Britoff praznovanja Macrona

Aktualno-politična novica
Fete a Macron
6. 5. 2018 - 11.00
 / BritOFF

V Parizu, Bordeauxu in Toulousu se je več tisoč protestnikov udeležilo tako imenovanega 'fête a Macron', kar dobesedno pomeni 'praznovanje za Macrona', a tudi 'škoditi Macronu'. V tem tednu je namreč pred letom dni francoski predsednik Emmanuel Macron zmagal na volitvah, protestniki pa želijo izraziti nezadovoljstvo z reformami, ki jih je izvajal v tem času. Proteste organizira poslanec leve stranke La France Insoumise François Ruffin in člani gibanja Nuit Debout, ki se je formiralo skozi velike proteste leta 2016.

Protestom je bil priča tudi London. Protestniki, ki jih je organizirala skupina Stand Up To Racism, so pripadniki ali otroci generacije Windrush in drugi, ki jim izražajo solidarnost. Njihova glavna zahteva je odstop premierke Therese May, ki jo krivijo za afero Windrush. May je bila namreč notranja ministrica v času, ko se je sprejel kontroverzni zakon, po katerem bi morali priseljenci iz generacije Windrush, torej priseljenci iz časa po drugi svetovni vojni iz držav Commonwealtha, ki so bili v času prihoda po zakonu upravičeni do državljanstva, dokazati, da so v Britaniji živeli že pred letom 1971, sicer bi lahko bili deportirani. Protestniki tudi zahtevajo takojšen preklic kontroverzne zakonodaje, izpustitev priseljencev Windrush generacije iz deportacijskih centrov in izplačilo kompenzacij prizadetim. Vlada je sicer že obljubila ureditev statusa tej skupini priseljencev in kompenzacije zanje. Več o aferi Windrush v Offsajdu Izbris po angleško.

Protesti se odvijajo tudi v bangkoški Univerzi Thammasat na Tajskem. Vojaški junti, imenovani Narodni zbor za red in mir,  na oblasti od vojaškega udara leta 2014, so postavili ultimat 22. maja, kar je 4. obletnica državnega udara. Do tega dne naj bi imela junta čas, da izpolni zahteve protestnikov, namreč naj se novembra organizira splošne volitve, naj se junta razpusti, vojaki pa vrnejo v vojašnice. V nasprotnem primeru bodo protestni shod popeljali pred vlado. Protesti proti junti sicer trajajo že od konca januarja.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness