Bejzbol BritOFF

Aktualno-politična novica
18. 6. 2019 - 10.05
 / BritOFF

1005

Dobro jutro, dober dan. Poslušate drugi jutranji BritOFF aktualnopolitične redakcije. Torek je. V tokratnem lokalnem BritOFFu se odpravljamo prek meje v Opčine.

Opčine so naselje nad Trstom, ki ga z obalo od leta 1902 povezuje openski tramvaj, ki pa je trenutno v fazi obnove in bo po 5-kilometrski trasi predvidoma ponovno vozil naslednje leto.

Še ena posebnost v Opčinah pa je Soldier’s field, športni kompleks, ki so ga zgradili tam nastanjeni ameriški vojaki leta 1950. V času Svobodnega tržaškega ozemlja med letoma 1947 in 1954 je v tako imenovani Coni A bil prisoten kontingent 5000 pripadnikov oboroženih sil ZDA. Trieste United States Troops ali krajše TRUST so skupaj z britanskimi kolegi BETFOR nadzorovali območje do razrešitve krize leta 1954. Dokončna meja med Italijo in Jugoslavijo se je formalno zakoličila šele z osimskim sporazumom 22 let pozneje.

V sedmih letih ameriške prisotnosti so vojaki pustili svoj pečat na Tržaškem, kot omenjeno, tudi na športnem področju. Soldier’s field je gostil številne tekme bejzbola, softbola in ameriškega nogometa in je kot tak pomemben za razvoj ameriških športov v tem delu Italije.

Soldier’s field je bil v petdesetih podeljen italijanski vojski, ta pa je z njim neposredno upravljala do konca devetdesetih, ko je objekte prepustila v upravljanje trem športnim društvom - nogometnemu društvu Alabarda, bejzbolskemu društvu Alpina Junior in strelskemu društvu Tiro dinamico triestino. Z izjemo nogometa zadnjih dvajset let ni bilo aktivnosti na tem področju, v nedeljo pa je deželni predsednik olimpijskega komiteja Coni Giorgio Brandolin s predsednikom državne bejzbolske in softbolske federacije Andreo Marconom in predsednikom deželnega odbora italijanske nogometne zveze Ermesom Cancianijem povedal, da so sprejeli dogovor z vojsko, ki je prepisala območje na državo, ta pa je območje za naslednjih šest let predala nogometni, bejzbolski in strelski zvezi.

 

0805

Egiptovski predsednik med letoma 2012 in 2013 Mohamed Mursi je včeraj med sojenjem doživel srčni napad in malo zatem umrl v bolnišnici v Kairu. Mursi je bil kot kandidat Muslimanske bratovščine izvoljen na čelo Egipta po odstavitvi dolgoletnega predsednika Hosnija Mubaraka, ki ga je odnesla tako imenovana arabska pomlad. Turbulentno obdobje tranzicije in protivladnih protestov je prekinila vojska, ki je z državnim udarom odstavila Mursija ter politično in fizično obračunala z Muslimansko bratovščino v Egiptu, predsedniško funkcijo pa je medtem zasedel ravno poveljnik oboroženih sil v času udara Abdel Fatah el-Sisi.

Luka Radovic, vodja sindikata prometnih pilotov, je za danes napovedal sestanek s premierjem Marjanom Šarcem, še prej pa se je za spletni portal Siol.net razgovoril o stanju v družbi Adria Airways. Po njegovem prepričanju je vodenje letalske družbe slabo, posledice pa čutijo potniki in pa zaposleni. Nemški sklad 4K Invest in vodstvo obtožuje, da načrtujeta preveč optimistične urnike poletov, zaradi česar ni plana B, kar hitro privede do daljših zamud ob vsakem morebitnem popravilu letala. Zaradi natrpanega urnika morajo prav tako vsi zaposleni delati v največjem možnem obsegu, ki ga še dopušča kolektivna pogodba, plače pa redno tudi zamujajo.

Prebivalci Kosovelove ulice v Postojni so se povezali v civilno iniciativo in se na občino obrnili s prošnjo, naj nekaj ukrene glede prometa in hrupa v njihovi ulici. Ta je glavna prometnica, ki vodi do Postojnske jame, ki jo v poletnih mesecih oblegajo turisti. Civilna iniciativa zahteva kratkoročne rešitve, od občine pa zahtevajo tudi čimprejšnjo izgradnjo obvoznice, ki bi preusmerila obstoječi promet stran od stanovanjskih objektov. V nasprotnem primeru so pripravljeni tudi blokirati promet do jame, kot prvi datum za morebitno tovrstno akcijo pa so omenili že 29. junij.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness