Britoff ekoloških rezervatov

Aktualno-politična novica

SEDMA

Natov vrhovni vojaški poveljnik za Evropo, ameriški general Phillip Breedlove je v govoru v bolgarski Sofiji omenil, da so bile na ukrajinsko ruski meji opažene kolone ruskih tankov, topništva in vojakov. Izrazil je tudi strah, da to pomeni ponoven izbruh silovitih spopadov na vzhodu Ukrajine, ki je bila v zadnjem času malenkost bolj mirna. Breedlove sicer ni pojasnil odkod mu informacije in za kakšno število vojakov gre, na laž pa so ga postavili tudi Rusi. Igor Konašenkov z ruskega obrambnega ministrstva je tako pripoznal, da za trditvami ni nobenih dejstev in da je Rusija prenehala posvečati pozornost Natovim obtožbam.

 

Obtožbe pa letijo tudi na račun Američanov. Trije pripadniki ameriške mornarice so bili namreč v Istanbulu tarča napada. Okoli deset ljudi je civilno oblečene mornarje napadlo z vzkliki “Yankee, go home!” in očitki o imperializmu, za nekaj trenutkov pa jim je na glave vrlih mornajev celo uspelo natakniti bele vreče. Za napad so odgovorni člani skrajno leve Turške mladinske unije, okrajšano TGB, ki pravijo, da so vreče na glavah simboliziale palestinski in sirski narod. Turška policija je dvanajst članov organizacije že aretirala, vendar pa njihov predsednik pravi, da je na tako aretacijo ponosen.

 

Londonsko sojenje korporaciji Shell zaradi naftnih razlitij v nigerijski regiji Ogoniland je razkrilo nove laži tega podjetja. V novo razkritih dokumentih se je namreč izkazalo, da so zaposleni že leta 2002 pozivali k zamenjavi 30 let starega naftovoda, vendar pa je vodstvo oklevalo vse do novembra 2008, ko sta se v razmiku nekaj dni zgodili dve razlitji v količini približno 100,000 sodčkov. Razlitje je uničilo 1000 hektarjev mangrov in življenja 15,000 lokalnih rebivalcev, ki sedaj Shell tožijo. Vendar pa se korporacija ne da. Pravijo namreč, da je bilo razlitja le za 4000 sodčkov in da so zanj krivi vaščani, ker da so iz naftovoda kradli nafto, zato jim zahtevana odškodnina v višini 15 milijonov funtov ne pripada.

 

OSMA

Volitve, ki so potekale v Združenih državah Amerike prejšnji teden, imajo poleg nove strukture kongresa in senata tudi bolj direktno posledice na lokalni ravni. Med drugim so bili izvoljeni novi voditelji rezervatov, v katerih živijo ameriški staroselci. V predelih ZDA, bogatih z nafto, je izbira vodstva pomembna z vidika odnosa do okolja. Na volitvah prejšnjega tedna je tako v enem takih rezervatov, Fort Berthold, zmagal Mark Fox, ki pravi, da je bila dosedanja politika v odnosu do okolja zgrešena in da so nujne izboljšave.

Tri ljudstva, prisotna v tem rezervatu, Mandan, Hidatsa in Arikara, od Marka Foxa pričakujejo izboljšavo okoljskih politik in odstranitev negativnih posledic energijskega buma. Njihov glavni očitek na delo predhodnika, Teda Halla, je bila korupcija in način porabe denarja, pridobljenega z naftno industrijo. Za razumevanje izjemnega pomena nafte za prebivalce rezervata, oziroma pripadnike teh plemen, ki v rezervatu ne živijo, naj spomnimo, da je bila pred energijskim bumom stopnja brezposelnosti kar 70 odstotna, plemenska vlada pa je imela dolg v višini 100 milijonov dolarjev. V nasprotju s tem, danes na delo vabijo tudi pripadnike drugih plemen in ljudi, ki niso staroselci, saj je priložnosti ogromno.

Podobno, kok je bilo že večkrat mogoče opaziti pri frackingu, pa situacija ni tako rožnata kot se najprej zdi. Prebivalci rezervata sicer imajo veliko večje možnosti zaposlitve, a ob tem poudarjajo, da je prisotnost velikih zaslužkov v vodstvu rezervata zbudila koruptivnost, poleg tega pa je v veliki meri nasrkalo okolje. Odnos do narave pa se v the skupnostih precej razlikuje od prevladujočega ameriškega mišljenja in skrb za njeno ohranitev je visoka.

Novi vodja, Mark Fox, se je tako zavezal k ustavitvi nadaljnega razvoja pridobivanja nafte, če ne bo zagotovljeno upoštevanje okoljskih zakonov. Svoje pomisleke so že izrazili vodilni v naftnih podjetjih. V želji po manjši odvisnosti od teh zunanjih podjetij se v rezervatu že načrtuje prve naftne vrelce, ki bodo v rokah ljudstev, ki živijo v rezervatu, s tem pa bi se preprečilo tudi odtekanje velike količine zaslužkov stran od skupnosti.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness