Britoff egiptovskih mest duhov

Aktualno-politična novica
11. 2. 2014 - 10.00
 / BritOFF

SEDMA

 

Egiptovska turistična industrija se bori s katastrofalnim upadom turistov, potem ko je bilo lansko leto v državi več milijonov turistov manj. Razlog so družbeni nemiri, ki so ponekod prerasli tudi v nasilje in predvsem iz neobmorskih krajev ustvarili praktično mesta duhov. Mesta Luxor, Asuan in Abu Simbel so tako septembra, ki je bil turistično gledano najslabši mesec, zabeležila celo dneve, ko je bila zasedenost hotelov ničodstotna. Glede na leto 2010 je sicer lani število turistov padlo za tretjino oziroma pet milijonov.

 

Manj varnostnih pomislekov imajo očitno turisti v Izraelu, saj so tam prebivalci precej bolj pod kontrolo. Januar je bil tako glede na povečanje števila nočitev rekorden, saj se je glede na prejšnje leto dvignilo kar za petino. Temu naj bi botrovalo predvsem pospešeno vlaganje v kmečki turizem, najbrž pa pomaga tudi spretno nevtraliziranje vseh varnostnih groženj, v čemer Izraelci blestijo.

 

Ostajamo pri turizmu. Bolgarija bo zagnala obsežno promocijsko kampanjo, s katero bodo poskušali v svojo deželo privabiti kar največ turistov iz Francije in Združenega kraljestva. Poleg poskušanja razbitja stereotipov v teh državah se Bolgari čutijo sposobne, da se postavijo po robu obmorskim letoviščem Italije in Hrvaške, ter hkrati promovirajo kulturni, vinski in gurmanski turizem. Za vse smučarje obljubljajo tudi poceni zimske aranžmaje.

 

OSMA

 

Skupina turških in izraelskih pogajalcev je blizu dogovoru o kompenzaciji za ubite in poškodovane na ladji s humanitarno pomočjo,ki jo je na poti v Gazo napadla izraelska vojska, s tem pa tudi na dobri poti k obnovitvi diplomatskih vezi. Po napadu leta 2010, v katerem je bilo ubitih devet članov posadke ladje Mavi Marmara, je namreč turška vlada izgnala izraelskega ambasadorja in zahtevala opravičilo ter kompenzacijo. Obe strani sta sedaj menda blizu dogovoru, saj naj bi družine ubitih dobile 20 milijonov dolarjev, sčasoma pa se utegnejo otopliti tudi diplomatski odnosi.

 

Diplomatske težave imajo tudi Severna Koreja in Združene države Amerike. Severnokorejska vlada je namreč preklicala vabilo ameriškemu odposlaniku, ki naj bi se k njim prišel menit o usodi zaprtega 45-letnega misijonarja z ameriškim državljanstvom. Ta je bil pred dvema letoma obsojen na 15 let prisilnega dela zaradi domnevnega načrtovanja prevrata in zdaj svojo pokoro služi v delovnem taborišču. Razlog za preklic vabila ni bil uradno razkrit, je pa zelo verjetno,da so temu botrovale napovedi novih vojaških manevrov ameriške mornarice v navezavi z južnokorejskimi kolegi.

 

Pritiski pa se dogajajo tudi na relaciji Švica–Evropska unija. EU je namreč zagrozila, da bo po nedeljskem referendumu o kvotah za priseljence iz držav Evropske unije, ki so ga Švicarji podprli s 50,3 odstotka glasov, treba revidirati vse sporazume med tema dvema entitetama. Večina sporazumov, predvsem tistih najpomembnejših, to je prostotrgovinskih, namreč temelji na načelu prostega pretoka ljudi, kar pa se bo z uveljavitvijo na referendumu podprtega predloga onemogočilo.

 

DEVETA

 

Nekaj po deseti uri sinoči je na sarajevski Skenderiji odjeknila eksplozija. Poškodovanih ni bilo, je pa nekaj gmotne škode, saj je poškodovan vhod v hokejsko dvorano, popokale pa so tudi šipe na nekaterih sosednjih stavbah. Kaj več še ni znanega, so pa tudi včeraj v Sarajevu in drugih mestih potekali protesti proti slabem socio-ekonomskemu položaju prebivalstva, ki so bili najbolj množični ravno v Sarajevu.

 

Med Kitajsko in Tajvanom se začenjajo pogovori na najvišji ravni od vojne med tema dvema državama leta 1949. Zaradi začetne faze obnavljanja vezi med državama se ne pričakuje sklepanja nobenih zavezujočih pogovorov, si pa Tajvanci obetajo spodbujanje kulturne strpnosti pri svojih kitajskih bratih, Kitajci pa želijo pospešiti sprejemanje zakonodaje, ki bo omogočala svobodo govora, ki je trenutno v proceduri v tajvanskem parlamentu.

 

Zdravniki so brazilskega kamermana Santiaga Andradeja tudi uradno razglasili za možgansko mrtvega, potem ko je ob njegovi glavi eksplodiralo pirotehnično sredstvo. Andrade je sicer pokrival proteste proti zvišanju cen javnega transporta v Riu de Janeiru, ki so se sprevrgli v spopade med protestniki in policijo, in takrat je Andrade tudi utrpel svoje poškodbe.

 

DESETA

 

Ameriška prva dama Michelle Obama je podprla prizadevanja in pogum Michaela Sama, gejevskega igralca ameriškega nogometa. Če se mu namreč uspe prebiti v ameriško profesionalno ligo NFL, bo prvi odkrito gejevski športnik, o njegovem uspehu pa ne gre dvomiti, saj je ena prvih izbir na prihajajočem draftu.

 

Uslužbenci kobenhavenskega živalskega vrta prejemajo smrtne grožnje, potem ko so usmrtili dvoletnega žirafjega samca Mariusa in z njim nahranili leve. Usmrtitev je povzročila neverjetno veliko negodovanja po vsem svetu, proti njegovemu žalostnemu koncu je bilo zbranih tudi 50.000 podpisov, vendar je bil Marius vseeno ustreljen v glavo, saj bi kmalu dosegel spolno zrelost, parjenje med sorodniki pa zaradi ohranjanja čistosti vrst ni dovoljeno. Marius je bil sicer kljub alternativnim predlogom in ponujeni opciji plačanega prevoza na neko zasebno posestvo ubit v nedeljo ter nato pred otroki razrezan in dan za hrano levom.

 

Evropska unija bo zopet zagnala polna pogajanja in pogovore s Kubo, potem ko jih je prekinila pred 18 leti in tako želela spodbuditi demokratične vrednote v tej državi. Pogovori bodo tekli na vseh ravneh o temah, kot so človekove pravice ter trgovanje in investicije. Evropska unija je sicer za Venezuelo drugi največji trgovski partner Kube, pomeni pa tudi velik dotok turistov, ki si ogledujejo to domnevno strašno nedemokratično državo.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness