britje akademikov

Aktualno-politična novica
piratstvo ni kraja, prej kopiranje
10. 6. 2015 - 15.05
 / BritOFF

9:00

Dumpster-diverji, pozor! Britanska veriga supermarketov, ki je iz marketinških razlogov ne bomo imenovali, ne bo več metala proč hrane s pretečenim rokom, temveč jo bo namenila dobrodelnim organizacijam. 30 tisoč ton povsem užitne hrane, ki letno konča v smeteh, je vodilnim v podjetju vzbujalo nelagoden občutek. Hrana s pretečenim rokom bo dobra za begunce, brezdomne in za depriviligirane otroke.

Načrt Združenih narodov, da se v Libiji vzpostavi vlado narodne enotnosti, je propadel. Vlada s sedežem v Tobruku je zapustila pogajanja z islamisti iz Tripolija, ki so se odvijala v Maroku. Razlog je bil, da po njenem načrt Združenih narodov na ključnih območjih preferira islamiste. Pogajanja naj bi se nadaljevala danes v Berlinu, a udeležba predstavnikov vlade iz Tobruka še ni potrjena.

Bruselj danes gosti voditelje okrog 60-ih držav članic Evropske unije, Južne Amerike in karibskih držav. Voditelji so se zavzeli za oblikovanje naše skupne prihodnosti. V središče pogovorov so nesebično postavili državljane, katerim želijo zagotoviti uspešno, povezano in trajnostno okolje. Obrobna tema bo seveda tudi zmanjšanje vpliva Evropske unije v Latinski Ameriki. Vse večje so namreč investicije Ljudske republike Kitajske.

Prisluhnite nam spet čez eno uro. Takrat bomo v britofu proste kode govorili o Elsevierju - enem izmed največjih založnikov akademskih člankov.

 

10:00

Danes pa o odprtem znanju. Ena izmed največjih založniških hiš akademskih člankov Elsevier je na sodišče vložila pritožbo zoper projekt Library Genesis in iskalnik sci-hub.io. Spletni strani ji namreč povzročata izgubo v več kot milijardnem letnem dobičku.

Akademski članki, katerih avtorske pravice si lasti Elsevier, spisali pa so jih znanstveniki s celega sveta, so dostopni na njihovem spletnem portalu Science Direct. Večina zahodnih univerz in raziskovalnih ustanov si lahko privošči plačevanje dragih licenc za neomejeno snemanje člankov s portala, težave pa imajo študenti v državah v razvoju. Cena posameznega članka znaša okrog 30 evrov.

Kot odgovor na omejevanje dostopa do znanja so se pojavili piratski ponudniki znanstvenih knjig in člankov, ki so neprestano pod pritiski velikih založnikov in njihovih pravnikov. Množica projektov se je pod pritiski založnikov in sodišč že zaprla, še vedno pa vztrajata dva, to sta libgen in sci-hub.org. Članki na ti spletišči pridejo z zahoda. Ponavadi jih na svoji univerzi legalno pridobijo solidarni študenti, ki se zavedajo problema omejevanja dostopa do znanja, in jih naložijo na piratske portale. Nato so dostopni vsem, praktično brez ekonomske in geografske diskriminacije.
Glede na nedavna zaprtja piratskih spletnih strani se kaj hitro lahko zgodi, da se bosta omenjeni spletni vozlišči znašli v težavah.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness