1. 6. 2015 – 7.00

Britoff napetosti

Sedma

Imamo jo! Novo pandemijo namreč. Mediji težko preživimo brez občasne kosti za glodanje, ki se manifestira v obliki množične zdravstvene katastrofe. Najnovejši virus se imenuje dihalni simptom Bližnjega vzhoda. Izoliran je bil že leta 2012, množično pa se prvič začne pojavljati junija lani. Val poročanja je, vsaj v ameriških medijih, sprožila novica, da se je virus preselil v Azijo, natančneje v Južno Korejo. Do zdaj so za njim zbolevali le prebivalci Savdske Arabije, kar pa kolegom jenkijem očitno ni predstavljalo razloga za skrb.

Le nekaj tednov po poročilu mirovne skupine Razbijmo tišino o kršenju mednarodnega prava v Gazi s strani izraelske vojske je ameriško zunanje ministrstvo to obdarilo. Država Izrael bo dobila slabi dve milijardi za nove vojaške igračke. Pa začnimo z naštevanjem; 14.500 nadgradenj za rakete, 12.000 bomb, 50 bomb posebej načrtovanih za bombardiranje podzemnih bunkerjev in 3000 zloglasnih raket Hellfire. Judje na Bližnjem vzhodu lahko zdaj spijo bolj mirno.



Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je bivšemu gruzijskemu šefu države dal več kot le ukrajinsko državljanstvo. Mikhail Sakašvili, nekdanji predsednik Gruzije, je namreč postal vodja regije Odessa. Imenovanje je močno simbolično sporočilo, Sakašvili je namreč ljubljenec zahoda. Njegov mandat bo večno pomnjen predvsem po korenitih neoliberalnih reformah in vojni z Rusijo. V Odessi živijo pretežno Rusi, a Sakašviliju za to ni mar. Želi si enotnosti ne glede na jezik in konec korupcije. Proti novoimenovanemu šefu regije je sicer gruzijsko tožilstvo vložilo obtožnico zaradi zlorabe moči, a ga nova domovina ne bo izročila.

Osma

Napetost med ZDA in Rusijo spominja na neprijetno tišino prvega zmenka. Obe strani se namreč le nestrpno opazujeta in vsake toliko izmenjata kakšno provokativno repliko. V geopolitičnem smislu replika kakopak pomeni premik ladjevja. Vroči točki sta Črno in Južno kitajsko morje. Najprej k prvemu.

Ameriški rušilec USS Ross, opremljen z vodnimi raketami, naj bi plul na robu ruskih teritorialnih voda in se odpravljal v smer proti Rusiji. Ta naj bi zato v stanje pripravljenosti dala svoja jurišna letala Suhoj Su-24. Medtem ko uradna Moskva incidenta ne komentira, pa ameriško obrambno ministrstvo trdi, da ameriška flota v Črnem morju ostaja znotraj mednarodnih voda in izvaja operacije, ki so predvidene v mednarodnem pravu.

Naprej. V Južno kitajsko morje, kjer sicer dolžine spolnih udov že dlje časa merita Kitajska in ZDA, prihaja Rusija. Vključitev ruske mornarice v vojaške vaje je predvidena za leto 2016, z Rusi pa bodo skupaj vadili Brunejci. Tako je govoril ruski obrambni minister Anatolij Antonov na shodu obrambnih ministrov v Singapurju. Razlog za vključitev v vojaške vaje je predvsem skrb za nacionalno varnost, ki jo predstavlja prisotnost ameriške vojske in režirane ‘barvne’ revolucije.

Kaj bo prinesla prisotnost novega igralca v tej z nafto in zemeljskim plinom bogati vodni regiji, pa bo pokazal šele čas, zagotovo pa veliko zavisi od širše geopolitične slike.

 

Dodaj komentar

Komentiraj