Britoff obiska Obame

Aktualno-politična novica
25. 3. 2014 - 10.00
 / BritOFF

SEDMA

 

Začenja se sojenje na ameriškem vrhovnem sodišču o tem, da bi morala zasebna podjetja plačevati kontracepcijo svojim delavkam. To predvideva zdravstvena reforma predsednika Obame, podjetje Hobby Lobby, ki je tožnik na sodišču, pa taka določila izpodbija, saj naj bi bila v nasprotju z njihovimi verskimi prepričanji. Sodba bo še posebej pomembna, ker bodo ob morebitni ugoditvi na podlagi podobnih argumentov podjetja lahko diskriminirala tudi istospolno usmerjene in vse, ki na kakršenkoli način ne ustrezajo kriterijem posamezne vere.

Po objavi posnetkov, na katerih pripadniki šrilanške vojske s palicami nedovoljeno disciplinirajo ženske rekrutke, je šrilanška vojska priznala avtentičnost posnetka in dejstvo, da je posneto ravnanje napačno. Ženske na posnetku, ki ga je objavila protivladna spletna stran, naj bi bile kaznovane zaradi kršitve vojaške discipline, posnetek pa je pomemben tudi zato, ker šrilanška vojska že dolga leta zanika neustrezno ravnanje s tamilskimi priporniki, kar pa posnetek postavlja pod še večji vprašaj.

Zdaj pa je konec najbolj dolgočasne in razvlečene medijske drame v zadnjem času. Malezijski premier Najib Razak je namreč oznanil, da je po sveži analizi satelitskih posnetkov jasno, da je šestnajst dni pogrešano letalo strmoglavilo v južni Indijski ocean, za 239 ljudi na krovu letala pa ni več upanja. Razbitin letala kljub temu še niso našli.

 

OSMA

 

Združeni narodi so potrdili, da virus, ki je v Gvineji terjal že več kot 60 smrtnih žrtev, kljub podobnim simptomom ni ebola. Okužba se je sicer z gozdnatega juga države preselila tudi v prestolnico Conakry, kjer so prebivalci od oblasti že dobili SMS-sporočila, v katerih jih mirijo, naj ne zganjajo panike in si roke umivajo z milom.

Ob začetku vrha za jedrsko varnost v Haagu so tri države napovedale, da se bodo odpovedale manjšemu delu svojih jedrskih zalog. Japonska je tako obljubila, da bo v uničenje Združenim narodom predala 300 kilogramov plutonija in 200 kilogramov urana, Italija in Belgija pa se bosta odpovedali presežku radioaktivnega materiala, ki nastane pri fiziji, in s tem domnevno zmanjšali možnost jedrskega terorizma.

Floridski tožilec bo razkril rezultate preiskave o smrti Ibragima Todaševa, prijatelja enega od bombašev na lanskem Bostonskem maratonu. Tega so agenti ameriškega Zveznega preiskovalnega urada, krajše FBI, po prostovoljnem večurnem zaslišanju sedemkrat ustrelili in ubili. Razlog naj bi bil, da je na svojem domu, kjer je potekalo zaslišanje, proti preiskovalcu zamahnil z nožem, vendar pa FBI zgodbo ves čas spreminja. Poleg tega je bil Todašev ustreljen tudi v vrh glave, kar po mnenju mnogih nakazuje na usmrtitev.

 

DEVETA

 

Svetovna zdravstvena organizacija v novem poročilu opozarja, da vsako leto zaradi onesnaženja zraka umre 7 milijonov ljudi. Polovica jih umre zaradi notranje onesnaženosti, ki jo največkrat povzročajo različni kuhalniki in gorilniki v zaprtih prostorih, ostali pa so žrtve zunanjega onesnaženja. Ocena o smrtih je kar dvakrat večja od prejšnjih številk, Svetovna zdravstvena organizacija pa opozarja, da je za natančno določitev, kateri trdi delci v zraku so najbolj škodljivi, še vedno potrebnih več raziskav.

O onesnaževanju poroča tudi Evropska agencija za okolje, saj ugotavlja, da je v letu 2012 kar 11 članic Evropske unije preseglo dovoljene količine izpusta nevarnih snovi. Največ držav, med njimi tudi Slovenija, ima težave s preveč dušikovega oksida v zraku, kar povzroča predvsem veliko število avtomobilov in tovornjakov. Kljub temu agencija ugotavlja, da se je gledano v celoti onesnaževanje zmanjšalo.

Od onesnaženja pa k praznikom. Ob materinskem dnevu, ki ga obeležujemo danes, Zveza študentskih klubov Slovenije v Rožni dolini ob 17. uri pripravlja prireditev Škisova štorklja, posvečeno študentskim družinam. Osnovni ideji projekta Škisova štorklja sta aktivno vključevanje mladih družin v ozaveščanje javnosti glede problematike študentskih družin in informiranje mladih družin glede novosti in ugodnosti.

 

DESETA

 

Predstavniki sedmih svetovnih velesil so se zbrali na svojem posvetu najvplivnejših, na katerem pa ni Rusije. Hkrati so tudi odpovedali vrh G8, ki se je imel zgoditi v Sočiju, in tako ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu še enkrat več pokazali simbolično nestrinjanje v zvezi z njegovim ravnanjem z Ukrajino. Da pa ne bi ostalo le pri simboličnih akcijah, so veljaki napovedali tudi nove gospodarske sankcije in načrtno zmanjševanje energetske odvisnosti od ruskega plina.

Prišlo pa je tudi do srečanj na drugi strani. Ob robu Vrha za nuklearno varnost sta sta se namreč prvič po krimski krizi srečala ruski zunanji minister Sergej Lavrov in njegov ukrajinski kolega Andrij Dešicja. Lavrov je po sestanku povedal, da bosta državi poskušali vzpostaviti dialog, ki bo vzel v obzir vse prebivalce Ukrajine in Krima, omenil pa je tudi, da izključitev Rusije iz G8 ni nobena tragedija in da se v primeru, da je to preživet format, pač ne bodo več tako sestajali.

V Buselj, kjer se vse skupaj odvija, pa prvič prihaja tudi prvi med enakimi, ameriški predsednik Barack Obama. Današnji enodnevni obisk bo Belgijo stal 10 milijonov evrov zaradi povečane varnosti in delno zaprte prestolnice. Poleg tega bo Obama s sabo pripeljal 900 pribočnikov močno spremstvo in za tri tovorna letala opreme. Od prostočasnih aktivnosti Obama načrtuje ogled pokopališča ameriških vojakov iz prve svetovne vojne, jutri pa se predsednik že seli v Rim na obisk k papežu Frančišku.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.