BritOFF protestov v Kolumbiji

Aktualno-politična novica
Protesti v Kolumbiji
23. 11. 2019 - 11.00
 / BritOFF

Kolumbijski predsednik Ivan Duque je dan po 250-tisočglavih protestih v prestolnici Bogota razglasil policijsko uro. Prav tako je naznanil odprtost za "nacionalni dialog" prihodnji teden. Protestnikov to očitno ni zadovoljilo, saj se medtem kljub policijski uri že odvijajo novi protesti. Protestniki, ki so v četrtek sklicali splošno stavko in shod skozi mesto, naslavljajo različne problematike v državi, od napovedanih delavskih reform, visoke stopnje brezposelnosti, velikega števila ubitih staroselskih vodij, do korupcije, ki jo očitajo Duqueju.

Vsesplošni protesti v Libanonu
 / 25. 10. 2019
Protesti se nadaljujejo tudi v Libanonu. Medtem ko je vlada z za javnost zaprto vojaško parado praznovala dan osamosvojitve, so protestniki organizirali svojo parado. Postavljeni v "bataljone" glede na poklic ali zanimanje ter oblečeni v vojaškim podobne oprave so želeli simbolično pokazati na odtujenost vlade od ljudstva. Protesti sicer trajajo že vse od 17. oktobra, ko jih je sprožil vladni predlog uvedbe novih davkov, kmalu pa je prerasel v širše nasprotovanje političnemu sistemu. Več o tem v povezanem prispevku.

Velika drama okoli velikega obrambnega posla za vzpostavitev oblaka za ameriško vojsko se nadaljuje. Spletnotrgovinski gigant Amazon se je pritožil na odločitev Pentagona, ki je posel nedavno dodelil Microsoftu. Javno-zasebno partnerstvo za vojaški oblak je sprva pripadlo Amazonu, po pritožbi tretjega velikega igralca Oracla, kateremu ta posel ogroža drugo veliko pogodbo, sklenjeno z ameriško vlado, pa so to odločitev preklicali.

Amazon se sklicuje na pristranskost in politični vpliv. Kot dokaze navajajo javne izjave predsednika Donalda Trumpa, v katerih je Pentagon svaril pred dodelitvijo pogodbe Amazonu. Za dodatno ozadje zgodbe lahko dodamo, da ima Amazon na trgu oblačnega računalništva skoraj 50-odstotni delež, medtem ko ima Microsoft 15,5-odstotni delež.

* Novica, povzeta po Washington Postu, katerega lastnik Jeff Bezos je tudi lastnik Amazona.

Ker je uporaba programske opreme za zalezovanje v porastu, je bila ta teden ustanovljena Koalicija proti programski opremi za zalezovanje, ki jo sestavljajo nevladne organizacije in podjetja. Njen namen je zaščititi uporabnike ter jih izobraziti o njenem delovanju in škodljivosti. 25. novembra, na mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami, bo koalicija lansirala spletno stran stopstalerware.com. Na spletni strani bodo med drugim opisani kazalniki, ki bodo pokazali, ali je uporabnik okužen s takšno programsko opremo. Za zaključek naštejmo še ustanovne člane koalicije: Avira, Electronic Frontier Foundation, European Network for the Work with Perpetrators of Domestic Violence, G Data CyberDefense, Kaspersky, Malwarebytes, National Network to End Domestic Violence, NortonLifeLock, Operation Safe Escape in Weisser Ring.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.