3. 11. 2015 – 8.05

Britoff koke

Osma

Avstrijska desničarska stranka svobodnjakov je odstavila svojo poslanko zaradi domnevno antisemitskega zapisa na Facebooku. 58-letna Susanne Winter je na objavo o globalni zaroti "sionističnega denarja Judov" na družbenem omrežju odgovorila: "Lepo, besede ste mi vzeli z jezika!” Podobno tudi stranka nima pomislekev pred podobnim rasističnim diskurzom, usmerjenim proti prebežnikom.

Državni svet je včeraj z 28-imi glasovi za in 5-imi proti izglasoval odložilni veto na novi zakon o javnem naročanju, ki stremi k ekonomični porabi javnega denarja in transparentnim postopkom oddaje javnih sredstev. Predlagatelji veta menijo, da zakon ne prinaša ustreznih rešitev. Minister za javno upravo Boris Koprivnikar pravi, da zakon na novo določa pogoj, da morajo imeti izbrani ponudniki poravnane obveznosti do delavcev, na nekaterih področjih, npr. pri naročanju inženirskih storitev, pa so prepovedali ceno kot edini kriterij izbire. Nasprotniki zakona pa trdijo, da zakon še vedno omogoča izbiro po sistemu najnižje cene in da je nabor panog, pri katerih so ceno kot edini kriterij prepovedali, premajhen.

Še pomembna napoved za današnji dan. Predsednik Borut Pahor bo ob začetku akcije Movember sprejel predstavnike istoimenskega gibanja, ki se zavzema za izboljšanje splošnega zdravja moških. Morda nam bo ob tej priliki razkril, če se bo tudi sam pridružil temu osvobajajočemu ritualu celomesečnega opuščanja britja in bomo lahko na začetku decembra ugledali Brko Borčija.

 

Deseta

Poslušalke in poslušalci, pozdravljeni v zadnjem Britoffu, kjer pozornost kot vsak torek namenjamo organiziranemu kriminalu.

Francijo pretresa škandal Air Cocaine. Dva pilota, ki naj bi tihotapila kokain iz Latinske Amerike v Francijo, sta bila leta 2013 aretirana v Dominikanski republiki s 680 kilogrami kokaina. Prejšnji teden jima je uspel skoraj bondovski pobeg v Francijo, tam pa so ju aretirale francoske oblasti. Peri-petiji medijsko odmevnost povečuje domnevna vpletenost bivšega francoskega predsednika Nicholasa Sarkozyja. Slednji je s privatno letalsko družbo, pri kateri sta bila zaposlena omenjena pilota, večkrat letel. Preiskovalni sodnik je zato zahteval preverjanje telefonskih izpiskov Sarkozyjevega telefona in geo-lociranje Sarkozyja za obdobje domnevnega tihotapljenja drog. Francoskim represivnim organom povezave med tihotapljenjem in Sarkozyjem ni uspelo dokazati.

Ostajamo pri kokainu. Kandidatka za demokratsko nominacijo Hillary Clinton je obljubila, da bo kot morebitna predsednica odpravila razliko v višini kazni za kokain v prahu in crack kokain. Načeloma gre za drugačno pojavno obliko iste droge, kazni pa so precej različne. Za primerjavo, enako kazen bomo dobili za posedovanje enega grama crack kokaina ali 18 gramov kokaina v prahu. Razmerje 18 : 1 obstaja od leta 2010, ko je Obamova administracija sprejela Fair Sentencing Act, prej je bilo namreč to razmerje 100 : 1. Nepošteno razmerje v višini kazni je eden od načinov, kako strpati ameriško revno populacijo v zapore, pri tem pa omogočati relativno varno in poceni uživanje kokaina za japije.

Za konec še dobra novica za irsko trgovino z drogami. Irska je sprejela novo nacionalno strategijo na področju uporabe in prometa z drogami, ki sicer obljublja radikalen paradigmatski premik, edini omembe vredni spremembi pa sta zgolj dekriminalizacija manjših količin marihuane, kokaina in heroina za osebno rabo ter ustanovitev varnih sob za uporabo prej omenjenih drog.

Dodaj komentar

Komentiraj