Britoff dvoličnosti

Aktualno-politična novica
20. 3. 2014 - 10.00
 / BritOFF

0700

Ali ste zasledili novico iz prejšnjega tedna, da je vodja Facebooka Mark Zuckerberg poklical ameriškega predsednika, da mu potoži glede vseobsežnega vladnega prisluškovanja? Če ste mislili, da je to storil iz kakršnikolih moralnih razlogov, ste se zmotili. Odvetnik ameriške agencije za nacionalno varnost - NSA - je namreč obrazložil, da se zbiranje metapodatkov vedno odvija z vednostjo korporacij, s pomočjo katerih se podatke zbira. Google, Facebook in ostali torej od samega začetka vejo, kaj in kako ameriška vlada nadzira svoje državljanje in preostali svet.

Po večih mesecih pritiska javnosti je britanski električni ponudnik EDF končno priznal, zakaj je lansko leto za več mesecev ustavil jedrsko elektrarno blizu mesta Kent. Ker je elektrarna blizu morske obale, mora biti dodatno zaščitena pred visokimi vodami. Razlog za ustavitev je bilo slabo stanje nasipov, ki so jih sedaj dodatno okrepili. Kljub temu aktivisti opozarjajo, da je še več jedrskih elektrarn na obalah Velike Britanije ogroženih zaradi naraščujočih voda, slabih nasipov in vedno bolj nepredvidljivega vremena.

Ameriška zvezna agencija za energijo je v svojem poročilu opozorila na slabo stanje ameriškega električnega omrežja. Slednjega je možno onesposobiti, če se na vroč dan, ko je omrežje pod polno obremenitvijo, uniči devet glavnih povezovalnih postaj. Zaradi kaskadne reakcije bi padlo celotno omrežje, njegova ponovna vzpostavitev pa bi trajala vsaj leto dni. Si kdorkoli lahko predstavlja leto dni brez elektrike?

 

0800

Rusko ustavno sodišče je potrdilo krimsko vrnitev k Ruski federaciji kot ustavno. Putin je le nekaj ur zatem, v potrditev parlamentu poslal dogovor o krimski priključitvi. Zakon bo vsem prebivalcem Krima podelil pravico do ruskih potnih listov, pokojnin in socialnih transferjev.

Parlamentarci ruske dume so prav tako sprejeli predlog, ki Evropsko unijo in Združene države Amerike prosi, da razširijo sankcije na vse predstavnike dume. Po njihovem mnenju ni pošteno, da sankcije naslavljajo le najvišje vladne predstavnike.

Uzurpatorji v Kijevu ne bodo gostili zasedanja organizacije “Združbe neodvisnih držav” - angleško “Commonwealth of independant states”. Slednja je sestavljena iz Ruske federacije in bivših sovjetskih republik, ukvarja pa se predvsem z vzpostavitvijo skupne ekonomske cone. V Kijevu so prav tako obelodanili, da razmišljajo o izstopu. Spor glede Ukrajine v veliki meri temelji ravno na tem vprašanju. Tako Evropska unija, kakor tudi CIS, temeljijo na vzpostavitvi prostih trgov med članicami. Ukrajina seveda ni mogla sočasno prisostvovati pri obeh ekonomskih področjih - posledično se je odvil boj za ukrajinsko oblast in bodočo smerjo povezovanja.

 

Medtem ko je ruska vojska zasedla dve pomorski bazi ukrajinske mornarice na Krimu, so kijevske oblasti na vzhodno mejo napotile dele kopenske vojske. Obenem se mobilizira tudi novoustanovljena ukrajinska narodna garda na eni strani, po drugi strani se krepijo tudi samoobrambne milice na Krimu.

 

0900

Španija je podvojila količino svojih varnostnih sil v svoji severno-afriški enklavi Melilli. Razlog za povečanje sledi naskoku več kot 500tih ljudi, ki so simulčtano prečkali mejo.

Varnostni svet Združenih narodov je odobril nasilno vkrcanje v tankerje, ki ilegalno izvažajo olje iz Libije. Odločitev sledi le nekaj dni po posredovanju ameriških mornariških sil, ki so prevzele kontrolo nad enim izmed dotičnih tankerjev.

Po podatkih italijanskih oblasti je njihova mornarica, oziroma operativna skupina Mare Nostrum, kjer sodeluje tudi ponos slovenske mornarice, v zadnjih 48 urah na morju zajela 2000 ekonomskih prebežnikov. Številke odražajo obupno stanje v severni in centralni Afriki.

 

1000

Izraelska občinska enota v Jeruzalemu je odobrila gradnjo 184 domov na okupiranem ozemlju Zahodnega brega. Odločitev je bila pospremljena z ogorčenostjo palestinske strani. Slednja Izraelu prav tako očita poskus sabotiranja mirovnih pogajanj.

V izraelskem vojaškem proračunu za tekoče leto je 10 milijard šeklov, okrog tri milijarde dolarjev, namenjenih vojaškemu udaru na iranski jedrski program in temu sledečo vojno. Znesek predstavlja petino celotnega vojaškega proračuna. V luči zajetne količine denarne podlage izraelski predstavniki obenem govorijo o unilateralnem posredovanju, tudi brez ameriške pomoči. Pustimo ob strani dejstvo, da imajo njihovi čezlužniški prijatelji okrog Irana nastanjene zajetne količine vojaških sil.

Pričela se je vidna inflacija. Tokratni kazalec prihaja iz ZDA, kjer vrli ekonomisti od začetka krize v obtok spuščajo svež denar in obenem trdijo, da ni inflacije. V februarju je namreč cena govedine narasla za pet odstotkov, kar je največji mesečni skok od novembra 2003.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness