BritOFF prevzgojnega centra

Aktualno-politična novica
14. 12. 2019 - 12.00
 / BritOFF

Sudansko sodiše v Kartumu je nekdanjega predsednika Omarja al-Baširja, ki ga je aprila po večmesečnih protestih s položaja odstavila vojska, obsodilo na prestajanje dvoletne kazni v državnem prevzgojnem centru. Spoznali so ga za krivega nezakonitega posedovanja denarja tuje valute, protipravnega pridobivanja finančne koristi in korupcije. Sodnik Al-Sadiq Abdelrahman je ob izreku kazni le-to utemeljil z zakonskim določilom, ki določa, da starejši od 70 let v Sudanu ne služijo zaporne kazni. 75-letni al-Bašir bo s prestajanjem kazni v prevzgojnem centru začel takoj, ko bo sodišče odločilo še v enem sodnem primeru, v katerem tožilstvo al-Baširju očita, da je vojski ukazal streljanje protestnikov, ki so zahtevali njegov odstop.

Alžirski predsednik protestnikom obljubil politične spremembe
 / 12. 3. 2019
 Na ulicah Alžira, glavnega mesta Alžirije, je več tisoč ljudi protestiralo proti izvolitvi novega predsednika Abdelmadjida Tebbouneja. Ta je na četrtkovih volitvah, katerih se je udeležilo vsega 41 odstotkov volilnih upravičencev, dobil 58 odstotkov glasov in tako zmagal že v prvem krogu. Protestniki, večinoma združeni v gibanje Hirak, so volitve označili za prevaro, Tebbouneja, nekdanjega premierja in večkratnega ministra, in druge štiri kandidate pa za "otroke režima" Abdelaziza Bouteflike, ki je po pristisku vojske po dvajsetih letih vladanja aprila odstopil s predsedniškega položaja. Tebboune protestnikom sicer ponuja možnost sodelovanja pri "izgradnji nove Alžirije" – napovedal je začetek posvetovanj o pripravi nove ustave, o kateri bi nato glasovali na referendumu – vendar se zdi, da bo izvajanje njegove politike vsaj sprva v veliki meri odvisno od zaslombe načelnika generalštaba Ahmeda Gaida Salaha, ki je bil od odstopa Bouteflike de-facto voditelj države.

Rezultati predčasnih volitev v Združenem kraljestvu
 / 13. 12. 2019
Britanski premier Boris Johnson je zavrnil možnost ponovnega referenduma o neodvisnosti Škotske, ki ga je po razglasitvi rezultatov predčasnih parlamentarnih volitev napovedala škotska premierka in predsednica Škotske nacionalne stranke, krajše SNP, Nicola Sturgeon. Proevropski SNP je na Škotskem osvoji večino mandatov, 48 od skupno 59, kar je 13 več, kot jih je imela stranka v prejšnjem sklicu, konservativci pa so izgubili sedem mandatov in jih imajo zdaj le še šest,s čimer so se Škoti še enkrat posredno zavzeli za ostanek v Evropski uniji. Spomnimo, da je izstop Združenega kraljestva iz evropske povezave na referendumu leta 2016 podprlo 52 odstotkov volivcev, na Škotskem pa le 38 odstotkov volivcev.
 
Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness