BritOFF sprememb v žogobrcu

Aktualno-politična novica
16. 3. 2019 - 12.00
 / BritOFF

O zaprtju ameriške zvezne vlade
 / 23. 1. 2019
Predsednik Združenih držav Amerike Donald Trump je vložil veto na s strani senata in predstavniškega doma kongresa izglasovano zavrnitev izrednih razmer, ki bi mu onemogočila prerazporejanje proračunskih sredstev za gradnjo zidu na meji z Mehiko. Ob podpisu sicer prvega veta v svojem mandatu se je Trump v Ovalni pisarni obkrožil s predstavniki organov pregona in svojci otrok, ki so jih v državi umorili nezakoniti priseljenci. Kongres bo za zavrnitev izrednih razmer tako moral vnovič glasovati, za potrditev pa bo tokrat potrebna dvotretjinska večina.

Sodišče v Skopju je šestnajsterico, ki je v želji po preprečitvi glasovanja o imenovanju zdajšnje vlade pod vodstvom Zorana Zaeva 27. aprila 2017 sodelovala v nasilnem vdoru v makedonski parlament, zaradi terorističnega ogrožanja ustavnega reda in varnosti obsodilo na skupno 211 let zapora. Najvišjo, 18-letno zaporno kazen, je sodišče izreklo nekdanjemu notranjemu ministru Mitku Čavkovu. Sodbe še niso pravnomočne, kar pomeni, da obsojeni nanje lahko vložijo pritožbo. Sodni proces, ki se je začel avgusta lani, je bil sicer eden večjih v zgodovini države po razpadu Jugoslavije. Pred sodiščem se je med drugim znašlo tudi več članov sedaj opozicijske stranke VMRO-DPMNE, za del katerih pa so poslanci lanskega decembra - da bi zagotovili zadostno podporo pri glasovanju o ustavnih spremembah - v sobranju sprejeli amnestijo.

Svet Mednarodne nogometne zveze (FIFA) je na zasedanju v Miamiju s 25 glasovi za in 7 proti potrdil vpeljavo novega formata klubskega svetovnega prvenstva. Na njem bo sodelovalo 24 klubov šestih konfederacij - Evrope, Južne Amerike, Severne in Srednje Amerike, Afrike, Azije in Oceanije (UEFA, CONEMBOL, CONCACAF, CAF, AFC in OFC) -, pri čemer je osem tekmovalnih mest namenjenih klubom UEFE, šest CONMEBOLA, tri CONCACAFA, CAFA in AFC ter eno klubu iz OFC. Natančen način kvalificiranja še ni znan in bo določen v kasnejši fazi organizacije turnirja. V Združenju evropskih klubov (ECA), ki je zaradi pomankanja dialoga od začetka nasprotovalo predlogu sprememb predsednika FIFE Giannija Infantina, so napovedali, da skupno 232 klubov pod njihovim okriljem na krstni izvedbi tega tekmovanja leta 2021 ne bo sodelovalo. FIFA je klubsko svetovno prvenstvo v natrpani nogometni koledar uvrstila za mesec junij in julij, v termin zdajšnjega pokala konfederacij.

Na zasedanju v Miamiju je Infantino predstavil tudi namero FIFE o širitvi svetovnega prvenstva leta 2022, ki bo potekalo v Katarju. Namesto zdajšnjih 32 reprezentanc bi se na prvenstvo uvrstilo 48 ekip držav, možno pa je tudi, da bi prvenstvo dobilo državo sogostiteljico. Končna odločitev bo znana na kongresu FIFE 5. junija v Parizu, ki ga bo Infantino, kot je dejal, pričakal neobremenjeno: "Če se [širitev] zgodi - fantastično. Če se ne zgodi - tudi fantastično."

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.