Britoff deložacije londonskih prostitutk

Aktualno-politična novica
10. 10. 2013 - 10.05
 / BritOFF

SEDMA

Na protestu v podporo imigracijski reformi Združenih držav Amerike, ki se že od junija ne premakne z mrtve točke, je bilo aretiranih okoli 200 ljudi. Med njimi tudi osem demokratov iz predstavniškega doma ameriškega kongresa.

V torek so britanske oblasti začele z deložacijami predvsem stanovalk iz stanovanj v londonski mestni četrti Soho, v katerih so proti plačilu moškim izpolnjevale seksualne želje. Sicer maloštevilne prostitutke so se prisilnemu izgonu, za katerega sumijo, da imajo vmes prste nepremičninska podjetja, včeraj zoperstavile in s transparenti odšle ulice. Med drugim je na njih pisalo tudi to: „Raje prodajam svoje telo kot dušo korporacijam“. Prostitucija v Veliki Britaniji ni prepovedana, prepovedani pa so bordeli, ki so po zakonski definiciji nepremičnine, v katerih svojo dejavnost opravljata najmanj dva seksualna delavca.

Od seksualnih delavk pa naravnost k vojakom. V Afganistanu med drugim v misiji Isaf deluje tudi 210 hrvaških vojakov. Ti se od svojih sodelavcev ne razlikujejo zgolj po nacionalnosti, ampak tudi po tem, da imajo probleme z ravnanjem z orožjem. V treh letih so se namreč trije ustrelili v dlan, trije pa so sebe ali sovojaka zadeli v nogo. Zadnji primer samopoškodbe se je zgodil konec septembra, zaradi česar je načelnik generalštaba Hrvaške vojske Drago Lovrić ukazal 60-im vojakom odvzeti osebno orožje. Sedaj so oboroženi zgolj še z avtomatskimi puškami.

OSMA

Da se ljudstvo ne bi preveč dvigovalo, mora politična elita vsake toliko časa storiti kaj, kar nakazuje na boljše čase. Pentagon je tako imenoval novega odposlanca, katerega naloga bo pomoč pri zaprtju vojaške zapora v Guantanamo Bayu. Med drugim po poskušal najti tudi države, ki bodo pripravljene sprejeti nelegalno zaprte ljudi. 17 od 164 zaprtih že več mesecev vztraja v gladovni stavki, pri čemer jim ne pustijo niti umreti. Da si ne bi naprtili dodatni ubojev, jih ohranjajo pri življenju s prisilnim hranjenjem.

Pred dobrimi tremi leti je Haiti stresel uničujoč potres, umrlo je skoraj četrt milijona ljudi, posledice je čutiti še danes. Smrt pa je na otok prišla tudi preko mirovnih vojakov iz Nepala, ki so pod pokroviteljstvom Združenih narodov priskočili na pomoč Haitijcem. Preiskava je namreč pokazala, da je okoli 8300 ljudi umrlo zaradi kolere, ki so jo prinesli nepalski mirovniki. Skupaj je bilo okuženih že več kot 680 tisoč ljudi. Žrtve epidemije in svojci umrlih so zato vložili tožbo proti Združenim narodom, v kateri zahtevajo odškodnino zaradi izbruha bolezni.

Sodišče v Kairu je odločilo, da se bo proces proti odstavljenemu egiptovskemu predsedniku Mohamedu Mursiju zaradi napeljevanja k umorom začel 4. novembra. Mursiju se očita, da je svoje podpornike podpihoval k naklepnim umorom med spopadi z nasprotniki pred predsedniško palačo 5. decembra lani. Ubitih je bilo sedem ljudi. Vojska Mursija od odstavitve 3. julija zadržuje na neznani lokaciji, sodišče pa je septembra prepovedalo delovanje Muslimanske bratovščine in zaseglo njeno premoženje, številni člani gibanja pa so bili aretirani.

DEVETA

Zgodaj zjutraj je oborožena skupina iz hotela v Tripoliju ugrabila libijskega premiera Alija Zeidana in ga odpeljala na neznan kraj. Libijska vlada, ki se bo danes sestala na izredni seji, je državljane pozvala naj ostanejo mirni. Naj spomnimo, da so pred petimi dnevi ameriške posebne enote v Libiji ujele domnevnega vodjo teroristične mreže Al Kaida Abuja Anasa al Libija.

Tudi v Egiptu se marsikaj pripeti zaradi vpletanja Združenih držav. Egipt je za Izraelom druga največja prejemnica ameriške pomoči, pri čemer ji v orožju in denarju ZDA donira za 1,3 milijarde dolarjev sredstev. Obamova administracija se je odločila, da zaradi krvavega zatiranja Muslimanske bratovščine po državnem udaru 3. julija, del pomoči odtegne. Dostavili jim ne bodo nekaj helikopterjev in tankov ter orožja, ostali pa bodo menda tudi brez 260 milijonov dolarjev neposredne pomoči vladi.

Na 10. oktober se obeležuje svetovni in evropski dan proti smrtni kazni. Pri nas je bila ukinjena leta 1989, vendar se tudi pred tem že trideset let ni uporabila. Smrtna kazen je še vedno uzakonjena v okoli 50-ih državah po svetu, kar je sicer dvakrat manj kot pred 20 leti. Za dokončno ukinitev po celotni Zemlji s podpisom skupne izjave poziva tudi 42 zunanjih ministrov iz držav članic Sveta Evrope.

DESETA

Potem, ko so v San Franciscu pred tednom dni aretirali domnevnega ustanovitelja Silk Roada, spletne prodajalne prepovedanih substanc, so v Britaniji, Švedski in ZDA prijeli še osem oseb povezanih s spletno trgovino. Nova britanska Nacionalna kriminalistična agencija je ob tem napovedala, da je to šele začetek, pri čemer so prsti na tipkovnicah preiskovalcev osredotočeni predvsem na poslovanje v digitalni valuti bit-coin. Mnogo njih je bilo tudi že zasedenih.

Zadržanih pa je milijarde ameriških dolarjev, ki se zaradi republikanske blokade proračunu, ne morejo porabljati za razne izdatke ameriškega javnega sektorja. Med večji del njega spada seveda zunanja obramba in napad. Tako je Pentagon napovedal, da bo sprejel denar od dobrodelnih organizacij za izplačilo ugodnosti padlim vojakom. Po 1. oktobru je na bojiščih padlo 17 ameriških vojakov. Družina je sicer upravičena do okrog 100.000 dolarjev na ubitega vojaka.

Svet Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij je na včerajšnji seji sprejel rebalans letošnjega proračuna ter finančni načrt in razpis za razporeditev sredstev v letu 2014. Skupaj bo po finančnem načrtu Fiho razpolagal z 16,5 milijona evrov, kar je za 4,5 milijona manj kot je bilo prvotno načrtovano. Razlogi za manjši priliv so predvsem trije. Novi davek na loterijske srečke, zvišanje stopnje davka na dodano vrednost in splošno zmanjšanje kupne moči prebivalstva. Invalidske in humanitarne organizacije se bodo na razpis lahko prijavile v roku 30 dni. 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness