Britoff Aplikacij za pretrganje verig okužb

Aktualno-politična novica
Corona
30. 4. 2020 - 10.05
 / BritOFF

ob 10h

 

Nemčija je spremenila svojo odločitev glede tehnologije, na kateri bo temeljila aplikacija za pametne telefone, ki bo sledila okužbam s koronavirusom. Po novem Nemčija podpira pristop velikanov Appla in Googla. To pomeni, da se stiki beležijo na posamezni napravi in ne na centralnem strežniku vlade ali zdravstvene organizacije. Za zabeležitev stika pa se uporablja protokol bluetooth, ki sicer velja za luknjičavega na področju varnosti.

Podatki o stikih se tudi v tem primeru pošljejo v oblak, najmanj v primeru okužbe uporabnika naprave. Iz oblaka se lahko nato naprej pošljejo opozorila napravam, ki so bila v stiku z okuženim. 

Uporabnik aplikacije bi lahko v nastavitvah podal soglasje za deljenje svoje telefonske številke in/ali bolezenskih znakov, kar bi zdravstvenemu sistemu omogočilo, da stopi v stik s posameznikom in mu svetuje o tem, kaj bi bilo najbolj primerno zanj.

Nemčija se je uklonila tehnološkima velikanoma potem, ko Apple ni želel prilagoditi nastavitev svojih pametnih telefonov, ki bi omogočile, da bi protokol tekel v ozadju na zaklenjenem telefonu. Kljub tej omejitvi, pa je Apple in Google zavrnila britanska Nacionalna zdravstvena organizacija. Državni IT strokovnjaki naj bi bili sposobni izdelati aplikacijo, ki bi na jabolčnih pametnih telefonih tekla dovolj dobro, kljub omejitvam. Velika Britanija tako vztraja pri centraliziranem pristopu. Podatki o stikih se bodo shranjevali na strežnikih Nacionalne zdravstvene organizacije.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness