BritOFF oživljanja smučišča Kobla

Aktualno-politična novica
22. 6. 2021 - 10.05
 / BritOFF

Samo ob 10. uri

V torkovem BritOFFu na frekvenci Radia Študent se posvečamo lokalnim tematikam. Čeprav smo sredi prvega vročinskega vala letošnjega poletja, ko smučarje – četudi so sezono na najvišje ležečem slovenskem smučišču na Kaninu končali šele prejšnjo soboto – najdemo kvečjemu na vodi in ne na snegu, bomo na kratko predstavili zadnje dogajanje v zvezi z enim izmed gorenjskih smučišč.

Vlada je pred slabima dvema tednoma, 10. junija, sprejela uredbo o koncesiji za graditev žičnic v Bohinjski Bistrici, natančneje na območju smučišča Kobla. Pobudo za gradnjo je na Ministrstvo za infrastrukturo, v okviru katerega deluje pristojni Sektor za železnice in žičnice, podala družba 2864 Bohinj, ki je v lasti južnotirolskega proizvajalca žičniških naprav, podjetja Leitner, in njegovega zastopnika za območje Balkana. Omenjena družba je pridobila lastništvo nad vsemi žičniškimi napravami in objekti na Kobli, potem ko je lani stekla prodaja premoženja podjetja Kobla ŽTG – žičnice, turizem, gostinstvo, ki je oktobra 2019 po dolgem obdobju finančnih težav – smučišče je nazadnje obratovalo v sezoni 2010/11, leta 2012 pa je izgubilo koncesijo – pristalo v stečaju.

Zaradi vladne uredbe se bo v občini Bohinj pričelo rušenje objektov, ki so označeni kot črne gradnje.
 / 2. 8. 2012
V skladu z Zakonom o žičniških napravah za prevoz oseb je z izdajo uredbe o koncesiji, ki določa območje gradnje in zahteve do prihodnjega koncesionarja, tako zadoščeno prvemu izmed treh pogojev; za začetek gradbenih del mora investitor pridobiti še koncesijo za žičniško napravo in gradbeno dovoljenje. Za vlečnico Kozji hrbet, ki bo povezovala nove krožne kabinske žičnice, imenovane Badjura, Zois in Ceconi, Bohinj 2864 koncesijo že ima – občina Bohinj mu jo je podelila lani, potem ko je prejšnja v času pridobivanja ustreznih dovoljenj za žičniške naprave in smučarski center 2864 zapadla. Omenjene krožne kabinske žičnice bodo zgrajene med Bohinjsko Bistrico, Ravnami, vrhom Koble in Slatnikom.

O (ne)delovanju bohinjskih hotelov
 / 31. 8. 2017
V začetku prihodnjega leta bo minilo 50 let od prvega zagona žičniških naprav na Kobli. Ali bodo te ob okrogli obletnici, po desetletju mirovanja, obratovale? Po napovedih bi, če jim bo v družbi 2864 Bohinj uspelo urediti in vzpostaviti sistem umetnega zasneževanja, Kobla prve smučarje sprejela decembra letos – ne glede na obilnost snežnih pošiljk. To bi bila za celovit turistični razvoj Bohinja, ki zaradi propadajočih hotelov – te zdaj obnavljajo – in pomanjkanja zimske ponudbe živi predvsem od poletne sezone, vsekakor pomembna pridobitev.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness