BritOFF, de

Aktualno-politična novica
26. 6. 2020 - 10.05
 / BritOFF

1005         

Kaj si ti ja nor. Poletje je. Na sporedu je zadnji ljubljanski BritOFF te sezone. Če gre RŠ na poletno shemo, pa to še ne pomeni, da gre tudi Mestna občina Ljubljana, de. Zoki dela, al’ kako že …  

MOL je v preteklem tednu začela z javnim zbiranjem naročil za graditelja skejt parka v Stožicah. Pod vzhodno tribuno nogometnega stadiona je predvidenih 1350 kvadratnih metrov za ljubitelje skejtanja, BMX-anja, rolanja, skirojanja in tako dalje. Denar za to je v občinskem proračunu že zagotovljen, skupno pa gre za več kot 700 tisoč evrov. Rok za oddajo ponudbe je trinajsti julij, dobitnik posla pa bo predvidoma moral zgraditi dve dvorani, pa še sanitarije, garderobe, recepcijo in večji prostor za druženje. 

Nasedli projekt gradnje velikega nakupovalnega centra pri Stožicah je ob severni obvoznici pustil veliko praznino, okostja načrtovanih stavb pa že desetletje tako ali drugače služijo razvoju urbane kulture, saj so postala kraj za druženje mladih, grafitiranje, fitnesiranje, skejtanje in snemanje slabih spotov. 

Projekt Stožice pa je za sabo pustil tudi kup nerazjasnjenih vprašanj. V začetku meseca se je tako začelo sojenje o zlorabi evropskih sredstev in slepitvi bank pri pridobivanju posojil za gradnjo športno-trgovskega centra. Državno tožilstvo je v tem primeru na zatožno klop posedlo sedem posameznikov, vključno s takratnim in še vedno aktualnim županom Zoranom Jankovićem, ki je med drugim obtožen še zlorabe položaja. Zoki ostaja pri svoji zgodbi in vztrajno zavrača vsakršno odgovornost, rekoč, citiramo: »Sprejemam, da nisem všeč mnogim, očitno pa Ljubljančani drugače mislijo. Vendar pa, če ne drugega, letos mineva deset let, odkar smo odprli stadion in dvorano, ki imata vsako leto milijon obiskovalcev.«

 

0805

Delničarji Lufthanse so skoraj enotno, z 98-odstotno večino, dali zeleno luč državni pomoči letalskemu prevozniku, ki jo je pred tem odobrila že Evropska komisija. Podjetje, ki se je  zaradi pandemije novega koronavirusa znašlo v hudi stiski, bo tako od države prejelo devet milijard evrov pomoči, pri čemer se je moralo zavezati, da do izstopa države iz lastništva - ki se ima zgoditi v roku šestih let - ne bo izplačevalo bonusov in dividend.

87 aktivno okuženih z novim koronavirusom je bilo dovolj, da so črnogorske oblasti znova vzpostavile strožje omejitve zbiranja v javnosti, tako da je zdaj med drugim prepovedan obisk stadionov, pa tudi verska zborovanja, kar seveda vključuje tako imenovane litije, shode v podporo srbski pravoslavni cerkvi in – kar je morda še pomembnejše – shode nasprotnikov večne vlade pod vodstvom Demokratske partije socialistov. Epidemiološka slika na Balkanu se je v preteklih dneh znatno poslabšala tudi v sosednjih državah Črne gore, najbolj zaskrbljujočo rast pa beležijo v Bosni in Hercegovini.

Komisija krovne nogometne svetovne organizacije Fifa je za gostiteljici ženskega svetovnega prvenstva leta 2023 izbrala Avstralijo in Novo Zelandijo. Skupna kandidatura je tako v finalu z 22-imi glasovi prepričljivo premagala Kolumbijo s 13-imi, celotni postopek evalvacij in glasovanj pa je bil v izogib vnovičnim korupcijskim očitkom tokrat javen.
 

     

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.