BritOFF dostopa do svetovnega spleta

Aktualno-politična novica
20. 1. 2019 - 12.00
 / BritOFF

Ustavno sodišče je v Demokratični republiki Kongo zavrnilo pritožbo Martina Fayuluja na izid predsedniških volitev in tako potrdilo zmago Félixa Tshisekedija. Sodišče je odločitev sporočilo dva dni po pozivu Afriške unije, da Demokratična republika Kongo odloži razglasitev rezultatov, saj naj bi obstajal “resen dvom” o njihovi verodostojnosti. Fayulu, ki je na volitvah, izvedenih 30. decembra lani, prejel drugo največje število glasov in za Tshisekedijem zaostal za slabe tri odstotke, je odločitev sodišča označil za “ustavni državni udar” in pozval k mirnim protestom. Fayulu Tshisekedija sicer že vse od razglasitve rezultatov obtožuje sklenitve pakta z zdajšnjim predsednikom Josephom Kabilo, čigar kandidat, Emmanuel Ramazani Shadary, je doživel hud poraz. V državo se je medtem vrnil tudi dostop do svetovnega spleta, ki ga je oblast blokirala vse od dneva volitev. Tshisekedi naj bi zaprisegel v torek.

Državno tožilstvo v Sudanu je zaradi napeljevanja k uporu in širjenja lažnih novic izdalo nalog za aretacijo 38 novinarjev in aktivistov. Tožilstvo je naloge izdalo na podlagi 66., 69. in 77. člena kazenskega zakonika ter 17. člena tako imenovanega “zakonika proti kibernetski kriminaliteti”. Ti členi govorijo o spodbujanju nezakonitih dejanj, kršenju javnega reda in miru, omaloževanja ugleda fizičnih in pravnih oseb ter prej omenjenega razširanja nenatančnih vesti. Novinarji in aktivisti, tako znotraj kot tudi izven meja Sudana, pri poročanju o protestih, ki v državi potekajo od 19. decembra lani, uporabljajo tudi družbena omrežja, ki so pomembno orodje širjenja informacij. Sudanci so se na ulice odpravili zaradi nenadnega zvišanja cen življenjskih potrebščin, predvsem kruha in pogonskih goriv; zahtevajo odstop predsednika Omarja al-Baširja, ki državi vlada od leta 1989.

Predsednik Združenih držav Amerike Donald Trump je v nagovoru iz Bele hiše demokratom predlagal kompromis o potrditvi proračuna, ki bi odpravil zaustavitev dela zvezne vlade in vladnih agencij. V zameno za 5,7 milijarde dolarjev za gradnjo zidu na meji z Mehiko je Trump pripravljen podaljšati program DACA in za tri leta podaljšati status začasnega begunca vsem tistim, ki so le-tega dobili, ker prihajajo iz držav, ki so jih prizadele naravne katastrofe ali nasilje. Program DACA, katerega usoda je po predsednikovi odločitvi o njegovi ukinitvi sicer v rokah Vrhovnega sodišča, pred izgonom ščiti tako imenovane “sanjače”, to je nezakonite priseljence, ki so v ZDA vstopili pred dopolnjenim 16. letom. Predsednica predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi je Trumpov predlog, še preden ga je ta predstavil v nagovoru, zavrnila in označila kot skupek že zavrnjenih pobud, ki so za demokrate nesprejemljive. Medtem teče 29. dan zaustavitve dela zvezne vlade, s čimer gre za najdaljšo takšno zaustavitev v zgodovini ZDA. Zaradi zaustavitve 800 tisoč zaposlenih v zvezni vladi in stotisoče pogodbenih delavcev še naprej ostaja brez plačila.

V indijskem mestu Kolkata se je pol milijona demonstrantov zbralo na skupnem shodu opozicijskih strank in protestiralo proti predsedniku vlade Narendru Modiju. Shoda, poimenovanega “Združimo Indijo”, se je udeležilo več kot 20 vodij opozicijskih strank, tako na državni kot tudi lokalni ravni, s čimer so želeli pokazati enotnost v boju proti vladajoči stranki Bharatiya Janata Party pred majskimi parlamentarnimi volitvami. Nezadovoljstvo s trenutno oblastjo, ki se neuspešno spopada z nizko gospodarsko rastjo in najvišjo brezposelnostjo v zadnjem desetletju, je indijsko ljudstvo izrazilo že v začetku leta s splošno stavko.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness