Britoff kraljevega prisluškovanja

Aktualno-politična novica
img recog fck u
28. 2. 2014 - 10.00
 / BritOFF

0700

Vrhovni svet ukrajinske avtonomne republike Krim je razpustil regionalno vlado in za naslednjega premierja izglasoval vodjo proruske stranke. Prav tako je bila izglasovana izvedba referenduma o bodočem položaju Krima, ki se bo odvil 25. maja.

Razmere na Krimu se nadaljujejo tudi na ljudski fronti. Oborožena skupina je za več ur zasedla terminal za notranje lete na letališču krimske prestolnice Simferopol. Namen obiska je bilo iskanje domnevnih ukrajinskih vojakov, ki so jih centralne oblasti napotile v Krim. Ker dotičnih vojakov niso našli oziroma jih na letališču ni bilo, se je oborožena skupina za nastale neprijetnosti opravičila in odšla.

Rusija je obelodanila širitev svoje vojaške prisotnosti po svetu. Odpira namreč dogovore z Alžirijo, Ciprom, Nikaragvo, Venezuelo, Kubo, Sejšeli, Vietnamom in Singapurjem glede možne uporabe pristanišč za oskrbovanje vojaških ladij. Prav tako se z nekaterimi izmed naštetih držav dogovarja o možni uporabi letališč za oskrbovanje ruskih bombnikov dolgega dosega. Mimo bodočih dogovorov,pa je presenetila novica, da je na obisk v kubansko Havano prišla ruska prisluškovalna ladja Viktor Leonov.

 

0800

Kitajska je v odgovor na ameriško poročilo o stanju človekovih pravic po svetu, kjer je bila izpostavljena tudi Kitajska, izdala poročilo o stanju človekih pravic v Združenih državah Amerike. V poročilu so bili izpostavljeni ameriški program prisluškovanja, sodno preganjanje žvižgačev, problematična orožarska zakonodaja in množični pomori, napadi z brezpilotnimi letali, visoka nezaposlenost ter uporaba ilegalne in mladoletne delovne sile v kmetijstvu.

Kitajski premier Li Keqiang je opozoril na nujnost hitre implementacije spremenjene zakonodaje glede omejevanja rojstev. Kitajska je že lanskega novembra omilila politiko enega otroka, saj ima sedaj par lahko dva otroka, če je vsaj eden od staršev edinec. Premierjev govor je bil namenjen predvsem lokalnim oblastem, da začnejo hitrejšo implementacijo novih pravil.

Zračna onesnaženost na Kitajskem dosega rekordno razsežnost, kar je v nekaterih delih podobno stanju nuklearne zime. Izjemno gost smog že en teden pokriva šest južnih provinc do te mere, da preprečuje rastlinsko fotosintezo, kar bi znalo privesti do slabe letine in posledičnega pomanjkanja hrane.

 

0900

Rim se sooča z možnostjo stečaja. Le nekaj dni po nastopu nove zadolžitve je premierju Matteu Renziju spodletel zakon za finančno pomoč Rimu, podan že s strani njegovega predhodnika. Naslednje vprašanje je, ali bo sveži premier nadaljeval poskus rešitve ali pustil, da gre Rim v stečaj. Trenutni dolg znaša 816 milijonov evrov, v primeru stečaja pa se bo privatiziralo javna podjetja, zviševalo davke in nižalo plače zaposlenim v upravi.

Nemška kanclerka Angela Merkel je na obisku v Angliji potrdila pomembnost angleškega glasu v Evropski uniji, vendar je izpustila omembo kakršnekoli možnosti za konkretne reforme. Angleški premier Cameron namreč obljublja, da bo po morebitni ponovni izvolitvi leta 2015 v Evropski uniji poskušal izpogajati boljši položaj za Veliko Britanijo. Obenem napoveduje za leto 2017 razpis referenduma o angleškem izstopu iz Unije.

Po podatkih sirskih oblasti sta se januarja odvila dva poskusa napadov na konvoje, ki so prevažali kemično orožje na poti do uničenja. Obenem so razkrili, da sta dve skladišči s kemičnim orožjem nedostopni zaradi spopadov.

 

1000

Glede na najnovejša razkritja Snowdna britanska prisluškovalna agencija GCHQ zajema posnetke milijonov spletnih kamer uporabnikov Yahoojeve storitve Messenger. Le v enem šestmesečnem obdobju leta 2008 se je prestregla komunikacijo 1,8 milijona uporabnikov, ne ve pa se, ali se je od takrat program vdora v zasebnost zmanjšal ali zvišal.

Vrhovno sodišče Združenih držav Amerike je de facto ukinilo četrti amandma, ki ščiti pred nepooblaščenim policijskim preiskovanjem. Po novem lahko policija stanovanje preišče brez pooblastila, četudi lastnik temu nasprotuje. Edini pogoj je, da se predhodno lastnika odstrani iz prostorov. Dežela svobode torej …

“Svetovna banka”, “Združenje za hrano in kmetijstvo” ter “svetovni surovinski inštitut” so v skupnem poročilu ocenili, da se na globalni ravni zavrže med četrtino in tretjino hrane, pridelane za hranjenje ljudi. Večino se zavrže v razvitem svetu, saj v enem letu povprečna ameriška štiričlanska družina vrže stran za dobrih 1000 dolarjev hrane, ki se je pokvarila v hladilniku. 50 odstotkov zavržene hrane se tudi drugod po svetu odvije šele po nakupu, medtem ko se preostanek izgubi med predelavo in transportom.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.