Britoff konca omejitev

Aktualno-politična novica
29. 7. 2017 - 13.07
 / BritOFF

Lepo pozdravljeni v sobotnem pregledu novic. Začenjamo na Bližnjem vzhodu. Izrael je po dveh tednih umaknil vse pravne in fizične ovire, ki so Palestincem onemogočale vstop v mošejo Al-Aqsa v vzhodnem Jeruzalemu. Kot zadnja ovire je padla omejitev, ki je moškim mlajšim od 50 let onemogočala vstop na področje mošeje. Spomnimo, da so izraelske varnostne sile pred dvema tednoma pred mošejo postavile fizične ovire, kamere in posebna vrata, skozi katerea naj bi Palestinci lahko nadzorovano prehajali. Po 13 dneh protestov in 5 ubitih Palestincih je Izrael umaknil posebna vrata in druge fizične ovire, a starostne in spolne omejitve so do sedaj ostale.

Nadaljujemo pri najtesnejši zaveznici Izraela, Združenih državah Amerike.  Predsednik Donald Trump je po predstavniku za mediji sedaj zamenjal tudi vodjo svojega kabineta. Rienca Priebusa je nasledil dosedanji vodja ministrstva za domovinsko zaščito, upokojeni general John F Kelly.  Zamenjava je prišla zgolj 24 ur po izlivu novega predstavnika Bele hiše za medije, Anthonya Scaramuccija, ki je psoval preko sedaj bivšega vodjo kabineta in preko Steva Bannona, glavnega svetovalca predsednika Trumpa.

Evropska komisija je sprožil formalni postopek proti Poljski zaradi delov njene najnovejše reforme sodstva. Evropska komisija ni zadovoljna s tistimi deli reforme sodstva, ki predividevajo nadzor izvršilne veje oblasti nad sodno. Minister za pravosodje bo namreč imel pravico imenovanja in odstavljanja predsednik sodišč ter podaljševanja mandata sodnikom, ki so dosegli upokojitveno starost. Poleg pa gre Evropski komisiji v nos tudi dejstvo, da je upokojitvena starost sodnikov in sodnic po novem različna - 65 let za moške in 60 za ženske. Poljska ima mesec dni časa, da se odzove. V kolikor bo odziv nezadovoljiv, lahko Evropska komisija zahteva implementacijo reform. V kolikor Poljska po dveh mesecih ne bi reformirala sporne zakonodaje, pa bi primer lahko končal na Evropskem sodišču.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness