BritOFF. 20 let po prvih volitvah v državni zbor, pred njim protesti.

Aktualno-politična novica
6. 12. 2012 - 10.05
 / BritOFF

7.05

Minister Vinko Gorenak in direktor policije Stanislav Veniger sta ob robu seje parlamentarne komisije potrdila, da policija preiskuje informacijo, da naj bi bili izgredniki na protestu v Ljubljani plačani. Veniger je tudi povedal, da razmišljajo o spremembi zakona o javnih zbiranjih, ki bi policiji omogočile učinkovitejše preprečevanje huliganstva. Gorenak je povedal, da je informacija, da naj bi bili izgredniki plačani, sicer le ena od mnogih informacij, ki jo policija preverja. Je pa potrdil, da je bil način njihovega delovanja v Ljubljani takšen, da bi lahko govorili o "skupinah, ki so bile vodene".

Premiera Janeza Janšo pa vedno bolj daje paranoja. Za Radio Ognjišče je namreč komentiral, da je pri organizaciji protestov na delu neko ozadje, ki koordinira datume. 21. december, za katerega je napovedanih več protestov, je namreč dan pred državnim praznikom in dan pred prisego novega predsednika države. Janša je zato opozoril, da se s tem poskuša ustvariti vzdušje, v katerem bi se zamajala koalicija.

Protesti v Mariboru pa so sicer bili uspešni. Mariborski župan Franc Kangler – Franca, je namreč po poročanju POP TV, napovedal svoj odstop z mesta župana. Sicer je dejal, da na njegovo odločitev ni vplival premier Janez Janša, s katerim sta se nedavno pogovarjala, ampak njegova ljubezen do Maribora. Kaj točno župan s tem misli, ni jasno. Prav tako Kangler ne namerava odstopiti z mesta državnega svetnika.

8.05

V egiptovskem glavnem mestu so izbruhnili novi spopadi med privrženci in nasprotniki predsednika Mohameda Mursija. Obmetavali so se s kamenjem in steklenicami ter pretepali. Generalno tožilstvo pa je medtem uvedlo kazenske preiskave proti opozicijskim veljakom, ki naj bi spodbujali proteste. Mursijevi nasprotniki, ki so se utaborili pred predsedniško palačo, vztrajajo, da bi moral Mursi zaradi zlorabe oblasti brezpogojno odstopiti. S tem pa se ne strinjajo Mursijevi podporniki, ki so po poročanju lokalnih medijev sprožili nove napade na protestnike. Islamisti so opozicijskim voditeljem zagrozili tudi s sveto vojno, če bodo nadaljevali z nasprotovanjem Mursiju. V torek je bilo sicer v izgredih v Kairu ranjenih najmanj 40 policistov in 18 protestnikov.

Slovenija se je med 176 državami, ki so bile letos vključene v indeks zaznave korupcije v letu 2012, uvrstila na 37. mesto, kar je po mnenju društva Integriteta slab rezultat. Zato v društvu politike in vlado pozivajo k ukrepanju in prevzemanju odgovornosti. Indeks zaznave korupcije pripravlja Transparency International, krovna organizacija Društva Integriteta, in je skupek rezultatov več raziskav s področja korupcije, ki jih opravljajo znane svetovne organizacije.

Policisti so pred preiskovalnega sodnika privedli 20 izgrednikov s ponedeljkovih protestov v Mariboru. Po informacijah policije so za 14 oseb odredili sodno pridržanje, šest pa jih je še na zaslišanju pri preiskovalnem sodniku. Na ponedeljkovem protestu v Mariboru je policija sicer pridržala 119 ljudi, danes je bilo še vedno pridržanih 28 protestnikov. Poškodovanih je bilo 39 ljudi, 25 policistov in 14 protestnikov, med njimi eden huje.

9.05

Minister za finance Janez Šušteršič je povedal, da se s sindikati javnega sektorja ne bodo več pogovarjali o proračunu, saj bo ta danes sprejet. Po njegovih besedah se ni mogoče pogovarjati o višini zmanjšanja mase za plače javnih uslužbencev, pogovarjal pa se bo o načinu prilagoditve temu dejstvu. Glede možnosti referendumske pobude o proračunu, ki naj bi ga omenjala Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije, pa je Šušteršič dejal, da bi se morala ta referendumska norost enkrat končati. V kolikor bi kdo vložil referendum na proračun, tega ustavno sodišče ne bi dovolilo, ker to pomeni blokado kakršnih koli izplačil iz državnega proračuna, je prepričan minister.

Val protestov v Sloveniji se nadaljuje tudi danes. Gorenjci se bodo ob 16. uri v Kranju zbrali na drugem shodu proti politični eliti in kranjskemu županu, Primorci pa ob 17. uri v Kopru na shodu za pravno državo in proti slovenski politiki. V Ljubljani pa bodo deset minut do desetih dopoldne protestirali študenti in zaposleni na ljubljanski univerzi, ki jih je k protestu pozval rektor ljubljanske Univerze, Stane Pejovnik.

Obeležujemo 20 let od prvih volitev v državni zbor v samostojni Sloveniji. Državni zbor in Društvo poslancev 90 zato pripravljata slavnostno akademijo. Med govorniki bo predsednik državnega zbora Gregor Virant, sodelovali pa bodo tudi nekdanji predsedniki Državnega Zbora in poslanci. 6. decembra 1992 so namreč potekale prve volitve v državni zbor v samostojni Sloveniji in druge demokratične volitve v državi. Volilna udeležba je bila 85,6-odstotna, na njih pa je z dobrimi 23 odstotki zmagala Liberalna demokracija Slovenije. Predsednik vlade je januarja 1993 postal Janez Drnovšek, vlado pa je sestavil še s Slovensko krščansko demokracijo, Združeno listo social demokratov in Socialdemokratsko stranko Slovenije.

10.05

Bradley Manning, štiriindvajestletni ameriški vojak, ki je strani WikiLeaks domnevno izdal več sto tisoč zaupnih podatkov o vojnah v Iraku in Afganistanu, namerava kandidirati za javno funkcijo, ko bo enkrat opravil s pravnim bojem. Tako je njegovim podpornikom nedavno dejal Manningov odvetnik David E. Coombs. Coombs pravi, da Manning verjame, da se bo sodni proces odvil njemu v prid, in, da se bo po tem posvetil študiju in morda kandidiral za eno izmed političnih funkcij. Manning je sicer obtožen 22 kaznivih dejanj in mu grozi doživljenjska zaporna kazen.

Večina Američanov zagovarja pristop predsednika Baracka Obame k reševanju proračunskih in davčnih problemov, kaže najnovejša raziskava ameriške tiskovne agencije AP. Podpora povišanju davkov predvsem za bogate je podobno visoka, kot je bila izražena v vzporednih anketah ob volitvah v začetku novembra. 48 odstotkov Američanov namreč podpira zvišanje davčne stopnje za dohodek nad 200.000 dolarjev na leto, 13 odstotkov pa bi se jih strinjalo, da se odpravijo davčne olajšave iz časov predsednika Georgea Busha mlajšega za vse kategorije davkoplačevalcev. Okrog 32 odstotkov Američanov si sicer želi podaljšanja olajšav tudi za bogate.

Egiptovska vojska je pred predsedniško palačo v Kairu namestila tri tanke in tri oklepna vozila. Zbralo se je tudi več sto Mursijevih privržencev, ki so vzklikali gesla v podporo predsedniku in njegovim ukrepom. Sinoči so se člani Mursijeve Muslimanske bratovščine namreč spoprijeli s protestniki, ki so taborili pred predsedniško palačo v četrti Heliopolis. Obmetavali so se s kamni in zažigalnimi bombami. Tabor pred predsedniško palačo so postavili nasprotniki osnutka nove ustave, ki ga je parlament potrdil minuli teden, in dekreta, s katerim si je Mursi podelil široka pooblastila.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness