Britoff žetve sejanega

Aktualno-politična novica
16. 2. 2015 - 8.00
 / BritOFF

0700

Avstrijski znanstveniki so prek eksperimenta dokazali, kar lastniki psov že dolgo vedo. Glede na raziskavo, so najboljši človeški prijatelji zmožni branja obrazne mimike. Pri testu ni šlo le za obrazno mimiko poznanih ljudi, kar bi v normalnem svetu bil lastnik in ostali bližnji, temveč so prek metodologije dokazali branje mimike nepoznanih ljudi. Obenem je test dokazal, da psi mentalno stanje človeka ne interpretirajo le prek enega kazalca, recimo kazanja zob, temveč razumejo, da nasmejana usta pomenijo isto kot od smeha nakremžen zgornji del obraza. Del testa je namreč zajemal kazanje le zgornje ali spodnje polovice obraza. Znanstveniki ugibajo, da so omenjene sposobnosti psa posledica našega več-deset-tisočletnega sožitja s štirinožci.

Mednarodna ekipa znanstvenikov je na Kubi odkrila agresivnejši sev HIVa, ki pripelje do nastopa AIDSa v pičlih treh letih. Nova podzvrst je mešanica treh podzvrsti, ki so prek združitve postale smrtonosnejše. Slednja mutacija ponavadi nastane, kadar se posameznik okuži z več kot enim sevom naenkrat, katerih virusni DNK se nato zmeša. Nov sev je zaenkrat omejen na Kubo, najdba pa ni osamela. Lansko leto je bila ena izmed agresivnejših podzvrsti odkrita na zahodnih obalah Afrike, v dotičnem primeru sestavljena iz dveh lokalnih sevov HIVa.

Iran je obelodanil najnovejši radarski sistem Sepehr. Odlika slednjega je osnovanost na domači tehnologiji, s čimer se zaobide sankcije. Obenem naj bi bil glede na izjave iranske strani izjemno dovršen, z dosegom več kot 3.000 kilometrov in zmožnostjo odkrivanja tako letal, kot brezpilotnih dronov in taktičnih raket.

 

0800

Žetev libijskega posredovanja

Kadar se govori o Libiji, se lahko dandanes uporablja besedno zvezo propadla država. Po posredovanju Nata leta 2011, ko se je mandat vzpostavitve “no-fly” cone razširil v kampanjo bombardiranja, je država zapadla v popoln kaos. Izpostavimo še enkrat - Varnostni svet Združenih narodov, torej tudi Rusija in Kitajska, je Natu odobril vzpostavitev “no-fly” cone, s čimer so želeli Gadafiju preprečiti uporabo letalstva nad uporniki. Mandat je hitro mutiral v bombardiranje, med katerim je evropskim silam pod vodstvom Francozov zmanjkalo bomb. Na pomoč so priskočili vedno voljni Čezlužniki in operacija se je končala z usmrtitvijo Gadafija.

Vakuum moči je kasneje destabiliziral celotno regijo Mahgreba, kar se je kazalo v tuareškem uporu na severu Malija in sočasni prisotnosti ekstremistov Al-Kaide. Od tu naprej so se iz Libije zvrščale novice o frakcijskih spopadih in vedno večji moči milic. Vrhunec je bil dosežen z umorom ameriškega ambasadorja v Bengaziju. Kmalu zatem so izjemno uspešen projekt libijske demokracije zapustile tudi evropske države z evakuacijo veleposlaništev.

Nedvomno problem še ni dosegel vseh razsežnosti, kljub temu najnovejša dogajanja iz omenjene države kažejo neprijetno prognozo. Italijani, zgodovinska sila povezovanja Sredozemlja od Rima do Mussolinija, so ponovno evakuirali ne dolgo nazaj odprto veleposlaništvo v Libiji. Obenem se stopnjuje humanitarna kriza libijskih beguncev. Med najnovejšo pomorsko operacijo so jih med plutjem v smeri Lampeduse prestregli 2.200.

Sočasno so bila tekom vikenda napadena tri naftna polja, s čimer je dnevno črpanje nafte padlo na mizernih 350.000 sodčkov - v nasprotju z 1,6 milijona sodčkov v času Gadafija. Četudi slednji ni bil angel, je imelo prebivalstvo brezplačno elektriko, vodo, šolstvo, zdravstvo in mesečno rento; za razliko od vsesplošnega kaosa sedaj.

Svoj piskrček kaosa je sedaj pristavila še lokalna podružnica Islamske države z obglavljenjem 21 koptskih kristjanov, ki so bili verjetno egiptovskega porekla. Egipt je posledično evakuiral svoje državljane iz Libije in pričel z letalskimi napadi.

Zaenkrat za Libijo ni videti poti iz kaosa, stanje pa bo imelo destabilizacijski vpliv na širšo regijo. Še najbolj žalostno je desjtvo, da je bila odstavitev Gadafija plačana z evropskim denarjem. Ravno tu leži srčika dileme. Seveda Sadam, Gadafi in Assad niso humanitarci, vendar so pobijali v okviru političnega, in ne verskega boja. Radikalni islam ni imel obstanka v Iraku, Libiji in Siriji, vse dokler ni zahod pričel svojih vojaških napadov. Zapomnimo si to, ko nam bodo politiki prodajali naslednjo posredovanje v regiji; v luči terorizma na evropski grudi na to ne bo treba dolgo čakati.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness