj bolana dope sick črka 🅱️.

🅱️urundi je bivšo kolonialno silo Belgijo v nedeljo obtožil naročila umora njihovega junaka borbe za neodvisnost, Kronskega Princa Louisa Rwagasore leta 1961. Rwagasore je bil predsednik vlade tekom procesa osamosvajanja, samostojnosti leta 1962 ni dočakal. Burundijska vlada je v izjavi Belgijo posvarila, da je oblikovala komisijo za preiskavo umora, v zvezi s katerim so bili leta 1961 aretirani grški plačanec ter nekaj pripadnikov pro-Belgijske stranke. Nekateri pripadniki opozicije so bili do vladne poteze kritični, češ da s pogrevanjem več desetletji starega umora preusmerja pozornost od aktualne politične krize, ki traja že od leta 2015, ko je predsednik Pierre Nkurunziza prestal poskus vojaškega udara po tem, ko je napovedal tretji zaporedni predsedniški mandat. Belgija je leta 2016 zaradi nastale krize umaknila svojega veleposlanika iz države ter preklicala več razvojnih projektov.

🅱️utan. Budistična kraljevina, bazirana med Tibetom, Indijo in Kitajsko. Poleg tega, da do leta 1974 sploh niso sprejemali turistov, so Združenim Narodom predstavili koncept Bruto domačega zadovoljstva, s katerim so želeli prikriti načrtno izseljevanje ne-budističnega prebivalstva. Številne bhutanske hiše imajo na svojih stenah narisane faluse - po razlagi lokalcev, v čast božanskega blazneža. "Božanski blaznež" je bil budistični svetnik, ki naj bi izganjal demone, tako da jih je udarjal po glavi s svojim penisom. Čeprav državi formalno vlada Zmajev kralj, so leta 2007 potekale prve parlamentarne volitve, tretje pa bodo potekale ta teden, 18. oktobra.

V 🅱️angladešu je glavna opozicijska stranka ustvarila zavezništvo s centrističnimi strankami, vodja katerega je pred prihajajočimi volitvami postal glavni 82-letni bivši zunanji minister Kamal Hossain. Bangladeška nacionalistična stranka upa, da bo zavezništvo pomagalo povečati njeno podporo in nadaljevati po vrsti neuspehov, vključno z zaprtjem njihove vodje Khaleda Zia zaradi korupcije februarja letos. Za zagotovitev svobodnih, poštenih in vključujočih volitev je zavezništvo predložilo sedemčlensko zahtevo, ki vključuje razpustitev parlamenta po odstopu sedanje vlade in oblikovanje tehnične vlade. Prav tako zahtevajo tudi zagotovitev enakih pogojev za vse stranke, preoblikovanje sedanje volilne komisije in mobilizacijo vojske s sodno oblastjo v volilnem obdobju.

 

0805

V Dobrniču pri Trebnjem, kjer je 16. in 17. oktobra 1943 potekal prvi kongres Slovenske protifašistične ženske zveze, je v nedeljo potekalo spominsko srečanje ob 75. obletnici kongresa. Obiskovalce, ki so se zbrali ob tamkajšnjem gasilskem domu, je nagovorila nekdanja slovenska poslanka v italijanskem parlamentu v Rimu Tamara Blažina. Antifašistična fronta žena Jugoslavije je bila kot posebna politična organizacija ustanovljena leta 1942, delovala pa je do leta 1953. Slovenska protifašistična zveza je bila ustanovljena leta 1943, leta 1945 pa se je preimenovala v Antifašistično fronto žena Slovenije. Kongresa 17. in 18. oktobra 1943 se je v Dobrniču udeležilo 162 delegatk. Med odločitvami, sprejetimi tam je bilo, da se ženske enakovredno pridružijo moškim v oboroženem boju za svobodo ljudstva. Letošnjega zbora se je po besedah društva Drobnič in ostalih prirediteljev udeležilo nekaj več kot dva tisoč ljudi.

Na isti dan, kot je potekal prvi kongres antifašistične ženske zveze, pa je bil rojen novomeški škof Andrej Glavan, ki je ob svojem 75. Rojstnem dnevu v skladu s pravili rimokatoliške Cerkve, papežu Frančišku tudi ponudil svoj odstop.  Papež odstopa ni sprejel, ampak mu je podaljšal službo novomeškega škofa za eno leto. Glavan kot prvi novomeški škof to škofijo vodi od junija 2006, ko ga je tja imenoval pokojni papže Janez Pavel II. Maja 2000 je bil imenovan za ljubljanskega pomožnega škofa, po odhodu nadškofa Franca Rodeta v Rim konec aprila 2004 pa je bil izvoljen za upravitelja ljubljanske nadškofije. To službo je opravljal do 5. decembra 2004, ko je vodenje nadškofije prevzel novi nadškof Alojz Uran.

Družba Slovenski državni gozdovi je tekom vikenda skupaj s partnerji izvedla akcijo Pomladimo gozdove, v okviru katere bodo posadili okoli 10.000 sadik dreves. Po besedah vodstva družbe so akcijo pripravili zaradi lanskega vetroloma, ki je v decembru poškodoval okoli 1,5 milijona kubičnih metrov državnih in ravno toliko zasebnih gozdov. Večino porušenega drevja v državnih gozdovih je Družba že odstranila, zato zdaj sledi zasaditev novih dreves. Majhen, simboličen del slednjega bodo naredili v okviru omenjene akcije, preostali del pa v okviru svojega rednega dela v prihodnjih letih. Samo letos nameravajo posaditi okoli 450.000 sadik na okoli 160 hektarjih. V akcijo pogozdovanja so se vključili tudi Zavod za gozdove Slovenije, Zveza tabornikov Slovenije ter Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov.

Sadike različnih dreves bodo sadili na šestih lokacijah - Kočevje, Ravnik pri Logatcu, Lovrenc na Pohorju, Ribnica na Pohorju, Trnovo v novogoriški občini in Podkraj nad Ajdovščino. V Kočevju se je prostovoljcem, brez presenečenj, pridružil tudi predsednik Borut Pahor.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.