Britoff medmrežja v Etiopiji

Aktualno-politična novica
Etiopija internet cafe
18. 10. 2016 - 8.05
 / BritOFF

ob 8:05

Amy GoodmanSodišče v Severni Dakoti je razsodilo, da Amy Goodman, legendarna novinarka z medijske hiše Democracy Now!, ni kriva povzročanja izgredov ob protestih proti gradnji naftovoda. Oblasti so nalog za njeno aretacijo izdale po 3. septembru, ko je poročala o dogajanju na protestu plemena Standing Rock Sioux in drugih staroselcev. Ti so preprečevali gradnjo naftovoda, ki bi ogrožal snažnost vode za njihov rezervat. Več o protestih izveste v Kultivatorju z naslovom Živi zid proti naftovodu. Od začetka protestov staroselcev so oblasti aretirale 27 oseb zaradi njihove udeležbe na protestih. Amy Goodman je razsodbo sodišča označila za zmago svobodnega novinarstva, državni tožilec pa je izjavil, da se še ni odločil, ali bo nadaljeval z njenim sodnim pregonom.

NauruAmnesty International je izdal poročilo o ravnanju avstralskih oblasti z begunci na Nauruju. Poročilo avstralske oblasti obtožuje načrtnega mučenja beguncev z namenom zastraševanja. Med primeri poročajo o tem, da so učiteljice begunske otroke redno pretepale, vrstniki pa so jim grozili z mačetami. Minister za migracije Peter Dutton je zatrdil, da poročilo jemlje resno, vendar so marsikaj v njem neresnične obtožbe in pretiravanja. V organizaciji pa menijo, da je avstralska vlada kršila mednarodno Konvencijo o mučenju, zaradi česar bi bila lahko pravno preganjana.

Organizacija WikiLeaks je objavila, da dela na kriznem načrtu. Kot trdi, je namreč njenemu ustanovitelju Julianu Assangeu neznana oseba iz ekvadorske vlade v soboto popoldan prekinila dostop do interneta. Ukrep je sledil kmalu po WikiLeaksovi objavi govora Hillary Clinton predstavnikom Goldman Sachsa. Kljub temu organizacija nadaljuje z delom: objavila je nov sveženj mailov Johna Podeste, vodje Clintonine predvolilne kampanje. Ti govorijo predvsem o načrtih, kako pridobiti na svojo stran latino prebivalstvo, in o poziciji, ki bi jo zavzeli do porok homoseksualcev.

ob 10:05

Etiopija cyber cafeV tehnološkem britofu se selimo v Etiopijo. Zaradi protestov največjih etiopskih etničnih skupin Oromo in Amhara, ki potekajo že skoraj leto dni, je tamkajšnja vlada prejšnji teden uvedla izredno stanje. Vladni ukrepi med drugim predvidevajo tudi prepoved objavljanja s protesti povezanih statusov na socialnih omrežjih.

Ob izrednem stanju v Etiopiji sta prepovedana vsakršno izražanje ali komunikacija, ki bi lahko bila povod za nasilje. Tako je prepovedana tudi gesta z dvignjenimi rokami, prekrižanimi v zapestjih. Prepovedano je tudi gledanje Oromijske medijske mreže ter Etiopske satelitske televizije in radija. Gre za medija etiopske diaspore, ki podpirata proteste. Med mediji sta prepovedana tudi Glas Amerike in Nemški radio.

Vlada pa je prepoznala tudi medijski potencial socialnih omrežij. Etiopski obrambni minister je tako napovedal, da bo vojska nadzorovala prejemanje in objavljanje informacij na socialnih omrežjih ter proti temu ukrepala. Kazen za objavo, ki bi po mnenju vojske lahko spodbujala nasilje, je med tri in pet let zapora.

Open source internetRepresivni organi pa s preiskavami socialnih omrežij ne bodo imeli veliko dela. V glavnem mestu Adis Abeba je že en teden onemogočen dostop do medmrežja. Koliko časa bo blokada komunikacij trajala, še ni znano.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness