30. 5. 2012 – 10.10

BritOFF od katerega boli glava!

07:05

Somalijski predsednik Sheikh Sharif Sheikh Ahmed je nepoškodovan  izšel iz napada, ki so ga na njegov oboroženi konvoj med med obiskom  s strani Afriške unije na novo zasedlega mesta Afgoye izvedli pripadniki islamistične skupine Al-Shabab. Do napada je prišlo na poti med prestolnico Mogadiš in mestom Afgoye, ki se nahaja 30 kilometrov stran od somalijskega glavnega mesta in je bilo do nedavnega utrdba skupine Al-Shabab, od koder so imeli lahek dostop do Mogadiša. V napadu je bil ubit en vojak somalijske vlade, štirje so ranjeni.

V poročilu, ki ga je izdal Afriški forum za otroško politiko so ugotovili, da se je število posvojenih afriških otrok, ki jih posvojijo državljani držav iz drugih kontinentov sveta v zadnjih osmih letih povišalo za kar 400%, kar v številu pomeni, da je bilo takih primerov 41.000. Večina ti. sirot, ki jih posvajajo iz Afrike ima vsaj še enega živečega starša, pogosto pa so ravno ti tisti, ki jih v posvojitev prodajo in sicer za nekje od 10 – 30.000 ameriških dolarjev. Največ inter-kontinentalnih posvojitev v Afriki omogoča Etiopija, več na svetu pa samo še Kitajska. Večina teh otrok svoj novi dom najde v Združenih Državah Amerike, kjer je zanimanje veliko, saj jim doma baje primankuje “otrok, primernih za posvojitev”.

Zaradi nedavnega pokola civilistov v sirskem mestu Houla je več evropskih držav, med njimi Francija, Nemčija in Velika Britanija, ter Zružene Države Amerike izgnalo diplomatske predstavnike Sirije. Sirske veleposlanike oziroma diplomate so za nezaželene osebe razglasili tudi v Italiji, Španiji, Bolgariji, Kanadi, na Nizozemskem in Avstraliji. Še nekaj držav, med njimi Belgija, Avstrija in Grčija,  je sirske diplomate v svojih državah poklicalo na pogovor, Ruski zunanji minister Sergej Lavrov, pa je o situaciji raje spregovoril s posebnim odposlancem Združenih narodov in Arabske lige za Sirijo Kofijem Annanom in to preko telefona. Sirski opozicija je odločitev držav o izgonu predstavnikov režima sirskega predsednika Bašarja al Asada že pozdravila. Sirski nacionalni svet je obenem mednarodno skupnost pozval, naj prekine vse stike z al Asadovim režimom, Varnostni svet ZN pa so pozvali, naj sprejme resolucijo, ki bo preprečila genocid v Siriji.

ob 08:05

Predsednik Združenih držav Amerike, Barack Obama je podelil Medalje Svobode, najvišje ameriško odlikovanje za civilistem, delujoče na področju politike ali kulture. Letos je bilo nagrajencev 13, med njimi glasbenik Bob Dylan, astronavt John Glenn, izraelski predsednik Šimon Peres, pisateljica Toni Morrison in političarka Madeleine Albright.



Slovenska vlada je obravnavala racionalizacijo diplomatsko-konzularne mreže, ki jo je zunanji minister Karl Erjavec označil kot potrebno zaradi bistvenega zmanjšanja proračuna za ministrstvo. Katera veleposlaništva ali konzulate naj bi Slovenija zaprla, minister še ni razkril, je pa pred časom nakazal, da med drugim razmišljajo o zmanjšanju števila veleposlaništev v Skandinaviji ter zaprtju veleposlaništva na Portugalskem in konzulata v New Yorku. Po besedah Erjavca bodo pri zapiranju upoštevali politično in gospodarsko sodelovanje, znesek, ki se privarčuje, znanstveno in kulturno sodelovanje ter prisotnost Slovencev v državi. Ministrstvo naj bi s tem vsako leto privarčevalo dva milijona evrov.



Branje na lastno odgovornost!! V Floridi je ob avtocesti v Miamiju policist ustrelil golega moškega, ki je z zobmi trgal obraz z drugega golega moškega in pri tem, po besedah policista, rjovel kot žival. Prizor je med vožnjo opazil kolesar, ki naj bi skušal kanibaliziranje ustaviti s klicanjem agresorja, ki pa se nanj ni oziral. Tudi policist naj bi, preden ga je ustrelil, poskušal z besedami, vendar brez uspeha. Ko pa je v njegovih ustih zagledal kose človeškega mesa, tega ni več prenesel in ga je ustrelil. V bolnišnici, kamor so prepreljali žrtev napada, so dali izjavo, da takih ran še niso videli, saj naj bi žrtvi manjkalo kar 75 odstotkov obraza, je pa preživela. Seveda so oblasti ugotovile, da so bile vmes droge, tako napadalec, kot tudi njegova žrtev naj bi namreč vzela “neke nove vrste LSD”, ki te napravi tako vročega, da se moraš sleči. Kako pa vpliva na lakoto, ni bilo moč ugotoviti.

ob 09:05

 

Britoffe nadaljujemo v še vedno tresoči se Italiji. Tla na severovzhodu Italije se namreč še vedno niso umirila. Po torkovem potresu v regiji Emilia Romagna so se minulo noč tla zatresla še 41-krat, pri čemer je najmočnejši popotresni sunek dosegel magnitudo 3,4. Po zadnjih podatkih je potres zahteval najmanj 16 smrtnih žrtev, 350 ljudi je ranjenih. Najnovejše tresenje tal je popolnoma ali delno uničilo več kot 8000 hiš in stanovanj, medtem ko je že 20. maja brez strehe nad glavo ostalo okoli 6000 prebivalcev.



Minulo noč so se ponovno tresli tudi košarkarski obroči severnoameriške profesionalne lige NBA. Košarkarji San Antonio Spurs so v drugi tekmi finala zahodne konference doma s 120 proti 111 premagali Oklahomo Thunder in povedli z 2:0 v zmagah. Pri rekordni 20. zaporedni zmagi ostrog iz San Antonia je bil najbolj razpoložen Francoz Tony Parker, ki je dosegel 34 točk, sledil mu je Argentinec Manu Ginobili z dvajsetimi točkami. Pri gostih, ki so zaostajali ves čas tekme, v zadnji četrtini pa so se po zaostanku z 22 točkami razlike nevarno približali, sta največ točk dosegla Kevin Durant 31 in James Harden 30 točk, pri čemer je vredno poudariti, da je imel slednji met iz igre 10-13. 36 letni veteran San Antonio Spursov Tim Duncan je poleg sicer dokaj skromnih 11ih točk v statistiko vpisal še 12 skokov in 4 banane.  



Še ena banana pa je doletela špansko naftno podjetje Repsol, ki je sporočilo, da se po neuspešnem iskanju nafte okoli 50 kilometrov severno od obale umika iz Kube. Neuspeli poskus je Repsol stalo nič manj kot 100 milijonov ameriških dolarjev. Z iskanjem nafte v kubanskih vodah naj bi po Repsolu nadaljevala malezijska naftna družba Petronas.

ob: 10:05

 

No začnimo, vsaj uradno, s prvim tičem tega sveta. Ameriški predsednik Barack Obama je v Beli hiši trinajstim podelil tako imenovano medaljo svobode, baje najbolj spoštovano in cenjeno civilno odlikovanje, ki lahko doleti posameznico ali posameznika zaradi njenih, njegovih umetnostnih, kulturnih ali političnih dosežkov. Med letošnjimi dobitniki so na primer glasbenik Bob Dylan, astronavt John Glenn in presenetljivo izraelski predsednik Šimon Peres.



Izbor nekaterih dobitnikov medalje svobode je logičen. Spet drugi pri človeku povzročijo prebavne motnje in vsaj deset minuten tehten premislek na udobni, po možnosti domači školjki. Dylanove pesmi, kot so Blowin 'In The Wind in The Times so postale prave himne proti vojnih in civilnih gibanj za človekove pravice. S kakšnimi dosežki na področju svobode se lahko pohvali nekdanja ameriška državna sekretarka Madeleine Albright, ki je funkcijo opravljala od leta 1997 do leta 2001 in za to prejela medaljo svobode? Kot pravi primer borke za svobodo je Pat Summitt. Gre za košarkarsko trenerko, ki je dobila več iger oziroma tekem kot kateri koli drugi trener. Še bolj pomembno kot zmage na igrišču so zmage v življenju, saj je iz objema ameriških getov spravila več deklet ali če želite ameriških državljank kot jih je sposobno ameriško zavoženo javno šolstvo izobraziti. Pat Summitt je prisotna tudi v različnih družbenih gibanjih in predstavnica Društva proti Alzheimerjevi bolezni.



Naj vam le še naštejemo nekatere predhodne dobitnike tako imenovane medalje svobode. Med njimi najdemo našo vse svetovno mater Terezo, znanstvenika Stephena Hawkinga, tu je eden od najbolj znanih filmskih producentov in ustvarjalcev številnih animiranih likov Walt Disney, igralka in pevka Doris Day in še boginja soul glasbe Aretha Franklin. A še enkrat vas vprašam kaj imajo skupnega Miki Miška, glasba, znanost, predvsem pa svoboda in Margaret Thatcher? Tako je nič. Na spisku dobitnikov medalje svobode je namreč povsem nekredibilno in na podlagi čudnih kriterijev tudi železna lady.



Medtem ko Obama izigrava Miki Miško prva dama Združenih držav Amerike Michelle Obama intenzivno vrtnari. Svoje bogato vrtnarsko znanje pa je morala deliti z vsemi Združenimi državami. Ob tej priložnosti je izdala knjigo o vrtnarjenju v Beli hiši in o zdravi prehrani, ki jo je promovirala na številnih televizijah, kjer pa ni govorila le o vrtnarjenju. Vrtnarjenje v Beli hiši je označila za zelo varno zadevo, saj zaradi visoke ograje in oboroženih varnostnikov nima težav z divjadjo. Med drugim je svetu obelodanila, da predsednik nikoli ni bil navdušen nad peko na žaru, čeprav se ne pritožuje, če to že mora početi. Michelle je še dejala, da je pripravljena opravljati tudi javno službo. Good for you!

 

 

Dodaj komentar

Komentiraj