Britoff športne vzgoje

Aktualno-politična novica
6. 5. 2013 - 10.00
 / BritOFF

SEDMA

Savdsko ministrstvo za izobraževanje je izdalo odlok, ki dovoljuje dekliško športno vzgojo na zasebnih šolah. Večina šol v državi je sicer državnih, zato se bo s športom lahko ukvarjalo le malo deklet, saj dekletom na državnih šolah to še naprej ne bo dovoljeno. Ministrstvo sicer ob tem še zahteva, da morajo dekleta pri športnih dejavnostih na ustreznih lokacijah nositi primerno zakrivajoča oblačila.

Sirske oblasti so Izrael obtožile podpore terorističnim skupinam, tudi Al Kaidi in dejale, da izraelski letalski napad v okolici Damaska odpira vrata vsem možnostim. Izrael je namreč že drugič ta teden napadel cilje v Siriji, tarča pa je bil vojaški raziskovalni center v Damasku, kjer naj bi bile skladiščene iranske rakete, ki so bile namenjene Hezbolahu.

Malezijska vladajoča koalicija Nacionalne fronte pod vodstvom predsednika vlade Najiba Razaka je na včerajšnjih parlamentarnih volitvah obdržala svojo že 56 let trajajočo oblast. Koalicija je osvojila 113 sedežev, za navadno večino pa jih je potrebovala 112. Opozicijski voditelj Anwar Ibraim medtem opozarja, da zmaga ni veljavna in zavrača priznanje poraza.

OSMA

V bangladeški prestonici Daka so izbruhnili spopadi med varnostnimi silami in protestniki, v katerih je umrlo vsaj 14 ljudi. Protestniki zahtevajo zakon proti bogoskrunstvu z dodatnim določilom o smrtni kazni, obvezno versko vzgojo in končanje vladne politke, ki stremi k enakopravnosti spolov in so jo protestniki že oklicali za anti islamsko.

Novo evropska uredba o semenih pravi, da se bodo smela prodajati samo uradno dovoljena semena. Evropska komisija želi tako z novo uredbo o rastlinskem razmnoževalnem materialu kmetom in vrtičkarjem predpisati uporabo enotnih semen. A številne evropske in slovenske nevladne organizacije svarijo, da stare in redke sorte skoraj nimajo možnosti, da bi dobile dovoljenje, zato bodo posledično izginile. Njihovo gojenje, četudi v zasebnem vrtu pa bi bilo nezakonito.

Predsednica vlade Alenka Bratušek je dejala, da bo Pozitivna Slovenija kot pobudnica ponedeljkove seje o referendumski ureditvi sejo prestavila. Tako so se odločili, ker so to zahtevale opozicijske Slovenska demokratska stranka, Slovenska ljudska stranka in Nova Slovenija. Prestavili pa naj bi tudi torkovo sejo, na kateri bi odločali o vnosu fiskalnega pravila v ustavo in sicer zato, da bi lahko Bratuškova skupaj z ministrom za finance opoziciji predstavila program stabilnosti.

DEVETA

Južna Koreja je zavrnila seznam severnokorejskih zahtev za ponoven zagon dejavnosti v skupnem industrijskem parku Kaesong in zahteve označila za nerazumljive in nepravične. Severna Koreja namreč zahteva, da mora v zameno za ponoven zagon Kaesonga, Južna Koreja prenehati z vsemi sovražnimi dejanji in vojaškimi provokacijami.

Libijski parlament je izglasoval, da je potrebno odstaviti oziroma odpustiti vse, ki so bili na višjih uradniških mestih v času režima Moamerja Gadafija. Odločitev bi utegnila s položaja vreči tudi predsednika vlade Alija Zeidana, ki je bil v času Gadafijevega vladanja diplomat. Predstavnik parlamenta je dejal, da se bo o tem primeru verjetno odločila posebna komisija.

Svetovno židovsko konferenco, ki poteka v Budimpešti, spremljajo protesti skrajno desničarskih skupin. Konferenca sicer navadno poteka v Jeruzalemu, madžarsko prestolnico pa si je tokrat izbrala, ker želi poudariti porast skrajno desničarskih skupin in antisemitizma v Evropi. Predsednik madžarske vlade je v nagovoru na konferenci dejal, da je tovrstno stanje delno posledica gospodarske krize v regiji.

DESETA

Indija in Kitajska naj bi po seriji pogovorov o rešitvi spora glede mejnega vprašanja umaknili svoje vojaške čete z območja v himalajski regiji Ladakh v vzhodnem Kašmirju, vendar še nobena stran dogodka ni uradno potrdila. Mejni spor med državama v Himalaji sicer traja že vse od leta 1962.

Neodvisna preiskovalna komisija Združenih narodov za Sirijo je dejala, da še ni našla nobenih dokazov o uporabi kemičnega orožja s strani sirske vlade. Vodja komisije Carla del Ponte je dejala, da po delu na terenu komisija ni našla nobenih dokazov o uporabi plina sarin, kljub temu pa o tem še vedno obstaja trden sum.

V Bahrajnu so sprejeli parlamentarni predlog, ki predvideva konec vmešavanja ameriškega veleposlanika Thomasa Krajeskega v državne notranje zadeve. Ni še popolnoma jasno, kakšni ukrepi bodo sprejeti v tej smeri. Predlog je posledica aprilskega poročila ameriškega zunanjega ministrstva, v katerem navaja, da ima Bahrajn težave s hudimi kršitvami človekovih pravic, vključno z nezmožnostjo mirne zamenjave oblasti.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness