Britoff južnega toka

Aktualno-politična novica
10. 6. 2014 - 10.05
 / BritOFF

0705

Ulicam Kaira se izboljšuje varnost ­ na podlagi nedavno sprejetega zakona je bilo aretiranih sedem moških. Ti naj bi v okolici trga Tahrir nadlegovali ženske, medtem ko so v mestu potekala praznovanja ob inavguraciji predsednika el Sisija. Ogroženost žensk na ulicah v času večjih zborovanj in protestov se sicer kaže kot velik problem že od časov demonstracij leta 2011.

 

Nova zakonodaja pa ni edino področje, na katerem je aktivna trenutna egiptovska oblast. Med drugim se ukvarja s prenosi lastništva in tako je pristanišče Al­Arish prešlo s civilne agencije v roke oboroženih sil. Uradni razlog je povečana možnost militantnih napadov na področju Sinajskega polotoka.

 

Do sprememb pa je prišlo tudi v letalskem prometu Pakistana. Ponovno se je odprlo mednarodno letališče v Karačiju, in sicer dan po napadu talibanov. Ti so preoblečeni v policiste napadli letališče in ubili 29 ljudi. Kot razlog za napad so navedli številne žrtve zračnih napadov ter slabe pogoje, v katerih morajo živeti talibanski zaporniki.

 

0805

Savdska Arabija nadaljuje s sojenji domnevnim teroristom, ujetim v času upora Al­Kaide med letoma 2003 in 2006. Včeraj je razsodbo in določitev zaporne kazni dočakalo 33 obsojencev. Oblast je v zadnjem času predvsem zaskrbljena nad radikalizacijo, do katere prihaja zaradi razmer v Siriji.

 

Bolgarski predsednik vlade, Plamen Oresharski, je začasno prekinil dela na plinovodu Južni tok. Odločitev je sprejel na podlagi pozivov Evropske unije in Združenih držav Amerike, ki so čez vikend v Bolgarijo poslale tri senatorje. Gradnja naj bi bila v nasprotju z zakonodajo, na naslednjem srečanju Evropskega sveta pa se bo oblikoval enotni evropski pristop do celotnega projekta Južni tok, za katerega se pričakuje, da bi povečal evropsko odvisnost od ruskega plina.

 

Medtem pa srbska vlada uradno še ni sprejela odločitve o odložitvi gradnje, potrjuje srbski predsednik vlade Aleksandar Vučić. Kljub temu pa dela stojijo že mesece in podpredsednica vlade Zorana Mihajlović pravi, da bi znalo pri tem ostati, dokler se ne končajo pogovori med Bolgarijo in EU glede nadaljnih korakov. S strani srbske vlade tako prihajajo nasprotujoče si informacije, a ne gre pozabiti na dejstvo, da je Srbija na poti še večjega povezovanja z EU na področju energetike. Med drugim je namreč zavezana implementirati določbe tretjega energetskega svežnja, ki v EU predstavlja zakonodajno podlago za nadgradnjo delovanja notranjega trga z elektriko in plinom.

 

0905

Mesec dni pred volitvami sta se prvič soočila indonezijska predsedniška kandidata ­ Prabowo Subianto in Joko Widodo. Trenutno po javnomnenjskih raziskavah rahlo vodi Widodo, a je 40 odstotkov volivcev še neodločenih. Med soočenjem sta se kandidata spopadla na številnih področjih, vključno s Subintovo problematično vojaško preteklostjo in obtožbami o kršenju človekovih pravic ter Widodovo neizkušenostjo na politični sceni.

 

Brazilski sindikat delavcev na podzemnih železnicah v Sao Paolu se je odločil za dvodnevno prekinitev stavke. Sprememba delovanja naj ne bi bila posledica napredka v pogajanjih z vlado, temveč tega, da delavci bolj verjetno sledijo negativnemu mnenju lokalnega prebivalstva. Sindikat se bo ponovno sestal v sredo in izglasoval nadaljne ukrepe. S tem ohranjajo grožnjo vplivanja na nemoten potek dogodkov svetovnega prvenstva v nogometu.

 

Na severu Nigerije je ponovno prišlo do ugrabitve skupine žensk. Tudi tokrat naj bi bila odgovorna nigerijska islamistična skupina Boko Haram, ki je v aprilu ugrabila 200 deklet. Od tega dogodka dalje je v državi razglašeno izredno stanje s poostrenim nadzorom, a številni prebivalci pravijo, da so vojaške sile, prisotne na severu države, pogosto neaktivne ali pa celo odsotne.

 

1005

Izmed petih kandidatov bodo izraelski poslanci danes izbrali novo predsednico ali predsednika države. Po sedmih letih tako odhaja Šimon Peres, največ možnosti za nasledstvo pa naj bi imel Reuven Rivlin, bivši predsednik parlamenta. V primeru, da v prvem krogu glasovanja nobeden od kandidatov ne dobi večinske podpore, bo že danes popoldne potekal drugi krog.

 

Začenja se sojenje 15 članom južnokorejske posadke, odgovorne v času aprilske nesreče. Obtožbe se vrstijo od malomarnosti do umora več kot 300 žrtev, večinoma otrok na šolskem izletu. V času nesreče so dobili navodila, naj ostanejo v svojih kabinah, video posnetki pa kažejo posadko, ki medtem zapušča potapljajoči se trajekt.

 

Tajski aktivist Chalad Vorachat, ki je v odziv majskemu državnemu udaru začel z gladovno stavko, je sedaj na kazensko sodišče v Bangkoku vložil tožbo proti vodji vojaške hunte. Njega in druge člane vojaškega sveta, ki je prevzel oblast, obtožuje škodovanja monarhiji in izdajstva. Njihova intervencija in prevzem oblasti naj ne bi imela zakonske podlage in Chalad namerava nadaljevati z gladovno stavko, dokler na Tajskem ne bo izvoljenega predsednika vlade.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness