11. 5. 2016 – 8.05

BritOFF kitajskih paradižnikov

Audio file

8:05

Francoska vlada je napovedala, da bo reformo delovne zakonodaje, ki je povod za več tednov trajajoče proteste, sprejela kar mimo parlamenta. Reforma namreč po vsej verjetnosti ne bi dobila dovolj podpore med poslanci koalicije. Francoska ustava omogoča sprejem reforme z vladnim dekretom, edina možnost, da bi poslanci takšno samovoljo vlade ustavili, pa je glasovanje o nezaupnici in rušenje vlade.

Bangladeške oblasti so z obešanjem usmrtile voditelja opozicijske islamistične stranke Jamat-e-islami Motiurja Rahmana Nizamija. Pred dnevi je bil obsojen zaradi vojnih zločinov v času osvobodilne vojne leta 1971, v kateri se je Bangladeš osvobodil izpod Pakistana. Mnogi današnji voditelji političnega islama v državi so v vojni sodelovali s Pakistanom. Nizami je tako že peti in najvplivnejši islamistični voditelj, ki je bil zaradi vojnih zločinov v zadnjih treh letih usmrčen.

Jemenska vlada in hutijski uporniki so se dogovorili za izmenjavo zapornikov. Še pred začetkom ramadana, to je v začetku junija, naj bi obe strani izpustili polovico zapornikov. Dogovor je bil dosežen v okviru mirovnih pogajanj pod okriljem Združenih narodov.

 

10:05 Surovine

Evropska komisija nadaljuje s sankcioniranjem tretjih držav zaradi nezadovoljivega boja proti nelegalnemu ribolovu. Tako imenovani rumeni karton, ki pomeni opozorilo, so dobili Kiribati, Sierra Leone ter Trinidad in Tobago. Pri vseh treh Evropsko komisijo skrbijo predvsem pomanjkljivi postopki, ki bi omogočali sledljivost izvora rib. Istočasno je komisija dvignila prepoved uvoza rib iz Šrilanke, ki je bila uvedena pred dobrim letom. Evropska unija je končna destinacija približno 40 odstotkov izvoza šrilanških rib.

Kitajska podjetja so napovedala skoraj 2 milijardi dolarjev vložkov v kazahstansko kmetijstvo. Investicije naj ne bi bile usmerjene v nakup zemlje, temveč v izgradnjo prehranske industrije in bodo vključevale 1,2 milijarde dolarjev vreden obrat za procesiranje oljnih semen, poleg tega pa še vložke v mesarsko industrijo in predelavo paradižnikov. Investicije kitajskih podjetij bo predvidoma podprl tudi državni sklad, namenjen investicijam v kitajski projekt izgradnje infrastrukture vzdolž Evrazije, znan tudi kot nova svilena pot.

Britansko-avstralski rudarski gigant Rio Tinto je napovedal 20 milijonov dolarjev investicij v razvoj rudnika litija v Jadarju v Srbiji do konca leta 2017. Zalog litijevega oksida v Jadarju naj bi bilo približno 2 milijona ton, po oceni Ameriške geološke službe pa naj bi bilo vseh svetovnih zalog čistega litija približno 13 milijonov ton.

Priloge
Audio file

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.