Britoff gladovno stavkajočih

Aktualno-politična novica
26. 11. 2013 - 10.00
 / BritOFF

SEDMA

 

V Ukrajini se nadaljujejo množični protesti nasprotnikov trenutne vlade na čelu s predsednikom Viktorjem Janukovičem, ki je zavrnila podpis zgodovinskega dogovora o prostem trgovanju s čislanim svetilnikom ekonomske in osebne svobode, Evropsko unijo. Ta je bil po svojih besedah v zavrnitev podpisa prisiljen zaradi želje po zaščiti najšibkejših členov družbe, kar najbrž kaže na velik pritisk Rusije, ki veliko trgovinsko partnerico želi ohraniti na svoji strani. Ikona ukrajinske in po perverznem naključju tudi slovenske opozicije Julija Timošenko, ki je zaprta zaradi nepravilnosti pri prodaji državnega plina, je medtem začela gladovno stavko.

 

Gladovne stavke pa se poslužujejo tudi manj plemenite osebe. Abdelhakim Dekhar, ki je osumljen treh streljanj v Parizu prejšnji teden, ki so sprožila ogromno mobilizacijo policijskih sil, se je namreč odločil, da do nadaljnjega ne bo užival hrane. Odvetnik poroča, da je že delno opešal.

 

Štirideset izmed šestdesetih palestinskih zapornikov, ki so v izraelskem zaporu Ofer na prestajanju administrativnega pripora, je začelo gladovno stavko, saj nasprotujejo slabemu ravnanju z njimi in pomanjkanju medicinske oskrbe. Gladovna stavka je sicer pogosta metoda boja palestinskih pripornikov v izraelskih zaporih, ki tako opozarjajo na sporni institut administrativnega pripora, ki ga izraelske oblasti uporabljajo za po mednarodnem pravu nezakonito preventivno pridržanje sumljivih osebkov.

 

OSMA

 

Češki poslovnež, v prostem času pa velika riba južnoafriškega podzemlja, Radovan Krejčir, je bil iz zapora premeščen v bolnišnico, saj mu je po napadu s strani policistov grozil kolaps ledvic. Krejčir je bil pridržan v petek zaradi suma sodelovanja pri ugrabitvi in napadu, kar je južnoafriška policija proslavila kot velik uspeh in ga očitno proslavila z mučenjem trofeje, na kateri naj bi uporabljali tudi elektrošoke. V zadnjih letih odkar živi v Južnoafriški republiki je iznajdljivi Čeh sicer hitro bogatel in bil vključen v več streljanj in sumljivih situacij. Preživel je denimo poskus umora z daljinsko vodenimi puškami.

 

Nad policijskim nasiljem pa se pritožujejo tudi navijači Ajaxa. Da bi bilo vse skupaj še bolj bizarno, so v pismu podpore izrazili solidarnost z navijači Celtica, ki so se pred tremi tedni spopadli s policijo v Amsterdamu, ko je njihov klub gostoval pri Ajaxu. Policija je takrat proti obrambe nezmožnim Škotom po mnenju ultras skupine Ajaxa uporabila prekomerno silo. Pismo podpore je prišlo po izreku krajših zapornih kazni petim Škotom, trem zaradi metanja pločevink, dvema pa zaradi preganjanja policista pod krinko, ki se je pri begu zaletel v drog in utrpel hujše poškodbe.

 

Ostajamo pri policijskem nasilju, ki ga očitno ne manjka. Na koncertu superzvezde Akona v ganski prestolnici Akra je namreč policija uporabila električne paralizatorje in palice. Težave so se začele, ko se je Akon približal množici in se dotaknil srečnežev v prvih vrstah, nakar so jih nevoščljivi kolegi, ki so si tudi želeli dotikov, speštali ob ograjo. Na pol nezavestna dekleta so nato želela oditi s stadiona, ki pa je bil zaklenjen, saj je bil naval na koncert tako velik, da je policija morala zapreti vse vhode v stadion. Vsakič ko je nekdo želel oditi so tako morali odpreti vrata in hkrati s prisilnimi sredstvi poskrbeti, da med vrati ni smuknil kakšen nepovabljen oboževalec.

 

DEVETA

 

Pakistanski protestniki že več dni nadzorujejo glavno prometno žilo proti Afganistanu. Ustavljajo namreč tovornjake, ki prevažajo zaloge za ameriške baze v sosednji državi, od koder potem ti človekoljubi pošiljajo brezpilotna letala, ljubkovalno poimenovana troti, nad domnevne teroriste na pakistanskem ozemlju. Tovornjake namenjene v ameriške tabore nato protestniki, ki jih vlada ne podpira, nato pošljejo nazaj od koder so prišli.

 

Protestira pa tudi Tajska. Po dveh dneh množičnih protestov zaradi spornega pomilostitvenega zakona, ki ga je predlagala vlada premierke Yingluck Shinawatra in bi lahko pomenil nekaznovano vrnitev njenega zaradi korupcije obsojenega brata in bivšega premiera Thaksina Shinawatre, je sedaj premierka razglasila izredne razmere. Protestniki so namreč med svojimi pohodi po Bangkoku že uspeli vdreti v finančno in zunanje ministrstvo, zato se je premierka odločila, da policija potrebuje tudi pooblastila za razglas policijske ure in zapiranje cest.

 

Afganistanski predsednik Hamid Karzai je po sestanku z ameriškim svetovalcem za nacionalno varnost še enkrat več zatrdil, da do volitev, ki naj bi bile v začetku aprila, ne bo podpisal dvostranskega varnostnega sporazuma med državama. Na drugi strani Američani želijo podpisan pakt do konca leta, saj naj bi le tako lahko načrtovali umik svojih enot iz države, kjer naj bi po letu 2014 ostalo le še 15,000 vojakov.

 

DESETA

 

Na predsedniških volitvah v Hondurasu se zmaga obeta konservativnemu kandidatu Juanu Orlandu Hernandezu, ki si je po večini preštetih glasov že nabral neulovljivo prednost pred levičarsko kandidatko Xiomaro Castro. Volitve so sicer spremljali strogi varnostni ukrepi in več domnevnih nepravilnosti, zaradi česar so pred volilnim uradom že protestirali podporniki Castrove in tudi v nadaljnje obljubili nove proteste, če ne bodo zadovoljni z izkazano regularnostjo volitev.

 

Novi predlog afganistanskega kazenskega zakonika zopet uvaja institut kamenjanja do smrti za poročene prešuštnike. Podoben zakon je bil sicer že v veljavi v času vladavine Talibanov in je prav tako kot novi predlog predvideval 100 udarcev z bičem za neporočene prešuštnike. Človekoljubne organizacije sedaj predsednika Hamida Karzaja svarijo pred to regresijo in trdijo, da so že sedanje dolgoletne kazni za prešuštnike dovoljšnja kazen.

 

Iz Dominikanske republike je v svojo domovino pobegnilo več kot 350 Haitijcev, ki se bojijo nadaljevanja linčanja s strani domačinov. Dominikanci so v izbruhu besa namreč že ubili enega Haitijca, saj naj bi bili pripadniki njegove narodnosti krivi za vlom v obmejnem mestu Neiba, pri katerem sta bila ubita dva starčka.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.