BritOFF severnokorejskih raket

Aktualno-politična novica
11. 4. 2013 - 10.05
 / BritOFF

7.05

Po sinočišnjem političnem vrhu pri premierki Alenki Bratušek kaže na kompromis glede vnosa fiskalnega pravila v ustavo. Sejo naj bi nadaljevali maja, ko bo na podlagi novih izračunov jasno, ali je fiskalno pravilo v ustavo moč vnesti po sedanjem predlogu. Bo pa o tem pred današnjo sejo znova odločal politični vrh. Bratuškova je sicer današnje pogovore označila kot zelo konstruktivne, šli pa naj bi v smer, da je fiskalno pravilo za stranke sprejemljivo. Fiskalno pravilo bi se sicer po sedanjem predlogu prvič uporabilo za pripravo proračuna za 2015, dotlej pa naj bi se proračunska politika vodila tako, da bo ta cilj mogoče doseči.

Drugi največji slovenskih mobilni operater Simobil je začel obveščati svoje uporabnike, da bo s 7. majem začel ločeno zaračunavati sporočila SMS in MMS, poslana na tuje telefonske številke, ki nimajo predpone +386. Cena v tujino poslanega sporočila bo znašala 0,15 evrov za SMS in MMS in bo enaka za vse tuje države. Ta sporočila tako ne bodo več vključena v mesečno naročnino zakupljenih enot sporočil. Kot so pojasnili v Simobilu, so se za spremembo načina zaračunavanja odločili zaradi naraščajočih veleprodajnih stroškov na ravni mednarodnih sporočil.

Agencija za civilno letalstvo v zvezi z lansko tragično balonarsko nesrečo ni izrekla še nobene sankcije, saj na agenciji še čakajo na končna uradna poročila. So pa pojasnili, da po septembrski objavi operativno-tehnične zahteve agencija doslej ni izdala še nobenega dovoljenja za opravljanje komercialnih prevozov z baloni. Po lanski tragični balonarski nesreči se je namreč izkazalo, da za komercialne polete prav nihče od izvajalcev nima ustreznega operativnega dovoljenja. Agencija je doslej sicer prejela 14 vlog za pridobitev dovoljenja za opravljanje komercialnih prevozov potnikov z baloni, vendar pa doslej zaradi različnih razlogov ni izdala še nobenega.

8.05

Odbor Državnega zbora za finance in monetarno politiko je ocenil, da predloga smernic upravljanja naložb ter klasifikacije naložb Slovenskega državnega holdinga nista primerna za nadaljnjo obravnavo. Finančni minister Uroš Čufer je napovedal, da bo vlada v najkrajšem času pripravila paket naložb za prodajo. Čufer je zakon o Slovenskem državnem holdingu označil za razmeroma nedomišljenega v delu, ki se nanaša na prenos naložb na državni holding. Ni treba izgubljati časa s prenosom naložb države na holding, temveč je treba čim prej pripraviti seznam podjetij, ki se jih bo privatiziralo, je dejal in napovedal, da bodo v najkrajšem možnem času za obravnavo v Državnem zboru pripravili prvi paket podjetij, ki so razpoložljiva za prodajo.

Minister za izobraževanje Jernej Pikalo se je včeraj srečal z rektorji vseh štirih javnih univerz. Izmenjali so stališča in ugotovili predvsem, da visoko šolstvo potrebuje stabilnost in da je čas, da se začne primarno ukvarjati s svojo osnovno dejavnostjo: raziskovanjem in poučevanjem. Po besedah ministra Pikala so se na sestanku pogovarjali o novem zakonu o financiranju visokega šolstva in o izjemno perečih problemih trenutnega financiranja. Z rektorji se je minister sicer dogovoril, da bo rektorska konferenca sodelovala pri prenovi tistega dela zakona, ki govori o kakovosti in se nanaša na Nacionalno agencijo za kakovost v visokem šolstvu – Nakvis.

Finska policija bo poskušala ugotoviti, ali je vsebina depeše nekdanjega veleposlanika Združenih držav Amerike v Sloveniji Thomasa Robertsona resnična ali ne. V depeši sicer piše, da naj bi Slovenska demokratska stranka od Patrie nelegalno dobila 2,8 milijona evrov, kar pa so v stranki označili za že zanikano zgodbo. Robertson se je v depeši iz 25. maja 2007, ki jo je objavil WikiLeaks, skliceval na tajni vir, ki je imel neposreden dostop do enega od uslužbencev družbe Rotis, Patriinega slovenskega partnerja.  Na Finskem je tožilstvo obtožnico zaradi podkupovanja in industrijskega vohunjenja proti šestim uslužbencem orožarskega koncerna vložilo decembra lani. Za maj je na sodišču v Helsinkih predvidena predhodna obravnava, nato pa naj bi se avgusta začela glavna obravnava.

9.05

Glavni stavkovni odbor Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije je zavrnil vladni predlog sporazuma o razrešitvi stavkovnih zahtev. Glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj je povedal, da so na seji potrdili sindikalni stavkovni sporazum, ki ga bodo uskladili z ostalimi sindikati. Štrukelj je glede sporazuma o razrešitvi stavkovnih zahtev, ki ga predlaga vlada, povedal, da ni resno ponujati sporazuma, ki od zaposlenih v javnem sektorju pričakuje, da se bodo odrekli stavkovnim zahtevam, zaradi katerih je bila izvedena stavka in zaradi katerih je v šolstvu stavkalo 37.000 ljudi. Glavni odbor je po Štrukljevih besedah namreč absolutno vztrajal pri tem, da je treba stavkovne zahteve tudi uresničiti.

Minister za notranje zadeve Gregor Virant in predsednik protikorupcijske komisije Goran Klemenčič sta spregovorila o spremembah zakonov, ki urejajo financiranje političnih strank ter nadzor nad premoženjskim stanjem funkcionarjev. Zakonodaja bo po Virantovih napovedih v Državni zbor poslana še pred poletnimi počitnicami. Spremembe naj bi šle v smer drastične omejitve donacij političnim strankam v gotovini, pristojnost Komisije za preprečevanje korupcije pa bi se razširila tudi na nadzor podjetij v neposredni ali posredni državni lasti. 

Ameriška igralka Anne Hathaway naj bi se dogovarjala za sodelovanje pri novem znanstvenofantastičnem filmu Christopherja Nolana z naslovom Interstellar. V filmu bi nastopila skupaj z Matthewom McConaugheyjem. Zgodba naj bi temeljila na paralelnih dimenzijah in potovanju skozi čas, sledila pa naj bi skupini znanstvenikov, ki se napotijo skozi črvino. Scenarij, ki sta ga spisala režiser in njegov brat temelji na znanstvenih teorijah teoretičnega fizika Kipa Thorna.

10.05

Severna Koreja se po oceni južnokorejske vojske pripravlja na izstrelitev več raket. Vojska v Seulu je namreč potrdila, da je severnokorejska vojska vzdolž vzhodne obale postavila več mobilnih izstrelišč. Združene države Amerike pa so sporočile, da so na morju namestili radarski sistem, ki naj bi zaznal katero koli izstrelitev rakete iz Severne Koreje. Po navedbah poznavalcev lahko Severna Koreja poleg ene ali dveh raket srednjega dosega izstreli tudi rakete scud z dosegom od 300 do 500 kilometrov in rakete nodong, katerih doseg je več kot 1300 kilometrov. Napetosti na Korejskem polotoku so se sicer zelo povečale po tretjem severnokorejskem jedrskem poskusu februarja letos.

Celjsko okrožno sodišče je za danes razpisalo predobravnavni narok za nekdanjo direktorico Vegrada Hildo Tovšak in druge, obdolžene goljufije na škodo Evropske unije v primeru, ki se nanaša na projekt Rimske terme. Višina protipravne premoženjske koristi v tem primeru znaša 3,5 milijona evrov. Zagovornik Tovšakove Boris Kanduti je dejal, da bodo prišli na sodišče, vendar bodo sodnici predlagali preložitev naroka. Po pojasnilih Kandutija se želi Tovšakova, ki je v torek priznala kaznivo dejanje poneverbe in neupravičene uporabe tujega premoženja, za kar je obsojena na dve leti zapora, pogoditi s tožilcem. Specializirano državno tožilstvo je obtožnico sicer vložilo oktobra lani.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču pa se bo nadaljevalo zaslišanje prič v sojenju zaradi sporne prodaje delnic Istrabenza. Ker sta odvetnik Branko Lipovec in lastnik Sportine Bahtijar Bajrović priznala krivdo za ponarejanje listin, se bo sojenje nadaljevalo le še za štiri obtožene. Kaznivih dejanj povezanih s preprodajo delnic so sedaj obtoženi le še nekdanji predsednik uprave Pivovarne Laško Boško Šrot, nekdanji predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar, nekdanji predsednik uprave Maksime Holdinga Nastja Sušinski in nekdanji Istrabenzov svetovalec Kristjan Sušinski

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness