Britoff iger in igric

Aktualno-politična novica
7. 8. 2016 - 10.00
 / BritOFF

Tajski volivci so na današnjem referendumu potrdili novo ustavo.  Po zadnjih podatkih je bilo preštetih 94 odstotkov glasov. Za ustavo je glasovalo 61,4 odstotkov, proti pa 38,6. Volilna udeležba je  bila jeka več kot 50 odstotna. Novo ustavo je predlagala vojaška hunta, ki je oblast prevzela leta 2014. Številni kritiki ustavi očitajo nedemokratičnost. Za ozadje političnega dogajanja poslušajte petkov kultivator!

V Južni Afriki so končno znani vsi rezultati sredinih lokalnih volitev.  V upravni enoti oziroma občini Tshwane, s sedežem v prestolnici Pretoriji je največ podpore dobila opozicijska Demokratična zveza. V Johannesburgu je za las zmagal Afriški nacionalni kongres, ki bo moral vladati v koaliciji. Vladajoči Afriški nacionalni kongres ali ANC je s tem dosegel najslabši volilni rezultat od padca apartheida. ANC, ki ga je do leta 1997 vodil Nelson Mandela je zrasel iz boja proti apartheidu in je vse od prvih svobodnih volitev dominiral v južnoafriškem političnem prostoru. Demokratična zveza ali DA je na dolgi strani dolgo veljala za stranko belskih srednjih slojev in je do sedaj upravljala zgolj z Cape Townom, ki je edina velika občina, kjer temnopolti nimajo večine. Učinkovito upravljanje Cape Towna in novi predsednik stranke, Mmusi Maimane pa sta uspela razširiti volilno bazo.  Stranka bo sedaj poleg Cape Towna, kjer so usvojili več kot dve tretjini sedežev v parlamentu, in Tshwane vodila še  Nelsona Mandele Bay z sedežem v Potrt Elisabeth. ANC se na drugi strani sooča s številnimi obtožbami korupcije v vrhu stranke. Zaradi slabih volilnih rezultatov in korupcijskega škandala predsedniku Jacobu Zumi grozi, da ga bodo v ANC poskušali zamenjati še pred predsedniškimi volitvami leta 2019.

V eksploziji na vzhodu Ukrajine je bil ranjen vodja samooklicane republike Lugansk Igor Plotnicki. Ta je bil v napadu ranjen, a ni v smrtni nevarnosti. Bombo je razneslo v bližini njegovega avtomobila. Separatisti so za poskus atentata že obtožili Kijev, kjer pa odgovornost zanikajo.  Incident bodo preiskovali tudi v Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi OVSE, ki ima na vzhodu Ukrajine svoje opazovalce.

Banka Slovenije bo tožila ljubljansko okrožno sodišče. Predmet spora niso hišne preiskave v Banki Slovenije in domu guvernerja Boštjana Jazbeca, ampak odločba sodišča, da mora Banka Slovenije iztočiti zapisnike iz sestankov ožjega kolegija banke parlamentarni komisiji, ki preiskuje sanacijo bank.

 

Vikend APR branje:

Ameriški zeleni: Jill, not Hill!

Denar iz helikopterja

John Rawls v novih časih

In še: Kaj je Wall Steet naučil proizvjalce majoneze?

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.