BritOFF političnega kadrovanja v TNP

Aktualno-politična novica
13. 12. 2021 - 10.00
 / BritOFF

V ponedeljkovem BritOFFu na frekvenci Radia Študent se posvečamo lokalnim tematikam – tokrat kadrovskim rošadam na direktorskem mestu Javnega zavoda Triglavski narodni park, krajše TNP.

Po poteh izboljšanja kvalificiranih vrst in habitatnih tipov v TNP
 / 21. 7. 2021

Minulo sredo bi moral svet zavoda, ki ga vodi Bojan Dejak z Ministrstva za okolje in prostor, oblikovati mnenje o Titu Potočniku, kandidatu za novega direktorja, ki ga je predlagala vlada, vendar je bila seja za teden dni prestavljena.

Svet zavoda, ki poda mnenje k na razpisu prijavljenim kandidatom, ima sicer zgolj posvetovalno vlogo. To pomeni, da vlada, ki direktorja imenuje, ni zavezana k upoštevanju podanega mnenja in ga lahko v celoti zaobide. 

Postopek imenovanja direktorja je urejen v Sklepu o ustanovitvi javnega zavoda TNP. 18. člen določa pogoje, ki jih mora direktorski kandidat izpolnjevati, da se prijava šteje za ustrezno. Ker med pogoji niso zahtevane nikakršne strokovne izkušnje s področja varstva narave, varstva kulturne dediščine ali upravljanja zavarovanih območij, v društvu za varstvo Alp, CIPRA Slovenija, že dalj časa opozarjajo na problematičnost takšne pravno-formalne ureditve. Tega, da direktor pozna področje dela zavoda, kar je določeno z omenjenim členom sklepa o ustanovitvi, namreč ni mogoče natančno ugotavljati, saj nikjer ni podrobno določeno, na kakšen način naj bi kandidat potrebne kompetence izkazoval oziroma dokazoval. Več o “zgodovinski” kobajagi transparentnosti postopka pove Matej Ogrin, predsednik CIPRE Slovenija.

Izjava

Ureditev, v kateri vlada “povozi” stališče stroke, zastopane v svetu zavoda, se tako kaže kot neprimerna in bi jo bilo treba reformirati. Kako? 

Izjava

Na tokratni razpis za direktorja Javnega zavoda TNP se je prijavilo šest kandidatov, med njimi uvodoma omenjeni Tit Potočnik, ki ga je izbralo Ministrstvo za okolje in prostor Andreja Vizjaka, strokovnjaka za davke in korporativno upravljanje. Kot poroča portal Necenzurirano.si, velja Potočnik za kader SDS, ki je v kvoti te stranke poleti postal predsednik nadzornega sveta družbe Plinhold, edine lastnice družbe Plinovodi, ki jo obvladuje država in ki upravlja s slovenskim prenosnim plinovodnim omrežjem.

Kot rečeno, bo – ne glede na to, kakšno mnenje bo svet zavoda na koncu podal – končna odločitev, to je potrditev direktorja na Vizjakov predlog, v rokah vlade. V CIPRI Slovenija in 35 drugih organizacijah poudarjajo, da Potočnikov življenjepis ne vsebuje izkušenj, ki bi odražale strokovno usposobljenost za takšno delovno mesto, in navajajo, da je vizija razvoja parka, ki jo je predložil, tako rekoč prepis obstoječega načrta upravljanja TNP.

O spremembah zakona o Triglavskem narodnem parku
 / 26. 5. 2020

Na razpis se je sicer prijavil tudi dosedanji direktor Javnega zavoda TNP, Janez Rakar, ki je na funkciji od leta 2018. Kot razlaga Ogrin, je bil tudi Rakar imenovan mimo mnenja sveta zavoda, po strankarski liniji DeSUS-a, katerega član je – vendar so v CIPRI in drugih okoljevarstvenih organizacijah z njim zgledno sodelovali.

Izjava

Čeprav se javnih ustanov tako ne vodi, se jih ravno tako pač vodi. In kot smo slišali, ne le pod vlado Janeza Janše. Sistemske probleme, kot je ta, ki je bil danes predstavljen v lokalnem BritOFFu, bo zato treba reševati sistemsko.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness