BritOFF izmenjave

Aktualno-politična novica
8. 9. 2019 - 12.00
 / BritOFF

Kerški preliv in Azovsko morje kot prizorišče zadnjega incidenta med Rusijo in Ukrajino
 / 30. 11. 2018
Rusija in Ukrajina sta opravili izmenjavo zapornikov, prvo večjo po začetku oboroženega konflikta na vzhodu Ukrajine leta 2014. V Moskvo se je vrnilo 35 ruskih državljanov, v Kijev pa 35 ukrajinskih, med drugimi tudi vseh 24 mornarjev, ki jih je Rusija priprla po zasegu treh ukrajinskih ladij v Kerškem prelivu novembra lani, in aktivistični režiser Oleg Sencov. Slednji je bil leta 2015 zaradi domnevne vpletenosti v dva teroristična napada na polotoku Krim, ki naj bi ju izvedla nacionalistična-neofašistična ukrajinska organizacija Desni sektor, obsojen na 20-letno zaporno kazen, ki jo je prestajal v strogo varovani kazenski koloniji v arktičnem mestu Labytnangi na severu Rusije.

Ukrajina, drugič
 / 3. 5. 2019
V domovino se v nasportni smeri vračajo nekateri vidnejši ruski obrazi, denimo novinar tiskovne agencije Ria novosti Kiril Višinski in nekdanji poveljnik separatističnih proruskih sil v vzhodni Ukrajini Volodimir Cemah, ki ga nizozemski preiskovalci sumijo odgovornosti za sestrelitev malezijskega letala na letu MH17 iz Amsterdama v Kuala Lumpur leta 2014, razbitine katerega so našli v provinci Donjeck. Izmenjava zapornikov, usmerjena k obnovitvi političnega dialoga med državama, ki jo je ob izvolitvi za ukrajinskega predsednika napovedal Volodimir Zelenski, je tako prvi korak k normalizaciji odnosov, a pot do tja bo bržkone še dolga in trnova.

Gvatemalski kongresniki so z 88 glasovi za in devetimi proti potrdili razglasitev izrednih razmer v šestih provincah na severovzhodu države, ki jih je predsednik Jimmy Morales uvedel v sredo, potem ko so neznanci – šlo naj bi za preprodajalce in tihotapce droge – ubili tri vojake. Za obdobje 30 dni je tako suspendiranih več z ustavo zagotovljenih pravic, kot so pravica do svobodnega gibanja in zborovanja, ponoči pa je uvedena policijska ura. Ukrep je naletel na oster odziv skupin za varstvo človekovih pravic, ki nasprotujejo predvsem geografskemu obsegu, na katerem so izredne razmere uvedene, saj so območja na vzhodu Gvatemale poseljena z domorodnim majskim ljudstvom Q’eqchi’. Pripadniki le-tega se borijo z ozemeljskimi težnjami podjetij za izkopavanje niklja in pridelovalci palmovega olja, ki želijo širiti svoje plantaže, aktivisti pa opozarjajo, da bi pod pretvezo izrednih razmer oblast lahko militarizirala tovrstna območja domorodnih ljudstev in jih z njih prisilno izselila. Parlament domorodnega ljudstva Xinka je v petek na gvatemalsko ustavno sodišče že vložil zahtevo za pravno presojo uvedbe izrednih razmer.

Vstopanje v UEFO in FIFO skozi prizmo Kosova in Gibraltarja.
 / 15. 5. 2016
Na kratko še k športnemu dogajanju, ki se tudi te dni ne more otresti političnega naboja. Kosovska policija je pred kvalifikacijsko tekmo s Češko za evropsko nogometno prvenstvo, ki bo prihodnje leto prvič potekalo v dvanajstih mestih dvanajstih držav, aretirala osem čeških navijačev, ki naj bi načrtovali prelet stadiona Fadil Vokrri z brezpilotnim letalnikom, na katerem bi bil pripeta transparent z napisom "Kosovo je Srbija" in srbska zastava. Navijače, eden izmed njih ima tudi srbsko državljanstvo, so medtem že izpustili; če bi jim provokacija uspela, bi ponovili tisto albanskih navijačev, ki so na kvalifikacijski tekmi za evropsko prvenstvo leta 2016 med Srbijo in Albanijo v Beogradu nad stadion Partizan poslali brezpilotni letalnik z zastavo velike Albanije, zaradi česar je angleški sodnik Martin Attkinson po vsesplošnem prerivanju igralcev ter navijačev prekinil in odpovedal tekmo.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.