Brezalkoholne gostilne

Aktualno-politična novica
9. 1. 2019 - 10.05
 / BritOFF

DESETA

Zmačkan od decembrskega žuranja in prekomernega nazdravljanja se marsikdo v januarju odloči za alkoholni post. K premoru pri popivanju spodbujajo tudi zdravstvene in sorodne organizacije, kakor je denimo britanski Alcohol Change, ki je, takrat še pod imenom Alcohol Concern, v ta namen leta 2014 zagnal kampanjo “suhi januar". Akcija se je bojda prijela in v tem času prerasla v trend tudi med številnimi mladimi Britanci. Tem očitno malo pavze pred poletnim nalivanjem v katerem izmed sredozemskih letovišč in decembrskim vrhuncem, ko se bojda na Otoku popije največ alkohola, pride še kako prav.

Manj vztrajni pa novoletne abstinenčne zaobljube strejo že pred koncem uvodnega meseca v letu. Hitro se najde kakšen januarski rojstni dan, praznovanje ali obletnica, pa tudi sicer je priložnosti za pregreho preveč. Že samo, če sedemo v gostilno in ponesreči pogledamo na napačno stran cenika, nam lahko kaj hitro zapaše kakšno pivo. Da bi se izognili takšnim kočljivim situacijam, se zatorej pridružujemo pozivu časnika Mariborski delavec izpred skoraj stoletja k odprtju tako imenovanih brezalkoholnih gostiln. Mariborski časnik se je 16. avgusta 1920 zavzel za pravico gosta, da naroči jed tudi brez alkoholne pijače, današnje brezalkoholne gostilne pa bi, v dobro vseh omahljivcev, morale bržkone svoj naziv upoštevati precej bolj striktno.  

“Brezalkoholna gostilna.

Nedavno smo objavili željo mnogih zasebnih nastavljencev, da naj bi se v Mariboru ustanovila brezalkoholna gostilna, kjer bi gostje tudi kot stalni abonenti dobivali dobro, poceni hrano. Da je tako podjetje tudi v Mariboru mogoče, to nam dokazuje uradniška mensa, ki pod sedanjim vzornim vodstvom zelo povoljno uspeva, ki pa po svojem namenu in omejenih razmerah seveda ne more biti za vse. Naše gostilne brez izjem so že pozabile, da ima vsak gost zakonito zajamčeno pravico zahtevati samo jedila brez alkoholne pijače. Ali pri nas je prešlo že v kri in meso, če se gost komaj pojavi v gostilno, se mu najpreje ponudi alkohol. Poznamo gostilno, kjer se branijo stalnih gostov samo za to, ker ti premalo potrošijo za pijačo. Da, poznamo tudi gostilno, kjer so stalne goste brez odpovedi takorekoč vrgli ven, ker so premalo potrošili za drago, dvakrat krščeno vino. Ker v Mariboru tudi sicer saj v prometnih ulicah nimamo niti ene slovenske gostilne za nižje in srednje sloje, kjer naj bi bil gost neodvisen od milosti gostilničarja, je otvoritev brezalkoholne nujna krajevna potreba. Čudimo se, da se med našimi krogi nihče ne zanima za tako podjetje. Če bi danes ali jutri tako gostilno otvoril Nemec ali slovenski klerikalec, o, tedaj bo zabavljanja in zanimanja več ko dovolj.”

 

OSMA

Infrastrukturni minister nove brazilske vlade Tarcisio Gomes de Freitas je naznanil privatizacijo ali zaprtje približno 100 podjetij v državni lasti. Z razprodajo oziroma zaprtjem državnih podjetij želi nova vlada pod vodstvom predsednika Jaira Bolsonara, ki je tovrstne ukrepe napovedoval že v predvolilni kampanji, znižati javni dolg. Med tistimi, ki so predvidena za prodajo, ni največjih državnih podjetij, kot sta Petrobras in Eletrobras, so pa mednje vključene nekatere njune podružnice. Že pretekli teden je Bolsonaro naznanil privatizacijo 12 letališč in 4 pristanišč.

Nemčija in Francija sta napovedali sklenitev nove pogodbe o medsebojnem sodelovanju. Pogodbo bosta francoski predsednik Emmanuel Macron in nemška kanclerka Angela Merkel podpisala 22. januarja v Aachnu, z njo pa naj bi državi okrepili sodelovanje predvsem na področju gospodarske, zunanje in varnostne politike. Aachenska pogodba bo, kot sta v skupni izjavi sporočila francoski predsednik in nemška vlada, temeljila na elizejski pogodbi, ki sta jo leta 1963 podpisala takratni nemški kancler Konrad Adenauer in francoski predsednik Charles de Gaulle, predstavljala pa je temelj povojne sprave in sodelovanja med državama.  

Nekdanji dvakratni selektor slovenske nogometne reprezentance Srečko Katanec je na prvi uradni tekmi na klopi Iraka dosegel zmago. Na azijskem prvenstvu v Združenih arabskih emiratih so se Iračani na uvodni tekmi pomerili z Vietnamom, vse tri točke pa so si zagotovili šele tik pred koncem srečanja, ko je za izid 2 : 1 s prostim strelom poskrbel Ali Adnan. Naslednja tekma Katančevo ekipo čaka v soboto, ko ji bodo v drugi tekmi v skupini D nasproti stali nogometaši Jemna.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness