Britoff na dnu morja

Aktualno-politična novica
14. 4. 2021 - 10.05
 / BritOFF

Pozdravljeni v drugem sredinem BritOFFu, kjer nas ne zanimajo aktualne novice, ampak zgolj preteklost. Tokrat na dnu morja. Na današnji dan pred 101 letom se je tam namreč znašel prekooceanski parnik Titanik. Titanik je svoj nesrečni konec slavno vzel že na prvem prečkanju Atlantika na poti iz Anglije v New York. Kapitan ladje Edward Smith in dva najvišja častnika so ladji sledili na dno Atlantika. Najvišji častnik, ki je preživel nesrečo, je bil tako Charles Lightoller, ki se je sredi tridesetih let takole spominjal usodnega trka z ledeno goro.
 
Izjava
Omenjeni Joseph Boxhall je ob nesreči opravljal dolžnost na mostu in kapitan Smith ga je poslal v podpalubje, da preveri morebitno škodo pod nivojem morske gladine. Na prvi pogled je trup namreč izgledal nepoškodovan. Po rangu je bil 28-letni Boxhall peti od sedmih častnikov na ladji. Kot zadnji preživeli častnik na Titaniku je umrl leta 1967, pet let pred smrtjo pa je svoje izkušnje opisal v intervjuju za BBC.
Izjava

Kmalu je na ladji zavladal strašen trušč.

Izjava

Najbolj slavna pričevalka s Titanika je v času televizije postala Edith Rosenbaum, hčerka uspešnega ameriškega judovskega poslovneža, ki je v Parizu delala kot modna poročevalka. Znamenita je postala anekdota, da je imela pri reševanju s seboj glasbeno škatlico v obliki prašiča, s katero je nato zabavala otroke v rešilnem čolnu.
Izjava

Titanik je potonil v manj kot treh urah. Utonilo je okoli 1500 ljudi od nekaj več kot 2200 na krovu.

Izjava

Med potniki je bilo tudi pet Slovencev, od katerih sta preživela dva, Franc Karun iz Milj pri Šenčurju in njegova takrat petletna hčerka Manca. V začetku sedemdesetih let je intervju z njo opravil kasneje legendarni novinar RTV-ja Tomaž Terček.
 

Izjava

 

 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness